Je li Šeks radio za Udbu ili je Udba radila za Šeksa?

0
1789
Photo: Igor Kralj/24sata

Čini se da objavljeni dokumenti koji otkrivaju da je Šeks bio suradnik Udbe gotovo nikoga nisu iznenadili. Izgleda da bi veća ekskluziva bila da je Jutarnji list ili bilo koji drugi medij u Hrvatskoj otkrio da Šeks nije bio suradnik Udbe kodnog imena 'Kolega', premda mu i 'Sova' dobro pristaje.

Iako je Jutarnji list u dva nastavka objavio ekskluzivne transkripte Šeksovih razgovora s operativcima SDS-a iz kojih proizilazi da je ovaj patrijarh HDZ-a bio suradnik Udbe, čini se da je to otkriće, tko dobro poznaje lik i djelo najvažnijeg Plenkovićeva savjetnika, malo koga iznenadilo. Izgleda da bi veća ekskluziva bila da je Jutarnji list ili bilo koji drugi medij u Hrvatskoj otkrio da Vladimir Šeks nije bio suradnik Udbe kodnog imena ‘Kolega’, premda mu i ‘Sova’ dobro pristaje.
Tako objavu dosjea Zlatka Bagarića iz kojega proizlazi da je Vladimir Šeks početkom sedamdesetih bio suradnik Udbe u HDZ-u i Vladi nisu smatrali potrebnim komentirati iz nekoliko razloga. Jedan je, kažu, što nemaju sveukupne informacije, drugi što iz dokumenata koje je objavio Jutarnji ne iščitavaju ništa osobito novo što se i dosad nije vezalo uz Šeksovo ime, a treći je što u dodatnoj kompromitaciji Šeksa ne vide ni posebnu političku odgovornost jer je njegova uloga svedena na pročelnika Savjetodavnog vijeća HDZ-a.
Ipak, jedan je HDZ-ovac, koji više nije u aktivnoj politici,  a svojedobno je bio ministar unutarnjih poslova i šef tadašnjeg UNS-a, Ivan Jarnjak rekao je da to što je objavio Jutarnji list je vrlo ozbiljna stvar.
“No, svi znaju da je Vladimir Šeks bio suradnik tajnih službi bivše Jugoslavije. Uostalom, to je i Josip Manolić napisao u svojoj knjizi. Zašto je Franjo Tuđman povjeravao Šeksu visoke dužnosti? Da Tuđman nije napravio pomirbu, danas ne bismo imali Hrvatsku”, bio je rezolutan Ivan Jarnjak.
Šime Lučin, također bivši ministar unutarnjih poslova nakon promjene vlasti 2000. godine u Račanovoj vladi je izjavio da kada je došao u MUP da su arhive već bile počišćene. “Dio dosjea Udbe već je bio predan Hrvatskom državnom arhivu, a nešto je predano tijekom mojeg mandata. Prilikom otvaranja novijih dosjea pitao sam ima li što značajno u onima nastalim u bivšem režimu. Dobio sam negativan odgovor, da je sve ‘počišćeno’. Znalo se da je Šeks bio suradnik Udbe, ali nikad nisam dobio službenu informaciju o tome”, izjavio je Lučin u povodu najnovijih otkrića Jutarnjeg lista.
Photo: Boris Scitar/PIXSELL
No, Krunislav Olujić, bivši tužitelj u Osijeku, predstojnik UNS-a i predsjednik Vrhovnog suda bio je puno konkretniji: “Nisam šokiran. U Osijek sam došao 1978. godine kao asistent na Pravni fakultet. O Šeksu je u gradu bio javni pogovor da je doušnik tajnih službi. Zalazio je u najgore kafiće i bio poznat kao kavanski agent provokator. Zato sam ga uvijek izbjegavao. Kada sam 1993. godine razgovarao s Tuđmanom, pitao me za političare iz Osijeka za Šeksa, Vekića, Glavaša, Kramarića, Vrkića. Rekao sam mu sve to o Šeksu, ali on nije reagirao. Vidjelo se da je sve znao. Zasigurno je to bio razlog što Šeks u Tuđmanovo vrijeme nije mogao biti predsjednik Vlade, ni predsjednik Sabora, nego je uvijek bio potpredsjednik”, kaže Olujić.
I bivši predsjednik Vlade Josip Manolić je izjavio da su mu stvari o Šeksu poznate, ali da je takvog zdravstvenog stanja da nije spreman na javne nastupe.
Iz ovih nekoliko izjava sasvim je jasno da nitko nije iznenađen otkrićem Jutarnjeg lista da je Šeks bio suradnik Udbe, jer svi koji su trebali to znati odavno su to znali. Vjerojatno će još dosta toga u narednom periodu izaći na vidjelo što se tiče Šeksa i njegove suradnje s Udbom, ali ovdje se nameće jedno sasvim drugo pitanje: Je li Šeks radio za Udbu ili je Udba radila za Šeksa. Jer Šeks je i pored toga što se po Osijeku a i šire pričalo o njemu, pa i bez obzira što je o svemu, kako tvrdi Krunislav Olujić bio obaviješten i predsjednik Tuđman, bio u političkim vrhovima, gdje je od devedesetih godina prošlog stoljeća vedrio i oblačio u hrvatskoj politici. On je, po tvrdnjma brojnih medijia ali i sudionika javnog i političkog života Hrvatske imao jak ujecaj na hrvatsko pravosuđe. Za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića, kažu da je njegov čovjek, a bivši potpredsjednik HDZ-ove Vlade Damir Polančec tvrdio je da mu je Šeks prijetio malim prstom i pokazivao koliku će zatvorsku kaznu dobiti, u aferi ‘Reflektori’, ako ne tereti bivšeg premijera Ivu Sanadera. A Sanader je od početka tvrdio da se protiv njega vodi montirani politički proces iza kojeg stoje upravo Vlado Šeks, Jadranka Kosor i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Šeks je, uz sve to, bio i veoma osvetoljubiv čovjek pa Sanaderu nikada nije mogao oprostiti što je Luki Bebiću a ne njemu povjerio funkciju predsjednika Sabora 2007. godine, nakon pobjede HDZ-a na tadašnjim parlamentarnim izborima.
O Šeksu, kao najdugovječnijem HDZ-ovcu, i prethodnih godina se puno toga pisalo i nagađalo je li bio suradnik Udbe, te zašto je svoje molbe u bivšoj Jugoslaviji pisao isključivo ćirilicom. Nema sumnje da će se o njemu još dosta toga napisati, ali iz svega gore napisanog doista se može postaviti pitanje – je li Šeks radio za Udbu ili je Udba radila za njega, kako bi svoje provjerene kadrove pripremili i dobro obučili za vremena koja su dolazila raspadom Jugoslavije. Možda bi na to pitanje najbolji odgovor mogli dati njegove kolege iz jugoslavenske Službe državne sigurnosti koji su Šeksa držali na vezi.