Jandroković i Bošnjaković porazili Šeksa, Šeparovića i kompilatora Brkića!

0
1455
Goran Stanzl/PIXSELL

Iako se do zadnjeg pretpostavljalo  da bi za glavnog državnog odvjetnika mogao biti izabran Davor Petričević, županijski državni odvjetnik iz Osijeka, Plenković se ipak odlučio za dosadašnjeg Cvitanova zamjenika, Dražena Jelenića, jer Petričević nije imao potporu ministra pravosuđa, Dražena Bošnjakovića, kao ni predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića. Naime, upravo njih dvojica su imali  presudan utjecaj da Plenković prihvati Jelenića za čelnog čovjeka DORH-a. Insajderi tvrde kako je Jandroković rekao Plenkoviću da ne dozvoli da im glavnog državnog odvjetnika biraju Šeks, Šeparović i Brkić,  ali ni neformalni slavonski lobi koji ima i svojeg čovjeka u Vladi. Riječ je o državnom tajniku u Ministarstvu pravosuđa, Josipu Salapiću, članu Glavaševa HDSSB-a

Kada je u petak, 20. travnja ove godine u Hrvatskom saboru, sa 81 glasom za, 7 protiv i 42 suzdržana, izabran novi glavni državni odvjetnik, Dražen Jelenić, relevantni politički analitičari su odmah konstatirali kako je premijer Andrej Plenković, u miru i tišini, donio pravilnu odluku i tako odnio još jednu veliku pobjedu u stranci, ovaj put nad slavonskim lobijem, te Šeksom, Šeparovićem i Brkićem, koji su uz pomoć ministra energetike, Tomislava Ćorića, do zadnjeg na tu važnu državnu funkciju gurali županijskog državnog odvjetnika iz Osijeka, Davora Petričevića, o čemu je iscrpno, u jednom od prošlih brojeva prvi pisao  naš tjednik 7Dnevno.

Podsjetimo,,Petričevića je, gotovo fanatično,  najviše zagovarao i favorizirao šef HDZ-ova savjetodavnog Vijeća, Vladimir Šeks, čiji utjecaj na kadroviranje u pravosuđu, ne samo da ne  posustaje, nego iz dana u dan postaje sve intenzivnije i jače. Uz to, Davor Petričević je  i rodbinski povezan s članom Plenkovićeve vlade – Tomislavom Ćorićem, ministrom energetike. Što je odigralo presudnu ulogu u Petričevićevoj eliminaciji iz igre za glavnog državnog odvjetnika, nakon što je najmanje dvaput putovao iz Osijeka u Zagreb na razgovore o ponudi za tu dužnost, mediji su do sada samo nagađali, no, čini se da je presudila činjenica  da iza Petričevićeva 17 godina dugog mandata na čelu osječkog Županijskog državnog odvjetništva, ne stoje nikakvi dojmljivi rezultati.

Najveću istragu na području nadležnosti ŽDO-a Osijek, onu protiv Branimira Glavaša za ratne zločine, obavio je 2006., nakon Glavaševa razlaza sa Sanaderom, policijski kadar poslan iz Zagreba – Vladimir Faber. Uz to, pričalo se da ni dosadašnji glavni državni odvjetnik, Dinko Cvitan, nimalo nije bio oduševljen mogućnošću da Petričević dođe na njegovo mjesto. Petričević je među najbližim suradnicima poznat kao čovjek koji iznimno teško i sporo donosi odluke, a manjak samopouzdanja nije preporuka za prvog čovjeka DORH-a.

Podsjetimo  da je gospodin Petričević, u epicentar medijske pažnje došao  početkom ožujka ove godine, u povodu podizanja optužnica protiv Luke Modrića, kapetana hrvatske nogometne reprezentacije, zbog počinjenja kaznenog djela davanja lažnog iskaza u kaznenom predmetu koji se u Osijeku vodi protiv četvorice hrvatskih državljana. Inače, podizanje optužnice protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije i igrača Reala, Luke Modrića, za lažno svjedočenje u procesu Zdravku Mamiću, u kojem je Modrić jedan od svjedoka, podiglo je veliku prašinu, ne samo u nogometnom svijetu i međunarodnoj sportskoj javnosti, nego i među našim uglednim pravnicima i vrhunskim pravnim stručnjacima koji su, svatko na svoj način, komentirali taj slučaj, o čemu je naš tjednik iscrpno pisao prije nekoliko brojeva.

Plenković se nije konzultirao s koalicijskim partnerima

Svi su oni bili jednoglasni u tome da bi bilo normalno da se pričekao kraj suđenja Mamiću, u kojem je Modrić svjedok, pa da ga se tek tada optuži. Ovako je, konstatirali su oni, već sada nanesena šteta, ne samo Modriću, nego čak i procesu protiv Mamića, jer će sud biti pod dodatnim pritiskom zbog svih tih okolnosti. Postavljalo se i pitanje – kako je moguće da osoba koja je podizanjem optužnice protiv Luke Modrića, dok je postupak u tijeku, i koja, po mišljenju pravnih eksperata, na taj način vrši pritisak na pravosuđe i svjedoke, može uopće biti kandidatom za čelnika DORH-a?

