Britanci jačaju vojnu nazočnost na sjeveru Atlantika zbog „jačanja ruske ugroze“

0
224

Britanske pomorske snage povećat će svoju nazočnost na sjeveru Atlantskog oceana, kako bi imale mogućnost suprostavljanja ugrozi od strane Rusije, izjavio je zapovjednik Kraljevske flote admiral Philip Jones za televiziju Sky News.

Prema Jonesovim riječima, na Sjevernom Atlantiku planira se osnivanje nove zajedničke operativne zone (JAO) NATO saveza, što će regiju učiniti prioritetnom i omogućiti službeno usmjeravanje vojnih brodova i zrakoplova u nju. To je odgovor na rastuću ugrozu sa strane Rusije, kazao je britanski admiral.

Loading...

„To je intenzivna uspostava moći i opsega o kojima mi nismo niti razmišljali još deset godina ranije. Mi smo morali na to odgovoriti“, kazao je Jones, govoreći o potencijalu ruske pomorske flote i njezinoj sposobnosti za operativni razmještaj.

Admiral je ovu izjavu dao svega nekoliko tjedana nakon američke odluke o ponovnom formiranju Druge flote u Atlantskom oceanu, također kao odgovor na rusku ugrozu.

Prethodno je zapovjedništvo NATO saveza izrazilo zabrinutost za podvodne komunikacije zbog aktivnosti ruskih podmornica. Savez je uvjeren kako ruski vojnici „pokazuju interes za podvodnu infrastrukturu NATO-a“ – poglavito na komunikacijske kanale između SAD-a i Europe.

Ruski stručnjaci tvrde kako Rusija ima teoretsku mogućnost onesposobljavanja dubokovodnih komunikacija koje se protežu dnom Atlantskog oceana, ali da su izjave o njezinoj namjeri da to i učini – plod mašte britanskog Glavnog stožera.

Podsjećamo: 11. srpnja u Bruxellessu se održava samit NATO saveza,kojem će nazočiti i američki predsjednik Donald Trump. Pet dana kasnije očekuje se i prvi američko-ruski samit između Donalda Trumpa i Vladimira Putina, u finskom glavnom gradu Helsinkiju.

 

Original možete pronaći na geopolitika.news