PLENKIJEVO KADROVIRANJE: Sin kompromitiranog bankara šef je HDZ-ova odbora za pravosuđe!

0
1083
Sanjin Strukic/PIXSELL

Javnost je zasigurno zaintrigiralo imenovanje Krunoslava Katičića na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu državne imovine u studenom 2016. godine. Intriga je bila tim veća kada se zna da je Krunoslav Katičić, sin kontroverznog bankara i bivšeg čelnika PBZ-a Martina Katičića, uz čije ime se vežu brojne afere s početka devedesetih prošlog stoljeća. A kada je Plenković Katičića imenovao još i HDZ-ovim predsjednikom odbora za pravosuđe, nezadovoljstvo u stranci bilo je očito.

Hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću proteklih dana i tjedana nije ni malo lako. Čini se da mu na naplatu dolaze brojni propusti koji su se dogodili u vrijeme njegova dosadašnjeg mandata, pogotovo po pitanju odabira najbližih suradnika na najodgovornija mjesta u Vladi, državnim institucijama i stranci. Danas se Plenković nalazi pod velikim pritiskom, prije svega, zbog afere ‘Agrokor’, a mediji koji su do sada njemu bili izrazito skloni sada tvrde da će ortačka mreža Martine Dalić, ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, uništiti Plenkovića. Takve medijske tvrdnje posebno su dobile na težini nakon najnovije objave računa iz kojih je vidljivo da Texo Management, bivša tvrtka vladina povjerenika za ‘Agrokor’ Ante Ramljaka, ima mjesečnu naknade od 971.576 kuna, odnosno da im je osiguran godišnji prihod od 12 milijuna kuna, te da je Ramljak neometano radio što je htio uz potporu Martine Dalić, ali i privremenog vjerovničkog vijeća, kojeg je on sam instalirao.

Nakon tog otkrića nije mogla ostati suzdržana ni predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je u razgovoru za HRT rekla da je bila šokirana kada je pročitala u medijima što se u zadnje vrijeme događalo u Agrokoru koji isplaćuje za savjetovanje bivšoj tvrtci u kojoj je radio Ante Ramljak. ”To treba potvrditi, a ako je tako to je duboko nemoralno. Iznos koji tvrtka dobije za tjedan dana je puno veći od iznosa koji prosječni hrvatski radnik zaradi u godinu dana”, rekla je predsjednica RH.

Loading...

Ako Plenković ne smijeni Martinu Dalić i Antu Ramljaka zajedno s Bernardićem može zapjevati: ‘Oj drugovi jel’ vam žao’!

I predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je najnoviju aferu Ante Ramljaka, za koju je morala znati potpredsjednica Vlade Martina Dalić.”Kada sam vidio da je angažirana tvrtka u kojoj je nekada radio povjerenik Ramljak, taj mi je podatak bio iznenađujući i nije mi simpatičan”, rekao je Jandroković. A Nacional u svom najnovijem broju piše da je sve očitije da se pod maskom spašavanja Agrokora izvodi grabež enormnih razmjera te da će se DORH morati angažirati kako bi rasvijetlio je li u njemu bilo zločinačkog udruživanja i tko je sve u tome sudjelovao. Bliski suradnici premijera Andreja Plenkovića gube povjerenje u Martinu Dalić, premijerovu najbližu suradnicu ali i njegovu miljenicu. Počeli su se proteklih dana raspitivati što bi za stabilnost Vlade značilo ako bi ona napustila funkciju potpredsjednice i ministrice gospodarstva. To dosad najizravnije pokazuje koliki je bijes unutar Vlade i HDZ-a proizveo interesni krug oko ministrice Martine Dalić, krug predvođen privremenim upraviteljem Agrokora Antom Ramljakom, piše Nacional.