Za razliku od Petričevića, Dražen Jelenić, novi glavni državni odvjetnik,  ne vezuje se ni uz kakve političke grupacije, a unutar DORH-a uživa veći profesionalni ugled od Petričevića. Također, Petričević nije imao potporu ministra pravosuđa, Dražena Bošnjakovića, kao ni predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, koji su i bili presudni faktori da Plenković prihvati Jelenića za čelnog čovjeka DORH-a. Insajderi tvrde kako je Jandroković rekao Plenkoviću, da ne dozvoli da im glavnog državnog odvjetnika biraju Šeks, Šeparović i Brkić,  ali ni neformalni slavonski lobi, koji ima i svojeg čovjeka u Vladi. Riječ je o državnom tajniku u Ministarstvu pravosuđa, Josipu Salapiću, članu Glavaševa HDSSB-a.

Tako se Plenković o  kandidatu za novog državnog odvjetnika, uopće nije konzultirao s koalicijskim partnerima. Kandidata kojeg je predložio na sjednici Vlade do zadnjeg je trenutka držao u tajnosti. I dosadašnji glavni državni odvjetnik, Dinko Cvitan,  za svog nasljednika Dražena Jelenića je rekao da je apsolutni profesionalac koji je prošao sve instance, te poznaje sustav, ljude i probleme. Dobrim je ocijenio okolnost što Jelenić „dolazi iz kuće“. Izbor Jelenića za novog glavnog državnog odvjetnika mnogi u stranci su pozdravili i kazali kako je to još jedan dokaz da premijer Plenković vodi ispravnu politiku, te da se svi ovi „mali od kužine“ u stranci, koji su bili protiv i koji su se protivili takvoj odluci, trebaju odmah pokriti ušima i zašutjeti.

Oni smatraju da se  takvim izborom glavnog državnog odvjetnika još jednom pokazalo da je Plenkovićev HDZ jedna uljuđena politička opcija. Uvjereni su da će novi glavni državni odvjetnik u miru moći otpočeti svoj mandat, te da neće upasti u istu zamku kao i njegov prethodnik koji je, započinjući svoj mandat, obećao tadašnjem velikom vođi, Zoranu Milanoviću, da će mu na pladnju donijeti glavu zagrebačkog gradonačelnika, Milana Bandića.

Upravo je  Bandić bez sumnje, svoju daljnju potporu vladajućoj koaliciji uvjetovao  Cvitanovim odlaskom s mjesta glavnog državnog odvjetnika, jer je zagrebačkom gradonačelniku bilo jasno kao dan, da on ne može mirno spavati u svom stanu u Bužanovoj ulici, sve dok u Gajevoj ulici u Zagrebu stoluje – Dinko Cvitan…

Izbor Dražena Jelenića – dobra vijest za Hrvatsku

Dakle, Plenković je Cvitanovom smjenom i postavljanjem na njegovo mjesto Dražena Jelenića zadovoljio, ne samo većinu u stranci, nego i svoje koalicijske partnere. Mnogi od njih su uvjereni da će s Jelenićem zapuhati i neki novi vjetrovi u DORH-u,  te da bi jedan od njegovih prvih poteza mogao biti angažman oko ukidanja anonimnih kaznenih prijava. Također se pretpostavlja da bi novi glavni državni odvjetnik mogao prekinuti s praksom svojih prethodnika, te da bi za pokretanje kaznenih postupaka trebao imati čvrste materijalne dokaze, a ne iskaze svjedoka pokajnika, koji bi za svoje pokajništvo dobili – nagradu guljenja krumpira.

Vjeruje se da će novi državni odvjetnik u svom mandatu puno više pozornosti, od svojih prethodnika, posvetiti građanskom odjelu u kojem se vrti znatno veći novac nego u kaznenom. U tom kontekstu zanimljivo bi bilo istražiti i koliko nagodbi nisu potpisali dvojica Jelenićevih prethodnika, Cvitan i Bajić, koji bi, da su ih potpisali, bez sumnje, zaštitili državu od golemih financijskih gubitaka. Je li kazneno djelo, kad netko preuzme na sebe odgovornost u zaštiti države, a potom ništa ne poduzima? Naime, oni su bili dužni podržati mjere nagodbe, odnosno zaštititi interese države u toj nagodbi, a ako to nisu učinili, onda je to isto kazneno djelo. Njihova neučinkovitost ih ne štiti od odgovornosti, pogotovo ako su imali ponudu za nagodbu koju su odbili, a potom izgubili spor. Tada za njih postaju lopovi svi koji dobiju spor protiv države, dok su oni – nedodirljivi.

Imajući sve to u vidu, Cvitanova smjena i izbor novog glavnog državnoga odvjetnika, nesumnjivo je dobra vijest, ne samo za vladajuću koaliciju i DORH, nego i za samu državu. Treba podsjetiti da je HDZ punih 18 godina za čelnika DORH-a podupirao kadrove koje su na to mjesto postavljali SDP i lijeva koalicija. Stoga u takvom DORH-u, po mišljenju pojedinih istaknutih HDZ-ovaca, do sada su kolo vodili uglavnom kadrovi  iz onog sustava. Sada su u HDZ-u uvjereni da će se s tom praksom prekinuti upravo s dolaskom novog čelnika DORH-a, za kojeg i vladajući i oporba, za sada, imaju samo riječi hvale.