Praljkova smrt po mišljenju Šeksa i Prkačina ide na Mesićevu dušu, dok Bušićeva ide na Bandićevu!

0
2125
Photo Zeljko Hladika/Vecernji list

I Šeks i Prkačin smatraju da Mesić zbog Praljkove smrti mora odgovarati. Prkačin čak ide tako daleko da kaže kako to avarsko žgepče, kako zove Mesića, treba javno vješati, za uši ga dovesti na Jelačić-plac i javno ga objesiti!. No, nije samo Mesić kriv za smrt generala Praljka, kao i za sudbinu bosanskoherecgovačkih Hrvata koji su osuđeni u Haagu, nego, po većinskom mišljenju hrvatske javnosti, krivi su, kako to slikovito kaže general HOS-a, sve one političke gnjide, udvorice i dodvorica koji nas prodaju i koji s nama trguju. Sličnu sudbinu, kao i Praljak doživio je još jedan istinsku domoljub, Zvonko Bušić, koji se svojedobno nakon duge i preduge nepravedne robije vratio u Hrvatsku. Tu nažalost nije zatekao ono što su njegove nade očekivale. Zato mu se srce slomilo, pa je svoj život završio tragično i u tuzi. A dan prije nego se ubio, Bušić je bio uzrujan kada je u Udbini na proslavi Dana hrvatski mučenika ugledao Milana Bandića, koji se samo nekoliko dana ranije na Bundeku šepurio noseći na reveru bedž s Titovim likom.

