Plenkoviću, Plenkoviću, pokislo ti perje!

0
538
Patrik Macek/PIXSELL

Kada se počnu odmotavati sve zakulisne radnje oko afere Agrokor te stvarnoj ulozi Plenkovićeve potpredsjednice Vlade Martine Dalić,za očekivati je da će potpora Plenkoviću ali i HDZ-u još više padati. No, to indiferentnog premijera ništa ne dira, jer je uvjeren da s ovakvim koalicijskim partnerima može vladati do kraja mandata, jer će svi oni na sljedećim parlamentarnim izborima proći i gore od Ćorićeva AHSP-a. No, ne treba zaboraviti da je i Karamarko bio uvjeren u lojalnost svojih koalicijskih partnera, (Milan Bandić), ali i 'bližnjih' u stranci, (Milijan Brkić), pa su ga upravo oni, prvi izdali.

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom ožujka (od 28. veljače do 03. ožujka), najviše bi trebao uznemiriti hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Naime, na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 22,7 posto što je ujedno i najveći Plenkovićev izbor za najnegativniju političku osobu u zemlji od njegova pojačanog angažmana na domaćoj političkoj sceni.

Loading...

Drugo mjesto dijele “svi političari” kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 12,3 posto , no, po prvi put se na trećem mjestu nalazi Plenkovićev najvažniji koalicijski partner, inače vodeći predstavnik srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj, Milorad Pupovac s izborom od 10,6 posto (prije mjesec dana 7,9 posto). Četvrto mjesto drži Davor Bernardić s izborom od 9,2 posto (prema siječanjskih 9,5), dok je veliki skok izbora zabilježila i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić čiji je izbor s prošlomjesečnih 1,5 posto narastao na 5,7 posto.

Plenkoviću nikakva utjeha ne može biti ni činjenica da bi HDZ, da su parlamentarni izbori provedeni početkom ožujka (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik, s izborom od 28,9 posto (prema 29,3 posto iz veljače), što je ujedno i najslabija izborna podrška stožernoj stranci vladajuće koalicije od posljednjih parlamentarnih izbora.

SDP na drugom mjestu bilježi izbor od 20,8 posto (u odnosu na 21,1 posto iz veljače). Tako se prednost HDZ-a pred vodećom oporbenom strankom zadržala na razini od oko 8 posto (koliko je iznosila i u posljednjih pet mjeseci). Na trećem je mjestu Živi zid s izborom od 10,9 posto (prema 11,8 posto iz veljače).

Tako je ova stranka nakon pet mjeseci rasta izborne podrške zabilježila okretanje trenda rasta u negativnom smjeru. Most je četvrti mjesec zaredom na četvrtom mjestu, sada s izborom od 7,1 posto (prije mjesec dana 6,1 posto), te je nakon tromjesečnog negativnog trenda zabilježeno okretanje istog u pozitivno. Također, Plenkovića mora uznemiriti i podatak da je  predsjednica Grabar Kitarović na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara s izborom od 16,9 posto hrvatskih građana, (u odnosu na 19,2 posto iz veljače), unatoč činjenici da je posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Pantovčaku izazvao velike otpore i kritike javnosti.

A kada se počnu odmotavati sve zakulisne radnje oko afere Agrokor te stvarnoj ulozi Plenkovićeve potpredsjednice Vlade Martine Dalić u svim tim zbivanjima za očekivati je da će potpora Plenkoviću ali i HDZ-u još više padati. No, to indiferentnoig premijera ništa ne dira, jer je uvjeren da s ovakvim koalicijskim partnerima može vladati do kraja mandata, jer će svi oni na sljedećim parlamentarnim izborima proći i gore od Pere Ćorića iz HSP-a AS.
No, ne treba zaboraviti da je i Karamarko bio uvjeren u lojalnost svojih koalicijskih partnera, Milan Bandić), ali i ‘bližnjih’ u stranci, (Milijan Brkić), pa su ga upravo oni, prvi izdali.