Važno je biti Plenkiju drug
I što će nakon svega poduzeti premijer Plenković može se samo nagađati, ali činjenica je da će premijer zapadati u sve veće probleme zahvaljujući njegovu odabiru najbližih suradnika. Primjerice, kada su mediji svojedobno kritički pisali o Martini Dalić, potpredsjednici Vlade i Plenkovićevoj najbližoj suradnici premijer nije obraćao nikakvu pozornost a sada njemu skloni mediji pišu, da mu može doći glave upravo ortačka mreža Martine Dalić, u kontekstu afere Agrokor i Vladina povjerenika Ante Ramljaka. Plenkovića su mediji prozivali i zbog drugih kadrova koje je sam odabrao a koji su izazivali konsternaciju u javnosti. Primjerice, među prvim imenovanjima Plenkovićevog kabineta, za oko hrvatske javnosti zapelo je ime mlađahne Tene Mišetić koja je među prvima ušetala u odaje Vlade i postala zamjenicom predstojnika kabineta premijera RH, odakle je stigla direktno iz Plenkovićevog ureda u Bruxellesu, o čemu je u više navrata pisao naš tjednik. Tena Mišetić je rodom iz Ploča, odnosno Splita, i kći je Ivice Mišetića, nekadašnjeg direktora Croatia Airlinesa. Otac joj je, pisali su svojedobno mediji, zbog dotad nezabilježenog skandala s Lufthansom, trebao po svim pravilima pravosudne struke završiti u Remetincu, ali je zahvaljujući tada talentiranom Bajiću i ađutantu Cvitanu, dobio „samo“ otkaz u domaćoj zrakoplovnoj tvrtki i trenutno je na funkciji glavnog tajnika u Tedeschijevoj Atlantic Grupi. Ivica Mišetić je predstavnik tipičnog skorojevića u liku hrvatskog privatizacijskog menadžera. Službena funkcija Tene Mišetić je – zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade, ali je zapravo neslužbena šefica Plenkovićevog kabineta. Zli jezici državne administracije već su je prozvali novom Plenkovićevom Biancom, aludirajući na Sanaderovu crnokosu predstojnicu kabineta, Biancu Matković. Iako se, za sada, još nitko nije uvjerio u organizacijske sposobnosti Tene Mišetić, za pretpostaviti je da ima neke druge kvalitete kada je postavljena na tako važnu državnu funkciju, pisali su mediji.

Tena Mišetić – kukavičje jaje Banskih dvora!

No, Plenkovićev odabir i brojnih drugih najbližih suradnika izazivao je veliku pozornost javnosti. Tako je javnost zasigurno zaintrigiralo i imenovanje Krunoslava Katičića na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu državne imovine u studenom 2016. godine. Intriga je bila tim veća kada se zna da je Krunoslav Katičić, sin kontroverznog bankara i bivšeg čelnika PBZ-a Martina Katičića, uz čije ime se vežu brojne afere s početka devedesetih prošlog stoljeća. Ali Plenkoviću ni to nije bilo dovoljno pa je Krunoslava imenovao za predsjednika HDZ-ova Odbora za pravosuđe, što je u stranci izazvalo prilično negativne komentare. Tim prije kada se zna koji je njegov obiteljski pedigre.

Podsjetimo, Privredna banka Zagreb je u vrijeme direktora Martina Katičića, po pisanju brojnih medija, bila pouzdani financijski servis za izvlačenje golemog novca iz države.

Bogaćenje na razmjeni jugo dinara
Možda je Martin Katičić zoran primjer kako su ljudi stjecali silna bogatstva za vrijeme Domovinskog rata, a najzanimljiviji je slučaj promjene tadašnjih jugo dinara u njemačke marke. Jer glavni čovjek koji je bio na čelu PBZ-a u to vrijeme bio je upravo Martin Katičić. Pouzdani izvori tvrde da je on imao diskrecijsko pravo koliko će kamiona tog prljavog novca odobriti. Ti jugo dinari su se navodno spaljivali a onda bi bili odvezeni u BiH i mijenjali u njemačke marke. Iz tog perioda kruže priče da su mnogi u visokoj politici imali svoje mjenjače, koji su uspješno mijenjali jugo dinare za njemačke marke. Tako je, po tvrdnjama insajdera, Luka Rajić bio mjenjač Borislavu Škegri, koji ovih dana napada predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji su se usudili kritički progovoriti o Vladinu povjereniku Anti Ramljaku. Istodobno, Škegro gorljivo brani Martinu Dalić i opravdava sve Ramljakove poteze. Bilo bi dobro priupitati Tomislava Horvatinčića i Josipa Gucića jesu li istinite priče da su oni bili osobni mjenjači  Stipi Mesiću. Među poznatijim mjenjačima u dolini Neretve, spominje se Marinko Filipović, i svi se oni busaju u prsa da su radili u interesu hrvatske države. Međutim, svi koji su dobro poznavali lik i djelo Martina Katičića tvrde da je i on imao svog privatnog mijenjača, s kojim je, kako su kružile priče ležao na debelom tepihu u svom uredu i dijelio kupove od po 100. 000 njemačkih maraka. Svim tadašnjim mjenjačima bio je cilj dobiti Katičićev blagoslov, jer je on raspoređivao i blagoslovio razmjenu prljavog novca. A kada je Martin Katičić u bivšoj državi, s kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, radio kao direktor računovodstva u Chromosovom tornju, svojim radnicima, kao dobar komunist  nije dozvoljavao da za Badnjak idu ranije svojim kućama.

