EKSKLUZIVNO – Fotografije Gorana Radmana u trenutku preuzimanja Titove štafete

0
916
Darko Bavoljak

7Dnevno u posjedu je nikad objavljenih fotografija posljednjeg Predsjednika Saveza socijalističke omladine Jugoslavije i zadnjeg nositelja Titove štafete Gorana Radmana iz davne 1984. godine. Obučen u vestu nekadašnji ravnatelj HRT-a srdačno preuzima štafetu i pobjedonosno je diže u zrak, a bila je riječ o posljednjoj takvoj manifestaciji održanoj u Jugoslaviji. Autor fotografija je Darko Bavoljak.

Karijera nakon ovih fotografija Goranu Radmanu krenula je uzlazno. Bila je dovoljna samo Titova štafeta da se lansira u najmlađeg direktora zagrebačke televizije u Jugoslaviji, a kao mladi komunist SKOJ-evac radio je i kao savjetnik za međunarodne odnose u Predsjedništvu SR Hrvatske. On je bio mladi lav i velika nada komunističkog sustava, a bez obzira na činjenicu kako je bio prekaljeni komunist, karijera mu je bila blistava i u Hrvatskoj. Obnašao je dužnost prvog čovjeka Microsofta, bio dekan privatnog sveučilišta Vern, a financijsku situaciju podebljavao je zaradom od hotela na Bledu koji mu je za bagatelu prodala ista ta Komunistička partija koja ga je i stvorila.

Dolaskom Zorana Milanovića i Ive Josipovića na vlast ponovno sjeda u fotelju prvog čovjeka Prisavlja, a razdoblje njegovog mandata podsjetilo je najmračnija vremena jugoslavenske diktature, kada je gušio sve kritične goste i teme na Hrvatskoj televiziji. Tako je našim novinarima bilo zabranjeno gostovati u emisijama na HTV-u, a velik broj novinara koji se nisu slagali s njegovim jednoumljem i programskom koncepcijom bili su pometeni s malih ekrana. Otkaze je dao brojnim uglednim imenima poput Nade Prkačin, Karoline Vidović Krišto, Helene Krmpotić, Hloverke Novak Srzić, a ludilo vladavine dohvatilo je čak i “njegove” ljude – Elizabetu Gojan, koja je osobno urgirala kod Josipovića da ga se vrati na HRT.

Loading...

Nakon smjene, Radman se povukao iz javnosti, a osim hotela nema drugih izvora prihoda. Ne brinemo da je gladan ili u neimaštini ako imamo na umu koji novac zarađuje od ugostiteljstva i hotelijerstva.

Radenko Radojčić prozvao ga je da je bio agent KOS-a, no sam Radman je tu informaciju opovrgnuo. Na Titovom ispraćaju u Beogradu još je jednom s ponosom nosio tu istu štafetu davne 1980. godine.