Samoubojstvo istinskog heroja i legende Domovinskog rata generala Slobodana Praljka nastavlja potresa istinske Hrvate ali i sve one kojima je do Lijepe naše stalo. U takve mnogi ne ubrajaju Vesnu Pusić, Gorana Beusa Richemberghera ili kako mu se već piše i izgovara ‘nakalemljeno’ drugo prezime i njima slične.
A što više zemaljski dani teku bol ali i istinsko divljenje heroju i ratniku postaje sve uzvišenije. Tako general HOS-a Ante Prkačin u ‘Bujici’ kaže da je presretan! “Ja sam ponosan! Ne zbog smrti čovjeka nego zbog junaka, on mi vraća nadu u Hrvate i hrvatstvo! To su Hrvati! Nakon gnjida, udvorica, dodvorica koji nas prodaju i koji s nama trguju pojavio se čovjek koji ispija otrov, a mogao je biti na slobodi za nekoliko mjeseci. Poznavao sam generala Praljka, bili smo dobri, imali smo i vrlo ozbiljnih sukoba, ali sve na stranu, bravo junače”, rekao je Ante Prkačin, ratni načelnik Stožera HOS-a i tako se na specifičan način osvrnuo na haaški čin generala Slobodana Praljka.
Ni Vladimir Šeks, najdugovječniji HDZ-ovac nije mogao ostati smiren i hladnokrvan nakon Praljkova posljednjeg čina licemjerne haaške drame, pa je oštro opalio po bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću. Tako Šeks bez uvijanja kaže kako Mesića treba istražiti, jer Praljkova smrt ide njemu na dušu.
“Zato Mesić ima udjela u ovoj haškoj presudi, koju Praljak jednostavno nije mogao prihvatiti, počinio je suicid i njegova smrt stoga ide i na Mesićevu dušu”, oštar je Šeks koji smatra da bi Mesić morao snositi posljedice.
“Avarsko žgepče treba javno vješati”!
”Mesić je u svojim brojnim istupima branio tezu Haškog tužiteljstva da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, zajedno sa šestoricom bivših dužnosnika Herceg-Bosne, provodili udruženi zločinački pothvat u odnosu na BiH. Prvostupanjska haška presuda u ovom slučaju, u svibnju 2013., u velikom se dijelu temeljila na Mesićevim tvrdnjama koje on nastavlja zastupati”, objasnio je Šeks u opsežnom intervjuu za Novi list i podsjetio da je Mesić “širom otvorio arhivu Ureda predsjednika bez ikakvog ograničenja, samo da bi, što je više moguće, kompromitirao Tuđmana”. A na Mesićeve argumente da je morao  postupati sukladno Ustavnom zakonu o suradnji s Haškim sudom, što su, kako je istaknuo, činile i hrvatske vlade, Šeks kaže: “Da, ali nije morao lagati i klevetati. Svi su hrvatski građani bili dužni surađivati s Haškim sudom, ali kod Mesića se ta suradnja svodila na klevetanje vlastite države. I to isključivo kako bi se osvetio mrtvom Tuđmanu. Zato Mesić ima udjela u ovoj haškoj presudi, koju Praljak jednostavno nije mogao prihvatiti, počinio je suicid i njegova smrt stoga ide i na Mesićevu dušu”, oštar je Šeks koji smatra da bi Mesić morao snositi posljedice.
Dakako da ni Prkačin u svojem gostovanju u Bujici nije zaboravio spomenuti Stjepana Mesića kada je objašnjavao zašto on, Ante Prkačin, kao svjedok nije pozvan u Haag: “S haaškim istražiteljima razgovarao sam dvaput! Prvi put gotovo 10 sati u zagrebačkom hotelu ‘Intercontinental’, nastavili smo u mojoj kući u Slavonskom Brodu. Nacrtao sam im što se točno događalo u srednjoj Bosni, odgovorili su mi da moram doći među prošireno vijeće i objasniti o čemu se radi… Rekli su mi da će i avion poslati po mene, no nitko me nikada nije pozvao. Međutim, avarsko žgepče Stjepan Mesić za kojeg je pokojni Šime Đodan rekao da je Avar podrijetlom, svjedočilo je kad i ja… To avarsko žgepče treba javno vješati, za uši ga dovesti na Jelačić-plac i javno ga objesiti!”.
Upravo je Stjepan Mesić kao svjedok u Haagu znatno doprinio ovakvoj presudi šestorci i Praljku te ranije Dariju Kordiću. No, nije samo Mesić, kako ga Prkačin naziva avarsko žgepče, kriv za smrt generala Praljka, kao i za sudbinu bosanskoherecgovačkih Hrvata koji su osuđeni u Haagu, nego, po većinskom mišljenju hrvatske javnosti, krivi su, kako to slikovito kaže general HOS-a, sve one političke gnjide, udvorice i dodvorica koji nas prodaju i koji s nama trguju.
Što tek reći  o nesposobnosti hrvatskih vlastodržaca koji 13 godina nisu ništa učinili za naše ljude u Haagu. A što napokon reći nakon izjave ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, koji je noć prije presude na javnoj televiziji rekao da će sve biti u redu za haašku šestorku… Je li pod tim pojmom ‘u redu’, Bošnjaković podrazumijevao i ispijanje otrova kojim se ubio general Praljak, za sada nije poznato.
Dakle, ne treba svu krivnju svaljivati na haaški sud, za koji je Prkačin rekao da je to mjesto gdje brat sa sestrom spava, gdje se pare bliski rođaci… “Pa to su kreteni, nisu ljudi! Pa gdje čovjek može donijeti onakvu presudu na temelju ovih podataka?!”, pita se Prkačin.
No, pravo pitanje je što su zato vrijeme radili naši vlastodršci punih 13 godina? Sudeći po pravomoćnoj presudi, nisu radili ništa, i nisu prstom mrdnuli da obore haašku presudu i da tim činom  ‘natjeraju’ generala Praljka da ne ispija smrtonosni otrov.
Zvonka Bušića je, prije nego se ubio, iznervirao Bandić
No, oni nisu učinili ništa a časni čovjek i heroj kakav je bio Praljak, radije se ubio nego li pristao biti osuđen za ratni zločin, koji nema veze s njim. Sličnu sudbinu, kao i Praljak doživio je još jedan istinsku domoljub, Zvonko Bušić, koji se svojedobno nakon duge i preduge nepravedne robije vratio u Hrvatsku.Tu nažalost nije zatekao ono što su njegove nade očekivale. Zato mu se srce slomilo, pa je svoj život završio tragično i u tuzi. A dan prije njegove smrti, odnosno njegova samoubojstva, kako su pisali neki mediji, Zvonko Bušić jako se naljutio na Milana Bandića. Naime, čovjek s dubokim nacionalnim uvjerenjima, Bandiću nije nikako mogao oprostiti svojedobno druženje s partizanima na zagrebačkom Bundeku, otkrio je njegov blizak prijatelj. Dan prije, nego je digao ruku na sebe, dakle 31. kolovoza 2013. godine, Zvonko Bušić je bio u Udbini na proslavi Dana hrvatskih mučenika. Uzrujao se kada je na svečanosti ugledao i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, kaže izvor blizak pokojnom Bušiću, a o čemu su tada izvjestili neki mediji. Bandiću, koji je rodom iz istih krajeva kao i on, Bušić navodno nije mogao oprostiti nedavno druženje s partizanima na zagrebačkom Bundeku. Verbalno su se sukobili. Podsjetimo, samo nekoliko dana prije toga susreta prvi čovjek Zagreba ponosno se prešetavao s bedžom ‘ukrašenim’ siluetom Josipa Broza Tita, što nekome s dubokim nacionalnim uvjerenjima, poput Zvonka Bušića, svakako nije moglo dobro leći. Iako je Bandić kasnije govorio da to nije bio bedž s Titovom siluetom, slike su ga demantirale.
Dakle, nakon svega može se reći da su Bušić i Praljak napustili ovaj život, duboko razočarani u zemlju za koju su se silno borili i na koncu i život dali, a neki bi još dodali da se Bušić ubio razočaran u Hrvatsku i iznerviran Bandićem, a da Praljkova smrt, po mišljenju Šeksa i Prkačina ide na Mesićevu dušu!
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL