Jandroković bi zbog političke zaštite Linića, MOGAO BITI OSUĐEN NA 3 GODINE

2
1099
Patrik Macek/PIXSELL

Podnositelj kaznene prijave - Riječki pokret otpora - registrirao je govor Gordana Jandrokovića iz siječnja 2014. u Dugom selu, u kojem je potvrdio da je kao potpredsjednik Vlade i tadašnji saborski zastupnik znao za kriminal koji je počinio Slavko Linić kao bivši ministar financija

Podnošenje kaznene prijave protiv aktualnog predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, jedinstven je slučaj u hrvatskoj političkoj praksi kojom bi se trebali disciplinirati hrvatski političari. Ovom neugodnom kaznenom prijavom koja, vjerujemo, neće biti usamljena, političari, saborski zastupnici i državni dužnosnici izjednačavaju se s ostalim građanima Hrvatske prema kojima se primjenjuju zakoni koji se izglasaju u parlamentu.
Osnova na kojoj se temelji kaznena prijava nalazi se u odredbama Kaznenog zakona prema kojem se kažnjava osoba koja je počinila neko kazneno djelo, kao i osoba koja ima saznanja o nekom kaznenom djelu, a o tome nije izvijestila nadležne institucije, niti je pokrenula odgovarajući postupak protiv počinitelja! Prema postojećim dokazima, Jandroković je imao informacije o ozbiljnom kriminalu i financijskim malverzacijama koje je počinio Slavko Linić, dok je aktivno bio u politici, odnosno dok je bio ministar financija. Međutim, Jandroković nije napravio ni poduzeo ništa, čime je pokazao nedosljednost i neprincipijelnost što mu ne služi na čast kao sadašnjem predsjedniku Hrvatskog sabora.

Jandroković protiv Linića

Loading...

Podnositelj kaznene prijave – Riječki pokret otpora – registrirao je jedan govor Gordana Jandrokovića kojeg je održao u siječnju 2014. godine u Dugom selu. Jandroković je tom prilikom izjavio da je kao potpredsjednik Vlade i tadašnji saborski zastupnik saznao za kriminal koji je počinio Slavko Linić kao bivši ministar financija. Pokazao je da su mu bile poznate poslovne i financijske relacije između Slavka Linića i vlasnika DIOKI-ja, Roberta Ježića. Isto tako je spomenuo i Linićev poslovni odnos s Jozom Kalemom, govorio o netransparentnom poslovanju s benzinskim pumpama i o podešavanju cijena goriva, te o Linićevim računima u Trstu i vezama s Marasom. Jandrokovićev govor, koji je ujedno i dokaz protiv njega, može se čuti na linku koji je priložen kao dokaz kaznene prijave.

U početku su Riječani iz Pokreta otpora bili iznenađeni Jandrokovićevom odlučnošću u njegovom govoru, čime je zapravo, sadašnji predsjednik Sabora potvrdio sve ono protiv čega su se Riječani borili u svom gradu, a ostaci su bili Linićevog samovoljnog upravljanja Gradom, uz neviđen nepotizam u kombinaciji s prekoračenjem ovlasti i otimanjem vrijednih nekretnina. Posebno dojmljiv dio Jandrokovićevog govora odnosio se na „SDP-ovu hobotnicu“: „A ja vam kažem, otkrit će se SDP-ova hobotnica, a na čelu njihove gospodarske hobotnice sasvim sigurno je Linić, ali se to neće dogoditi ako budemo kukavice, ako o tome nećemo govoriti i ako se s time nećemo uhvatiti u koštac“.
Međutim, prolazilo je vrijeme i Jandroković se – umirio. Od njegovog govora i prijetnji Liniću i SDP-ovoj kriminalnoj hobotnici, čime se odlučio konačno obračunati s mrskim, crvenim, političkim protivnikom – nije ostalo ništa. Pokret otpora čekao je do kraja 2017. godine, a tada je u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, u Vukovarskoj ulici, urudžbirana kaznena prijava protiv sadašnjeg predsjednika Sabora.

Jandroković krši zakon

U kaznenoj prijavi Jandroković se tereti, da je kao potpredsjednik Sabora i zastupnik u Saboru, znao za kaznena djela koja je počinio Slavko Linić kao ministar financija, za koja je predviđena kazna i viša od 10 godina zatvora. Linićeva kaznena djela odnose se na njegova prekoračenja ovlasti dok je bio predsjednik Nadzornog odbora INE. Tom prigodom, kako se navodi u prijavi, Linić je iskoristio svoj položaj i ovlasti kako bi pomogao Robertu Ježiću u pribavljanju znatne imovinske koristi preko tvrtke DIOKI.

Nadalje, Slavko Linić je zlouporabio položaj i ovlasti, ovaj put pogodujući Jozi Kalemu, koji je također pribavio veliku imovinsku korist. On je, naime, preuzimao brojne benzinske crpke od privatnih vlasnika koje je INA po Linićevom nalogu prethodno dovela u stanje nužde, prodajući im gorivo po maloprodajnim cijenama. Poslovanje u takvim uvjetima vlasnicima benzinskih pumpi postalo je – nemoguće.

