Rusi traže Plenkoviću da im vrati 1,1 milijardu eura!

0
1974
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sudeći po najnovijoj izjavi Maksima Poletaeva, prvog zamjenika predsjednika uprave Sberbanka, da Hrvatska plati Agrokorov dug, premijeru Andreju Plenkoviću neće biti ni malo ugodno. Jer, svima je jasno da kroz lik i djelo Maksima Poletajeva zapravo progovara ruski predsjednik Vladimir Putin i to uoči najavljenog susreta s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović. 'Ljepšu dobrodošlicu', naša predsjednica nije mogla očekivati.

Ako je suditi po izjavi Maksima Poletaeva, prvog zamjenika predsjednika uprave Sberbanka, koju je dao ruskoj agenciji Intefax najavljeni sastanak predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Moskvi neće biti ni malo idiličan. Naime, drugi čovjek Sberbanka je poručio da Hrvatska plati Agrokorov dug:
‘S obzirom da je Hrvatska nacionalizirala kompaniju Agrokor, to je sada vladin dug. Hrvatska bi trebala pretvoriti dug u državne obveznice i isplatiti nas’, jasan je Poletajev.
Vijest je prenijela agencija Bloomberg za svoje pretplatnike, a ona će zasigurno šokirati, prije svega, hrvatske građane koji su od početka slutili da bi se cijela situacija oko posrnulog koncerna, nakon donošenja lex Agrokor mogla slomiti preko njezinih leđa. Podsjetimo, ruski Sberbank finacirao je Agrokor s 1,1milijardi eura. U početku su od Ramljaka tražili roll up za svoj zajam iz veljače, što je vladin povjerenik odbio.
Kasnije nisu htjeli sudjelovati u novom roll up aranžmanu, u kojem im je nuđeno da samo 110 milijuna eura starog kredita dobije prioritetni status, pa tuže Agrokor od Londona preko Slovenije, Bosne i Srbije. Zanimljivo je u tom kontekstu spomenuti i oštru izjavu Maria Strinavića, glavnog tajnika ‘Udruge Blokirani’ koji je nakon objave revizijskog izvješća poručio da treba uhititi sve ministre financija, pomoćnike i ravnatelje Porezne uprave unazad 10 godina. Također nije ni malo štedio aktualnu Vladu Andreja Plenkovića za koju je izjavio:
“Kad imaš ovakvu Vladu, gorih neprijatelja nam ne treba’!
Nije propustio osvrnuti se i na upozorenja koja je ranije istaknuo sudac Mislav Kolakušić, kao i nekolicina ostalih stručnjaka po pitanju lex Agrokor.
‘Nakon svih upozorenja da se ne ide u lex Agrokor na koji ih je prvi upozorio Mislav Kolakušić i svi relevantni stručnjaci iz područja stečajnog prava i da će taj zakon dovesti do toga da će se sve preliti na džepove poreznih obveznika Vlada se oglušila.
Sberbank je u svojoj objavi ustvrdio da je Vlada Republike Hrvatske nacionalizirala Agrokor i zatražio da se kredit od 1,1 milijardu eura koji je Sberbank dao Agrokoru proglasi dugom Hrvatske, pretvori u državne obveznice i vrati Sberbanku.
‘Hrvatska Vlada jedino što zna je posegnuti u džepove poreznih obveznika za svaku svinjariju koju naprave’, oštro je napao Vladu glavni tajnik Udruge Blokirani.
Zanimljivo je da nakon objave revizijskog izvješća sve veći broj ekonomskih stručnjaka i savjetnika upozoravaju da lex Agrokor nije trebalo donositi. A sudeći po najnovijoj izjavi  Maksima Poletaeva, prvog zamjenika predsjednika uprave Sberbanka, da Hrvatska plati Agrokorov dug, premijeru Andreju Plenkoviću neće biti ni malo ugodno. Jer, svima je jasno da kroz lik i djelo Maksima Poletajeva zapravo progovara ruski predsjednik Vladimir Putin i to uoči najavljenog susreta s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović. ‘Ljepšu dobrodošlicu’, naša predsjednica nije mogla očekivati. Tim prije što će ruski pritisak svaki dan biti sve snažniji a svako malo netko će od tamošnjih bankara slati poruke hrvatskom premijeru da vrati pare Sberbanku.
Zlobnici će reći ‘došla maca na vratanca’!