Pence: SAD mogu istupiti iz nuklearnog sporazuma s Iranom

0
204

Ukoliko nuklearni sporazum s Iranom ne bude razmotren u nadolazeće mjesece, SAD će iz njega same istupiti, kazao je američki potpredsjednik Mike Pence na konferenciji Američko-izraelskog vijeća za društvene veze.

Sporazum s Iranom, potpisan 2015.g. u vrijeme prethodne administracije, nije sprječilo iransku mogućnost proizvodnje atomskog oružja, već je samo odgodilo.

Loading...

„SAD nikada neće dozvoliti Iranu posjedovanje atomskog oružja… Iran ne samo što pruža potporu terorizmu, već i nastavlja razvijati balističke rakete koje mogu ugroziti svaki centimetar izraelske zemlje…“, naglasio je američki potpredsjednik. Teheran „se nada ponovo izgraditi drevno Perzijsko carstvo, kojeg bi predvodio suvremeni diktator – ajatolah“, kazao je Pence i podsjetio, kako je predsjednik Donald Trump pozvao Kongres i europske saveznike na stvarno obuzdavanje iranskih atomskih i raketnih ambicija, a u protivnom će Sjedinjene Države samostalno istupiti iz nuklearnog sporazuma.

Podsjećamo: EU na institucionalnoj razini, kao i njezine članice-supotpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, protive se jednostranim promjenama tog međunarodnog sporazuma, što je neprihvatljivo s pravne strane ali i zbog straha od gubitka stvarnih i potencijalno unosnih poslova na iranskom tržištu, kao i energetskih sporazuma o uvozu iranske nafte i sudjelovanju europskih tvrtki u iranskim energetskim projektima. Promjeni sporazuma otvoreno se protive i druge dvije supotpisnice – Rusija i Kina. Protiv je i još jedna velika zemlja – Indija, te su, zapravo, Sjedinjene Države po tom pitanju u međunarodnoj zajednici posve izolirane, ukoliko izuzmemo Izrael i perzijske monarhije na čelu sa Saudijskom Arabijom. Stav Irana po tom je pitanju i više nego jasan. Teheran se oštro protivi jednostranim promjenama tog sporazuma, a predsjednik iranske Organizacije za atomsku energiju Behruz Qamalvandi je izjavio, kako Iran, u takvom slučaju, može početi proizvodnju 20%-tnog obogaćenog urana tijekom 48 sati.

Original možete pronaći na geopolitika.news