Turska prebacuje nove vojne snage na sjever Sirije

0
212

Turska vojska posljednjih sati prebacuje nove, sebi odane sirijske oporbene snage istočno od rijeke Eufrat, na sjeveru Sirije, prema naseljima pod nadzorom kurdskih postrojbi YPG. Turski vojnici prebacuju se i na sjever regije Aleppo i Rakka. Radi se o 1200 boraca, koji su zauzeli položaje u blizini zona pograničnih (s Turskom) sirijskih gradova Kobani i Tel-Abyad, koji su pod nadzorom kurdskih snaga YPG.

Medij Al-Masdar News objavio je kako je prebacivanje tih snaga izvršeno jutros.

Kao odgovor na poteze turske strane u posljednjih 48 sati kurdske postrojbe YPG također su prebacile svoje snage i to s fronta u istočnoj sirijskoj regiji Deir ez-Zour, gdje one, uz američku potporu, vode borbe protiv džihadista iz „Islamske države“. Na sjever regije Aleppo prebačene su stotine kurdskih boraca.

Podsjećamo: postrojbe YPG predstavljaju okosnicu snaga SDF koje podupiru Sjedinjene Države i koje djeluju na prostoru Sirije istočno od Eufrata, gotovo u cjelosti naseljenom arapskim, sunitskim stanovništvom, inače neprijateljski nastrojenomm prema Kurdima i njihovim vojnim aktivnostima koje se izvode daleko izvan zone njihovog etničkog prostora na sjeveru Sirije. Snage SDF-a sada su zaustavile protuterorističke operacije istočno od Eufrata. U srijedu, 31. listopoada, SDF je objavio kako je razlog tog poteza prethodno izvršenje turskog topničkog napada po položajima SDF-a. Zapovjedništvo SDF-a priopćilo je o „privremenom zaustavljanju“ bojnih djelovanja protiv ISIL-a koje se provodi u okviru 10. rujna počete velike protuterorističke operacije na istoku Eufrata.

Sjedinjene Države već su ranije izrazile zabrinutost u svezi napada turskog topništva po položajima YPG, koje Ankara smatra terorističkom organizacijom i produženom rukom zabranjene turske Radničke stranke Kurdistana.

U prošlotjednom govoru pred zastupnicima vladajuće turska Stranke pravde i razvoja, predsjednik Recep Tayyip Erdogan govorio je o završenoj pripremi turskih oružanih snaga za novu operaciju protiv kurdskih „terorista“ na sjeveru Sirije, istočno od rijeke Eufrat, kada je i kazao kako je operacija, zapravo, već počela.

Turska vojska na sjeveru Sirije već je izvela dvije vojne operacije: „Štit Eufrata“, započetu u kolovozu 2016.g. na sjeveru regije Aleppo protiv snaga „Islamske države“, i „Maslinova grana“, od siječnja do ožujka 2018.g. u kantonu Afrin, na krajnjem sjevero-zapadu Sirije, protiv tamošnjih kurdskih postrojbi YPG.

TOP VIJEST: Erdogan odobrio veliku vojnu operaciju protiv sirijskih Kurda

 

Original možete pronaći na www.geopolitika.news

Loading...