Ako Plenković ne smijeni Martinu Dalić i Antu Ramljaka zajedno s Bernardićem može zapjevati: ‘Oj drugovi jel’ vam žao’!

0
1242
Patrik Macek/PIXSELL

Nakon objave računa iz kojih je vidljivo da Texo Management, Ramljakova bivša tvrtka ima mjesečnu naknade od 971.576 kuna, odnosno da im je osiguran godišnji prihod od 12 milijuna kuna, te da je Ramljak neometano radio što je htio, uz potporu Martine Dalić, ali i privremenog vjerovničkog vijeća, kojeg je on sam instalirao, Plenkoviću ne preostaje ništa drugo nego povući radikalne poteze. No, pitanje je, može li on to?

Opet su događanja u Agrokoru u samom epicentru hrvatskih medija, ali ne zbog Ivice Todorića i njegovih učestalih obraćanja javnosti, nego zbog najnovije skandalozne afere čiji je glavni akter vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

Podsjetimo, još u studenom prošle godine Index je ekskluzivno objavio kako je Ramljak opet u sukobu interesa jer je za savjetnike uzeo svoju bivšu tvrtku, no, kada su ovog tjedna objavljeni i računi koji to dokazuju, nastala je nova politička kriza.
A da je vrag odnio šalu postalo je jasno onoga trenutka kada je najnoviju aferu Ante Ramljaka, vladinog povjerenika za Agrokor, komentirao predsjednik Sabora Gordan Jandroković.
Na pitanje je li izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u sukobu interesa jer je njegova bivša tvrtka sklopila ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora, Jandroković je odgovorio:”Kada sam vidio da je angažirana tvrtka u kojoj je nekada radio povjerenik Ramljak, taj mi je podatak bio iznenađujući i nije mi simpatičan”, istaknuo je. Dodao je i kako se o tome trebalo voditi računa prilikom angažmana te tvrtke, a AlixPartners treba odgovoriti zašto su ih angažirali i na koji način to pridonosi procesu u kojem se Agrokor sada nalazi.
Naime bivša tvrtka vladinog izvanrednog povjerenik za Agrokor Ante Ramljaka Texo Management d.o.o., sklopila je ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora na temelju kojeg svakoga tjedna naplaćuje za poslove savjetovanja gotovo 250.000 kuna. Jandroković je tim povodom istaknuo kako vlada nije morala znati koga AlixPartners uzima za podizvođače, već su o tome morali voditi računa oni koji su operativno uključeni u taj proces.

Loading...

“Ne mogu biti siguran je li trebalo uzeti te ljude”, rekao je Jandroković. Već tada je postalo jasno da se Ramljaku drma fotelja vladina povjerenika za Agrokor, jer kome Njonjo okrene palac prema dolje taj se već može proglasiti bivšim. Ni predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović nije mogla ostati suzdržana nakon otkrića ove afere koja do kraja kompromitira vladina povjerenika Antu Ramljaka pa je u razgovoru za HRT rekla da je bila šokirana kada je pročitala u medijima što se u zadnje vrijeme događalo u Agrokoru koji isplaćuje za savjetovanje bivšoj tvrtki u kojoj je radio Ante Ramljak.
”To treba potvrditi, a ako je tako to je duboko nemoralno. Iznos koji tvrtka dobije za tjedan dana je puno veći od iznosa koji prosječni hrvatski radnik zaradi u godinu dana”, rekla je predsjednica RH. Dakle, po prvi puta do sada povjerenika Ramljaka, osim članova oporbe i dijela ekonomista, otvoreno kritizira i sam državni vrh: predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i šef sabora Gordan Jandroković.

Dakle, svi – osim ministrice gospodarstva Martine Dalić i samog premijera Andreja Plenkovića. Martina Dalić mora braniti Ramljaka iz prostog razloga što s njegovim padom pada i ona ali ni premijer Plenković u svemu ovome ne može glumiti osobu koja nije ništa znala, jer su mediji neprestano upozoravali na sve manjkavosti Lex Agrokora koji je donesen u travnju prošle godine u strogoj tajnosti. Do danas nismo saznali tko ga je pisao, a zakon je donesen u vrlo kratkom roku bez ikakve javne rasprave.
Vrlo brzo uočile su se manjkavosti takvog zakona prije svega u prevelikim ovlastima povjerenika Ramljaka koje nadilaze bilo kojeg stečajnog upravitelja u dosadašnjim slučajevima tvrtki koje su se našle u financijskim problemima. O svemu tome je Plenković mogao biti informiran iz medija, stoga on se više ne može pretvarati da ne zna što se to zbiva u Agrokoru i u kakve je sve dubiozne aranžmane ušao Dalićkin favorit Ante Ramljak.

No, nakon objave računa iz kojih je vidljivo da Texo Management, Ramljakova bivša tvrtka ima mjesečnu naknade od 971.576 kuna, odnosno da im je osiguran godišnji prihod od 12 milijuna kuna, te da je Ramljak neometano radio što je htio, uz potporu Martine Dalić, ali i privremenog vjerovničkog vijeća, kojeg je on sam instalirao, Plenkoviću ne preostaje ništa drugo nego smijeniti i Ramljaka i Martinu Dalić. Ako Plenković ne smijeni Martinu Dalić i Antu Ramljaka onda s Bernardićem može zapjevati:’Oj drugovi jel’ vam žao, rastanak se primakao’!