Brat Martina Katičića, Matija Katičić bio je direktor od 1991. do 1997. godine u Croatia Airilensu. CA je u svojim počecima imao zrakoplove američkog Boeinga, a onda je naručio krajem 90-ih šest aviona od francuskog Airbusa. Za taj posao kao najzaslužniji slovi Hrvoje Šarinić, tada bliski suradnik Franje Tuđmana, a koji je imao važne poslovne veze s Francuskom. Airbusovi su, smatraju mnogi, preplaćeni, po komadu 76 milijuna dolara, uz vrlo nepovoljne uvjete – plaćeno je 187 milijuna dolara kamata. Zašto tada zbog tog posla nije bio procesuiran Matija Katičić može samo zahvaliti jakom političkom zaleđu. Svojedobno je kružila i zanimljiva priča u PBZ-u, s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća, da su dva tadašnja direktora Soraja i Šeremet Martina Katičića upoznali sa Stipom Mesićem. Nakon toga oni su jedino do Mesića mogli doći preko Martina Katičića. Katičić je često pokušavao ‘uplivati’ i kod ministra obane Gojka Šuška, no, Šušak nije bio lakom čovjek. Jer Šušak je živio za Hrvatsku, a gore spomenuti likovi su krali u ime Hrvatske.

Je li o svemu tome mogao znati premijer Plenković, teško je znati, jer on je tada bio mladi dečko koji obećava. On je u to doba bio prijatelj iz kvarta sa sinom Martina Katičića, Krunoslavom, s kojim je studirao i izlazio. Slušali su Rolling Stonese te do danas su ostali dobari prijatelji.

‘Od izlazaka, dugih kosa, vožnje automobila, odlazaka u Split na utakmicu Dinamo – Hajduk ’91., a da roditelji to nisu znali’, prisjeća se Krunoslav Katičić zajedničkih avantura iz mlađih dana. Sada se postavlja sasvim konkretno pitanje, može li osoba s tavim obiteljskim pedigreom biti na funkciji HDZ-ova Odbora za pravosuđe. Kada je Plenkovć i njegovo kadroviranje u pitanju, uvjerili smo se da sve može. Pa je tako mogao i Vladin povjerenik Ante Ramljak raditi što ga je volja po Agrokoru i nabijati cijene za svoj i rad svojih odabranih partnera, a Martina Dalić, de facto voditi sve procese u Vladi, dok je Plenković glumio hladnokrvnog političara koji ima sve pod kontrolom.

Nestade 100 000 njemačkih maraka dok si rekao ‘keks’
Jer da si je Plenković dao imalo truda, mogao je saznati, a o tome su pisali brojni mediji i govorili vjerodsotojni sudionici tih vremena, da je Martin Katičić sudjelovao u dvije najveće muljaže u Hrvatskoj – od dodjele menadžerskih kredita za provedbu pretvorbe i privatizacije, do promjene jugo dinara u njemačke marke. Katičić je najbolje znao kako se Mesiću omogućila kupovina Našice cementa i da ne nabrajamo. Brojni svjedoci iz tog doba, a o tome je nešto u svojoj knjizi pisao i Josip Manolić tvrde da je Katičić zna sve.

‘On je bio upoznat sa svim isplatama, gotovinskim, ali i onima u kojima su s računa PBZ-a na tajne inozemne račune uplaćivani golemi iznosi. On je sve to odobravao i potpisivao’, svojedobno je tvrdio jedan od svjedoka koji je  bio prilično upućen u te poslove.

Katičić je dok je bio živ, mogao biti ključni svjedok u raspetljavanju afere, odnosno otkrivanju tko se sve okoristio novcem namijenjenim za nabavu oružja. O poslovanju PBZ-a dok mu je Katičić bio prvi čovjek, a to znači i za razdoblje u koje se glavnina novca preko PBZ-a isplaćivala i(li) prebacivala u inozemstvo, postoji opsežna dokumentacija u jednoj državnoj instituciji.

I za kraj jedna istinita anegdota o tome kako se podizao ‘keš’ u PBZ-u, dok je na njegovom čelu bio Martin Katičić, a o čemu su svojedobno pisali i mediji. Dakle jedan bivši bivši državni dužnosnik ispričao je medijima kako je došao kod Katičića s nakanom da podigne dva milijuna DEM koje je trebao odnijeti u Graz i uplatiti ih na tajni račun u jednoj tamošnjoj banci. Dok je s Katičićem razgovarao u njegovu uredu, bankovni službenici su brojili novac. Preuzeo je novac bez provjere i zaputio se u Graz, gdje ga je direktor tamošnje banke dočekao “kao cara”. Osoblje banke je preuzelo novac i odnijelo ga u susjednu prostoriju da ga prebroji. Nakon određenog vremena došao je jedan službenik banke i kazao im da manjka 100.000 DEM. “Koje li neugodne situacije! Grozno sam se osjećao”, svjedoči bivši državni dužnosnik koji se iz nezgodne situacije izvukao “muljanjem” o tome da nije dobro brojio novac. Vjerovao sam onima koji su mi dali novac, kao i onima kojima sam ga predao, a netko se očito “naplatio”, kaže on. Tko? To se vjerojatno nikad neće saznati. Kao što se, vjerojatno, nikada neće saznati u čemu je tajna Plenkovićeva očajnog kadroviranja i guranja svojih prijatelja na važne funkcije, gdje im svakako nije mjesto.