Osnivanje HDZ-a dogovoreno na tajnom skupu u vikendici Ante Ledića

0
670

Sastanku je nazočilo niz osoba koje će kasnije odigrati važnu ulogu u višestranačkom životu Republike Hrvatske.

Kada je krajem 1980-ih Slobodan Milošević došao na čelo srpskih komunista te je se sve više uočavao porast velikosrpske politike u Jugoslaviji, koja je ionako bila “na izdisaju”, okupljaju se hrvatski intelektualci i disidenti s ciljem organiziranja hrvatskog otpora.

Povijesni tajni inicijativni sastanak te skupine održan je 19. siječnja 1989. godine u vikendici Ante Ledića u Stošincu pokraj samoborske Plešivice. Sastanku je nazočilo niz osoba koje će kasnije odigrati važnu ulogu u višestranačkom životu Republike Hrvatske.

Loading...

Među njima svakako treba istaknuti dr. Franju Tuđmana, a među ostalima bili su: Marko Veselica, Vlado Veselica, Drago Stipac, Tomislav Ladan, Anto Matković, Ivan Maglica, Hrvoje Šošić, Vlado Marić, Mladen Marić, Nikola Gagulić, Vlado Jurčević, Marko Turić, i domačin Ante Ledić. Dakako, ti će ljudi osim na osnivanje HDZ-a, imati uloge i u drugim političkim strankama u hrvatskom višestranačkom životu.

Zaslugu da je za buduću stranku odabrano ime Hrvatska demokratska zajednica imao je Tomislav Ladan. Naime, prvi je prijedlog bio Hrvatski demokratski zbor, ali je Ladan upozorio da riječ zbor previše podsjeća na vojnu formaciju, pa je ipak odabrana riječ zajednica. Potrebno je naglasiti da to nije bio ni prvi ni jedini od takvih sastanaka. Ta ista Ledićeva vikendica poslužila je za slična okupljanja i prije i kasnije. Navedeni sastanak ipak je imao svojevrsno prijelomno značenje jer je na njemu dogovoreno osnivanje budućeg HDZ-a.

Mjesec dana kasnije Tuđman je javno na Tribini Društva književnika u Zagrebu najavio osnivanje Hrvatske demokratske zajednice. Nakon njegove najave osnivanja stranke, okružno javno tužiteljstvo je pokrenulo prekršajni postupak protiv Tuđmana pod tvrdnjom da je prekršio sudsku zabranu javnog istupanja u roku od pet godina, međutim, postupak je obustavljen jer je Tuđmanu zabrana javnog istupanja istekla još 1988. godine.

Napokon, 17. lipnja 1989. godine HDZ je službeno osnovan u prostorijama nogometnog kluba Borac (kasnije preimenovanog u NK Jarun), nedaleko od zagrebačkog Jaruna. Lokacija Osnovačke skupštine odabrana je nakon što je policija zabranila održavanje skupa u hotelu Panorama, a na njoj je dr. Franjo Tuđman izabran za prvog predsjednika novoosnovane stranke.

HDZ je službeno upisan u registar političkih stranaka tek sljedeće godine, 5. veljače 1990., nakon što je okupljanje u stranke zakonski dozvoljeno od strane tadašnjih hrvatskih komunističkih vlasti pod vodstvom Ivice Račana.