Prvi smo objavili biografiju koju je bivši Šešeljev odvjetnik ‘kolega’ Šeks 1981. uputio Predsjedništvu SFRJ, a koja sve razotkriva!

0
5654
Na zatvorenoj sjednici Nacionalnog odbora 2009. Vladimir Šeks ljubi ruku Vesne Pusić. Photo: Patrik Macek/Vecernji list

Novi broj Nedjeljnog jutarnjeg donosi tekst pod naslovom 'EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: NEPOZNATI DOSSIER NAJDUGOVJEČNIJEG HRVATSKOG POLITIČARA! Jugoslavenska tajna služba imala je na vezi Vladimira Šeksa', u kojem se razotkriva odnos Šeksa i Udbe. A samo prije pet mjeseci, točnije 4. srpnja ove godine tjednik Nacional ekskluzivno objavljuje tekst pod naslovom: 'Procurili transkripti koji dokazuju da je Šeks radio za Udbu?! Zato podsjećamo da je naš tjednik 7Dnevno 14. travnja 2015. godine u tekstu: 'UDBAŠKI KRUG UNIŠTIO BIVŠEG PREMIJERA: Gdje se izgubio Ježić? Bajićev krunski svjedok i njegovih 5 milijuna eura', ekskluzivno objavio biografiju koju je Šeks 1981. godine uputio Predsjedništvu SFRJ, čiji sadržaj razotkriva sve ovo o čemu su se danas raspisali i brojni drugi mediji.

