Milanovićev pajdo Siniša Petrović poveznica između Stipe Mesića, Kolinde i australsko-kanadske dijaspore

0
925
Foto: Srdjan Ilic/Igor Kralj/Slavko Midzor/Pixsell/7dnevno

Petrović je bio istodobno nadzornik u: Ini i Croatia Airlinesu; Tedeschijevom Atlantic Tradeu i Cedeviti te u zadarskim tvrtkama Hrvata iz dijaspore Tudorovića koji je ugostio predsjednicu i supruga tijekom boravka u Australiji

Tko bi rekao kako u Hrvatskoj neke osobe mogu bez ikakvih poteškoća opsluživati i ljevicu i desnicu i osobnim primjerom svjedočiti kako su sve ideološke podjele uključujući one o ustašama i partizanima floskule u funkciji maskiranja interesnih borbi za plijen i običnih mućki.
“Radio sam i u Hrvatskom uredu u Promatračkoj misiji Europske zajednice, bio sam savjetnik veleposlanika Žužula kad je bio posebni izaslanik predsjednika Tuđmana za pregovore s međunarodnom zajednicom, bio sam u Daytonu”, to je u jednom intervjuu rekao profesor s Pravnog fakulteta Siniša Petrović.

Potom je 2002. istog Sinišu Petrovića odlikovao bivši predsjednik Stipe Mesić Spomenicom Domovinskog rata. U friškom hrvatskom sjećanju Siniša Petrović je poznat kao jedan od apostrofiranih u aferi “Dnevnice” – on naravno tvrdi da iste nije primio i kao što znamo taj je slučaj kazneno procesuiran s glavnim osumnjičenim Tomislavom Sauchom.

Loading...

U vrijeme Vlade Zorana Milanovića Petrović je kao njegov veliki intimus imenovan i predsjednikom Nadzornog odbora Ine te Croatia Airlinesa te na tim funkcijama bio od 2012.-2016. godine. Linić ga je optužio kako ne radi u interesu Hrvatske nego MOL-a no je li to bilo tako tek će se jednog dana možda i doznati. A moguće i da neće jer vidimo u slučaju Sanader kako je hrvatskom pravosuđu nemoguće dokazati da je netko od MOL-a dobio mito kolikogod dokaza prikupljeno.

Siniša Petrović je svojedobni hrvatski pravno-nadzornički multipraktik. Sve do rujna prošle godine bio je na raznim funkcijama u NO-ima tvrtki Emila Tedeschija u rasponu od matičnog Atlantic Tradea preko Cedevite i Hopena.

No, javnosti je promaknulo kako je intimus Zorana Milanovića i njegovog omiljenog tajkuna Tedeschija već godinama nadzornik u biogradskoj Iliriji d.d. i njezinim vezanim društvima. Ta je nautičko-hotelijerska tvrtka kapitalno povezana s dvojicom hrvatskih iseljenika – Milanom Šangulinom iz Kanade i obitelji Tudorović iz Australije.

Petrović je 2001. ušao u NO zadarskog Arsenal holdingsa u koji su kapital uložili Šangulin i Tudorovići. Ovi potonji su tradicionalni financijeri zadarskog HDZ-a. Tako je 2015. 10 tisuća kuna na račun HDZ-a uplatio David Antony Tudorović, iz spomenute obitelji. Petrovića i Davida Anthony Tudorovića povezuju NO biogradske Ilirije i s njom poveznih društava.

David Tudorović je bio jedan od domaćina hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović kada je sa suprugom u veljači posjetila Australiju. Na jednoj fotografiji iz australskog Adelaidea vidimo Tudorovića u privatnom opuštanju s Jakovom Kitarovićem.

Petrović i Tudorović upisani su kao članovi Arbitražnog sudišta Pravdonoše. “Projekt Pravdonoša pokrenut je s ciljem unapređenja hrvatske pravne kulture. Sjedište Pravdonoše je u Zadru, iz čijeg pravnog nasljedstva baštini ime – istoimeni pravni časopis je bio prvi svoje vrste u ovom dijelu svijeta”, piše na tom portalu.
U svakom slučaju, nadzornici poput Siniše Petrovića s ideološkim gledištima prilagođenim naručitelju u Hrvatskoj su, vidimo, vrlo tražena i dobro plaćena roba. Petrović bi mogao lako premašiti svoga iskusnijeg i starijeg kolege s Katedre za trgovačko pravo Jakšu Barbića koji je, kao što je poznato, bio ne samo tvorac katastrofalnih pretvorbi, potom nadzornik u najunosnijim tvrtkama, te zaključno zapečatio sudbinu Ine u sporu s Molom u Švicarskoj kao arbitražni sudac koji je prethodno plaćen od tvrtke povezane s MOL-om. Dok se nekima džepovi pune, državnoj riznici zalihe se tope. Tako je bilo jučer, tako je danas a tako će biti, ne sumnjamo, i sutra.