I na kraju, u kaznenoj prijavi se navodi Linićevo primanje mita od Ante Marasa. Maras je Liniću dao mito u značajnom iznosu, da bi mu ovaj omogućio da u postupku privatizacije preuzme riječku tvrtku Jadranski pomorski servis.
S obzirom da su identične informacije o Linićevim malverzacijama imali članovi Pokreta otpora, kao i Jandroković, što je pokazao svojim govorom, Riječani su čekali da Jandroković poduzme nešto po tom pitanju, međutim on nije učinio ništa. Stoga Pokretu otpora nije preostalo ništa drugo nego da, pozivajući se na opći interes, kao građani koji su i sami oštećeni mehanizmima političke korupcije, podnesu kaznenu prijavu protiv Gordana Jandrokovića zbog prikrivanja, odnosno neprijavljivanja kaznenog djela.
Kaznena prijava temelji se na članku 302. st. 2. Kaznenog zakona koji, u dijelu koji se odnosi na predsjednika Sabora glasi: „Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se službena ili odgovorna osoba koja ne prijavi počinjenje kaznenog djela za koje je saznala obavljajući svoju dužnost, a radi se o kaznenom djelu za koje pokretanje kaznenog postupka nije prepušteno privatnoj tužbi ili progonu po prijedlogu.“

Hoće li Jandroković u zatvor?

Nakon podnošenja kaznene prijave protiv Gordana Jandrokovića, Državnom odvjetništvu, iz Pokreta otpora pokrenuta je i nova inicijativa. Prije nekoliko dana, točnije 23. siječnja, saborskom Mandatno-imunitetnom povjerenstvu, član Pokreta otpora, Radovan Smokvina, urudžbirao je zahtjev za skidanje imuniteta i pokretanje kaznenog postupka protiv predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića. Predsjedniku Povjerenstva, Damiru Sesvečanu, dostavljen je zahtjev za skidanje imuniteta, uz priloženu kaznenu prijavu i prijepis Jandrokovićeva govora. Ukoliko Povjerenstvo ukine imunitet Jandrokoviću, protiv njega će se moći pokrenuti kazneni postupak kako to predviđa Ustav RH u svojem 76. članku.

Ukidanje imuniteta, Jandrokovića bi moglo ponovno suočiti s Kaznenim zakonom i člankom 302. koji u svojem prvom stavku kaže: „Tko zna da je počinjeno kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora deset godina ili teža kazna pa to ne prijavi iako zna da bi takvom prijavom bilo omogućeno ili znatno olakšano otkrivanje djela ili počinitelja, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.“
U svakom slučaju, Jandroković bi zbog prozivke, a potom i zaštite Slavka Linića, mogao proživljavati vrlo dinamičnu političku karijeru s vrlo neizvjesnim ishodom…

Politička po(r)uka

Kako je došlo do naglog političkog zaokreta unutar HDZ-a i u Jandrokovićevom mentalnom sklopu, prema kojem su SDP i Linić određeni kao neprijatelji s kojima je potrebno najoštrije se obračunati, da bi nakon toga sve bilo zaboravljeno?
Naime, postoje informacije, da je HDZ zbog nedostatka ekonomskih stručnjaka, bio prisiljen zatražiti pomoć pri izradi pojedinih studija, upravo od Slavka Linića! Kako Linić više nije bio aktivni član SDP-a, automatski više nije ni bio tako veliki neprijatelj! Tako i ovaj slučaj dokazuje da su politički aranžmani i trgovina važniji od zakona i prava. Međutim, sada se tu pojavio riječki Pokret otpora – građanska inicijativa, koja je političarima pokvarila račune, iako su u HDZ-u zadovoljni suradnjom s Linićem, a on im je ionako uvijek na raspolaganju…

No, kaznena prijava protiv aktualnog predsjednika Sabora trebala bi biti disciplinska poruka političarima da obraćaju pažnju na ono što govore u javnosti, te da su spremni potom i odgovarati i za svoje političko djelovanje, ali i za – i pasivnost. Takve bi prijave trebalo proširiti i na predizborna obećanja, koje se u pravilu ne ispunjavaju, a temeljem njih, obmanjujući javnost, kleptomanske stranke preuzimanju vlast i upravljanje državom.
Kaznena prijava protiv predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, utemeljena je i na kaznenoj i političkoj odgovornosti.

  • Branka Matohanac

    ON JE OBICAN -PJETLIC- KOJI KUKURICE, – ZOROM PRERANO, A, -PREKO DANA- NAJCESCE PRREKASNO !

  • Ivan Hodak

    Ako mu bude sudio DORH, ništa od toga. Biti će zatvoreni oni koji su podnijeli prijavu. Bilo bi nešto naj ljepše bidjeti njonju u pržunu i to za vrijeme općeg tuširanja. Sveže meso je za dugogodišnje jebače, naj ljepše. E nionjo,njonjo, dobro njonjo, ipak tebe štiti DORH!!!!!!!!!!!