Opet udarilo po Šeksu. Opet ga se proziva da je bio na operativnoj vezi s jugoslavenskom Službom državne sigurnosti. Ovaj put te činjenice iznosi Nedjeljni jutarnji na temelju dokumentacije iz koje to proizlazi.
‘Bilo je to prije više od 43 godine, davne 1974. godine. Tadašnji osječki advokat Vladimir Šeks, koji je tri godine ranije izbačen iz javnog tužiteljstva i iz partije, došao je u stan svoje klijentice Smilje Bagarić u Valpovu. Zastupao ju je u sporu oko stana s valpovačkim poduzećem ‘Izgradnja’. Tom prilikom u stanu je bio i njezin 18-godišnji sin Zlatko Bagarić. Što se u stanu događalo i o čemu se vodio razgovor, zabilježeno je u dokumentima Službe državne sigurnosti… Prema tim dokumentima, tog su dana u isto vrijeme kada i Vladimir Šeks, na razgovor kod Smilje Bagarić došla i ‘dva druga’ iz SDS-a. No, jedni druge nisu vidjeli. Nema ni podataka da bi ti drugovi čuli ili snimili razgovor između Šeksa i članova obitelji Bagarić. Ali postoji službena zabilješka SDS-a u kojoj je prezentiran sadržaj razgovora u stanu Smilje Bagarić.
Šeks je nakon tog susreta ima još sastanaka s ‘sumnjivcem’, a informacije koje je dao jugoslavenskoj Službi državne sigurnosti dovele su do otvaranja početne operativne obrade nad Bagarićem. Među dokumentima se nalazi i rukom pisana bilješka pod naslovom ‘Od Kolege’, od 21. 6. 1974., a u kojoj se navode imena određenih emigranata….’, piše Nedjeljni jutarnji. Šeks je za Jutarnji potvrdio da ga je SDS bez njegova znanja zaveo pod kodnim imenom ‘Kolega’, ali da nije išao nikoga prijaviti, već da je, štiteći sebe, pokušao spriječiti klopku koju su mu namještali pripadnici jugoslavenske tajne službe.
Podsjetimo samo nekoliko mjeseci ranije, tjednik Nacional je objavio tekst pod naslovom ‘Procurili transkripti koji dokazuju da je Šeks radio za Udbu?!  Naime, objavljeni su transkripti razgovora Vladimira Šeksa i djelatnika Udbe Zdravka Pejića vođene 1983. U to vrijeme Šeks je bio optužen zbog ‘protudržavne djelatnosti’ i nalazio se pod nadzorom Službe državne sigurnosti, Udbe. Njegov agent bio je upravo Pejić. Iz razgovora se vidi da ga je Pejić vabio da im da podatke o određenim ljudima u zamjenu za pomoć u kaznenom postupku koji se protiv njega tada vodio. Iz razgovora je očito da je Šeks vodio lukavu igru. ‘Zdravko, gledaj, od mene se traži da ja budem jedan sunđer, kao jedna spužva koja će donijeti nešta, a ja želim da se meni kažu konkretni, određeni zadaci, koji će biti locirani na jednu osobu… a ja ću onda iznijeti šta sam uspio doznati u vezi te osobe, u vezi njenih mišljenja, stavova itd., a vi to onda provjerite i na nekim drugim kanalima, pa ćemo vidjeti, ali kako kada nema povjerenja?’, kaže, prema transkriptima, Šeks Pejiću’, pisao je Nacional 4. srpnja ove godine.
Intrigantna Šeksova biografija upućena Predsjedništvu SFRJ 1981. godine
Dakle, iako se već dva desetljeća špekuliralo  o tome je li HDZ-ov doajen, koji je u posljednje vrijeme izuzetno aktivan, a i svojom najnovijom knjigom ‘Državni udar’ protresao je i političko-medijsku elitu, bio suradnik Udbe. Zanimljivo je da su se transkripti o tom odnosu Šeksa i Udbe učestalo počeli pojavljivati, pogotovo u nekim medijima, nakon što je izašla njegova knjiga ‘Državni udar’.
Ovom prigodom podsjećamo da je naš tjednik 7Dnevno, još 14. travnja 2015. godine u tekstu: ‘UDBAŠKI KRUG UNIŠTIO BIVŠEG PREMIJERA: Gdje se izgubio Ježić? Bajićev krunski svjedok i njegovih 5 milijuna eura’, ekskluzivno objavio biografiju koju je Šeks 1981. godine uputio Predsjedništvu SFRJ, čiji sadržaj razotkriva sve ovo o čemu su se danas raspisali i brojni drugi mediji.
U biografiji koju je Šeks uputio Komisiji za predstavke i žalbe Prerdsjedništva SFRJ piše sljedeće: “Obraćavam se u vezi krivičnog postuka koji se vodi protiv mene pred Okružnim sudom Osijeku /spis br. K-100/81/, zbog navodno učinjenog djela neprijateljske propagande… Kao student Pravnog fakulteta u Zagrebu sam sudjelovao na saveznim radnim akcijama na kojima sam vršio odgovorne dužnosti i bio proglašen udarnikom. Kao član SKJ na Sveučilištu obavljao dužnost Predsjednika Saveza studenata Pravnog fakulteta, predsjednika Skupštine za marsističko-ideološki rad, delegata Sveučilišne skupštine,da sam kao stipendist Javnog tužilaštva Hrvatske pri završenom studiju bio raspoređen na rad u Javno tužilaštvo Vinkovci u kome sam obavljao dužnosti sekretara sindikalne organizacije pravosudnih ustanova, tajnika mjesne organizacije SSRNJ-a, člana sekretarijata mjesne partijske organizacije SKJ, člana komisije za društveni nadzor SO Vinkovci i tajnika Društva pravnika SO Vinkovci. U JNA sam sekretar organizacije SK oklopnih jedinica pri V.Armijskoj oblasti i delegat divizijske konferencije SKJ. U Osijeku sam obavljao dužnosti člana sekretarijata organizacije SK pravosudnih ustanova i člana Komisije za društvenu samozaštitu socijalističkog saveza radnog naroda SO Osijek. Moja cijela uža i šira obitelj bez iznimke sudjeluje u NOR-u i poslijeratnoj izgradnji zemlje. Otac kao aktivist radničkog pokreta za cijelo vrijeme rata pod iznimno teškim i složenim uvjetima ilegalnog rada po direktivama KPJ organizira u Osijeku tvorničke radnike radi sabotaže i diverzija, radi na organiziranju JNOF-e, nabavlja i prebacuje razni materijal za NOVJ, organizira i prebacivanje ugroženih aktivista i drugih u partizane, organizira punktove za skrivanje ugroženih osoba, čuvanje oružja i hrane i materijala i sve to prebacuje u NOVJ. Hapšen i progonjen od okupatora. Ujak, prvi ratni komandant inžinjerijske brigade III.Armije, poslije rata i danas aktivan društveno-politički radnik. Stric, član KPJ od 1929.g. istaknuti sudionik radničkog pokreta u Beogradu, za vrijeme rata istaknuti partijski radnik u Beogradu, poslije rata se niz godina nalazi na istaknutim i odgovornim mjestima u društveno-političkom životu i privrednom životu. Svi ostali članovi obitelji aktivno sudjelovali u NOP-u kao partizani ili ilegalni aktivisti. Mnogi stradali od okupatora neki u koncentracijskim logorima.
Odvjetnik Vladimir Šeks, Osijek, Vijenac VI. Udarnog Slavonskog korpusa br.1(054) 25-185 dana 28.12.1981.
Što će na sve reći Plenkovićev savjetnik ‘Kolega’ Šeks?
Vladimir Šeks je rođen 1. siječnja 1943. u Osijeku gdje je završio osnovnu i srednju školu, gimnaziju. Nakon mature učlanio se u Savez komunista. Bio je u jednoj smjeni omladinske radne akcije Novi Beograd. Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu završio je 1966. Bio je odličan student. Pripravnički staž obavljao je u Općinskom javnom tužiteljstvu u Vinkovcima od 1967. do 1969. Položio je pravosudni ispit. Godinu dana radio je kao zamjenik Općinskog javnog tužitelja u Vinkovcima. Potom je jednu godinu bio sudac Općinskog suda u Osijeku a na kraju je od travnja 1971. bio zamjenik Okružnog javnog tužitelja u Osijeku. Nakon Karađorđeva 1. prosinca 1971. otpustili su ga iz službe kao politički nepodobnog. Isključili su ga iz SK. Nekoliko godina nisu mu dopuštali otvaranje odvjetničkog ureda. Molbe srbijanskoj i vovođanskoj komori za odvjetničku dozvolu pisao je na ćirilici. Poslije je objasnio kako se pritom radilo o taktici. Kao odvjetnik radio je do 1981. Tada je uhićen zbog ‘protudržavne djelatnosti’. U nekom osječkom kafiću, nakon jedne loze previše, navodno je rekao da bi „JNA trebalo organizirati po uzoru na Wermacht“.  Osuđen je na 13 mjeseci zatvora i izgubio je pravo na odvjetništvo. Kaznu je odgađao do 1985., onda je otišao na izdržavanje kazne u Staru Gradišku. Odslužio je sedam mjeseci. Nakon izlaska iz zatvora sudjelovao je u osnivanju Amnesty Internationala. Bio je osnivač i dopredsjednik jugoslavenskog Helsinškog komiteta. Branio je tadašnje jugoslavenske disidente, među ostalim i Vojislava Šešelja. A nakon svega bit će zanimjivo kako će na najnovije dokumente objavljene u Jutarnjme listu reagirati HDZ-ov doajen i najvažniji savjetnik premijera Plenkovića ‘kolega’ Vladimir Šeks.