Branitelji pozivaju: Film o mučenju i ubijanju Hrvata u Vukovaru

0
551
http://www.uvvpsdr.hr

U petak, 22. veljače, s početkom u 18 sati u multimedijalnoj dvorani Znanstvene knjižnice (Ante Kuzmanića 3) održat će se projekcija dokumentarno — igranog filma pod nazivom „Glavu dole, ruke na leda”.

Premijeru filma autora Stipe Majića Pipe organizira Zajednica udruga veterana Vojne policije iz Domovinskog rata RH i Udruga veterana Vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije zajedno sa suorganizatorima: HVIDRA Zadar, Znanstvena knjižnica Zadar i studenti zadarskog Sveučilišta: Odjel povijesti i teologije.

Film obraduje dogadanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata i prikazuje dramatične trenutke zarobljavanja, odvodenja, mučenja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila u srpskim koncentracijskim logorima. Dio hrvatskih branitelja koji su preživjeli odlučili su iznijeti Hrvatskoj javnosti svoju bol i u svojim svjedočanstvima kroz film prenose istinu o Domovinskom ratu i patnju hrvatskih branitelja kroz srbijanske logore smrti. „Glavu dole, ruke na leda” donosi dramatične detalje posljednjih dana borbe i govori o zločinima za koje još nitko nije odgovarao.

Film je režirao, scenirao i producirao autor dokumentarnog filma „Srce Vukovara” i hrvatski branitelj s Trpinjske ceste — Stipo Majić Pipe.

Dionici dokumentarno — igranog filma su Josip Pinjuh, Branko Solin, Antonio Matić, Tomislav Josić, Miroslav Josić, Ilija Ačkar, Mojo Bendra, Dražen Čović, Predrag Peda Mišić.
Na zadarskoj premijeri prisutni će biti autor, scenarist i producent Stipo Majić Pipe i Predrag Peđa Mišić.

U sklopu premijere filma u Zadru nastupit će Ivan Sikirić lćo i klapa Bibinje, a moderatorice su Maja Raguž i Nola Lisica, navodi se u priopćenju.

Loading...