Dok su njegovi prethodnici locirali i transferirali Hrvate u Haag, Plenković je jedini dao potporu nepravedno osuđenim Hrvatima!

0
3287
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Odmah se nakon premijerove izjave da 'Praljkov čin najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici",raspisao novinar britanskog Guardina koji se, između ostalog, dohvatio spomenute premijerove izjave, za koju kaže da je "prvi slučaj da je čelnik vlade neke države članice EU javno dao potporu osuđenom ratnom zločincu'. No, može novinar Guardina pisati što hoće ali ostaje činjenica da je Plenkovićeva izjava ne samo duboko državnička i domoljubna nego i visoko moralna i uravnotežena. Čestitke na tome i zbog toga jer je Plenković, za razliku od njegovih stranačkih prethodnika, dao javnu potporu nepravedno osuđenim Hrvatima.

Nakon što je general Slobodan Praljak, čuvši da mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, popio kalijev cijanid uz riječi da on “nije ratni zločinac i da s prijezirom odbacuje presudu”, odmah u se o tom potresnom i dramatičnom činu raspisali gotovo svi mediji ne samo u Hrvatskoj i regiji nego diljem Europe.

Njegova smrt još jednom je duboko istaknula podjele u BiH, gdje su se Hrvati u Hercegovini okupljali na misama i odali počast čovjeku kojeg smatraju herojem, dok su Bošnjaci isticali težinu ratnih zločina za koje osuđen, a neki od njih su njegov čin proglasili i kukavičlukom. To je otprilike glavni sukus medijskih napisa nakon tog šokantnog čina u Haagu.

Loading...

Istodobno, u našoj zemlji su se i vladajuća stranka i većina oporbe, osim pojedinaca poput Vesne Pusić i Gorana Beusa Richembergha, složili da je presuda “šestorki”, kojom im je potvrđeno ukupno 111 godina zatvora, duboko nemoralna. Glavni razlog za to je dio presude u kojem se ističe da su oni bili dio zločinačkog pothvata, ne čelu s prvim predsjednikom RH Franjom Tuđmanom, čiji je cilj tijekom dijela 1993 i 1994. godine bio uspostaviti etnički čistu Republiku Herceg-Bosnu pa je eventualno pripojiti Hrvatskoj. U tom kontekstu s nestrpljenjem se očekivala i izjava našega premijera Andreja Plenkovića koji je, kao pravi lider ali i domoljub, izašao pred ogorčenu hrvatsku javnost i odaslao poruku kojoj su gotovo svi, osim pokojeg izroda, od srca i zdušno zapljeskali.

Podsjetimo, Plenković je doslovce rekao sljedeće: “Praljkov čin najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici”. Odmah se nakon  premijerove izjave raspisao novinar britanskog Guardina koji se, između ostalog, dohvatio izjave premijera Plenkovića, za koju kaže da je “prvi slučaj da je čelnik vlade neke države članice EU javno dao potporu osuđenom ratnom zločincu’.
No, može novinar Guardina pisati što hoće ali ostaje činjenica da je Plenkovićeva izjava ne samo duboko državnička i domoljubna nego i visoko moralna i uravnotežena. Ono što još više ohrabruje jeste i činjenica da premijera Plenkovića pisanje Guardiana nije ni malo pokolebalo u svojim stavovima, jer će on večeras i sutra, dakle 4. i 5. prosinca boravit’ u radnom posjetu Mostaru, u misiji smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata zabrinutih zbog mogućih posljedica osuđujuće presude Haškog suda njihovim bivšim vojnim i političkim čelnicima.

“Dogovorili smo da početkom idućeg tjedna dođemo u Mostar, sastanemo se s vodstvom Hrvata, i braniteljima i uputimo poruke smirivanja i snažne potpore Republike Hrvatske”, rekao je Plenković u petak u Zagrebu na konferenciji za novinare s čelnikom bosanskohercegovačkih Hrvata Draganom Čovićem.

I što reći na kraju nego ‘bravo Plenkoviću!’