REJTING VLADE SVE LOŠIJI, ALI SUNČANU NITKO NE DIRA: Nedodirljiva miljenica moćnog ministra kulture

0
1338
Nel Pavletic/PIXSELL

Bliski suradnici glasnogovornice tvrde kako ona svoje zadaće i obveze nerijetko prebacuje na nekog drugog, a potom obavljeni posao pred predsjednikom Vlade predstavlja kao svojih ruku djelo

Sunčana Glavak; misteriozna glasnogovornica Vlade Andreja Plenkovića koja polako, ali sigurno tone. Rejting samog premijera također se kreće silaznom putanjom, zamjetnog napretka i pomaka u njegovim javnim nastupima, ali i komunikaciji Vladine politike – nema. A sve to unatoč jako skupom angažmanu (doduše samoprozvanih) PR magova poput Krešimira Macana u čijim se rukama nalazi budućnost Plenkovićeve Vlade. O biografiji i karijeri Macana već smo pisali pa podsjetimo kako se upravo ovaj kontroverzni PR-ovac spominje kao jedan od kreatora degutantnog ad hominem pokušaja diskreditacije tada predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, poznatije kao „afere“ Barbika. Svojevremeno je Macan i za vrijeme Vlade Iva Sanadera i Jadranke Kosor osmislio prljave video uratke objavljene na Youtubeu čija je zadaća bila ismijati i kompromitirati tadašnju HDZ-ovu vlast.

S jedne strane Krešimir Macan, a s druge strane spomenuta Sunčana Glavak. Rezultat ine kombinacije više je nego očit: rejting Vlade nikad lošiji. Iako se, ruku na srce, od Macana koji je preuzeo svoju funkciju u siječnju ove godine ne može očekivati čudo u ovom kratkom vremenskom periodu, pitanje je zašto budućnost glasnogovornice Vlade nikada nije dovedena u pitanje, a više je nego jasno kako upravo misteriozna Sunčana itekao može, mora i treba utjecati na percepciju Vlade u javnosti.
Osim što je vidljivo kako po tom pitanju dotična ne čini ništa jer tvrde njezini bliski suradnici, Glavak svoje zadaće i obveze nerijetko prebacuje na nekog drugog, a potom obavljeni posao pred predsjednikom Vlade predstavlja kao svojih ruku djelo – nikome nije smetalo što su se upravo službena putovanja Sunčane Glavak našle pod povećalom Uskoka u aferi „Dnevnice“. S druge strane, tvrde kako poslovna suradnja s Glavak često zna biti neugodna, a među novinarima također ne kotira najbolje zbog istog razloga: svog bahatog i arogantnog ponašanja.
Tako je bilo i za vrijeme obnašnja dužnosti glasnogovornice Vlade na čelu s Tihomirom Oreškovićem kada su pikanterije iz Banskih dvore curile na sve strane. U Vladinoj zgradi tada se najviše pričalo o zapošljavanju Jelene Mikše na mjestu tajnice Ureda glasnogovornice, odnosno Sunčane Glavak. Hrvatska i svjetska javnost upoznale su Jelenu Mikšu 2012. godine, u vrijeme Europskog prvenstva u nogometu. Ta HDZ-ovka i zaposlenica Ministarstva kulture (odakle i poznaje Sunčanu Glavak koja je tamo obnašala dužnost glasnogovornice) uoči utakmice u Poljskoj između Irske i Hrvatske otkrila je gole grudi, pa je osvanula na mnogim fotografijama prezimenjakinjom Viktorijom, koja je također pokazala javno gole grudi.

Loading...

Tadašnja ministrica kulture Andrea Zlatar je (iako je Jelena na utakmicu putovala privatno), protiv nje najavila sankcije tvrdeći da se ogriješila o Etički kodeks. Jelena je ipak poslije svega (inače zaposlena na mjestu referentice u pismohrani ministarstva), oslobođena od sankcija.

Odgovor na pitanje kako i zašto Glavak iz svake priče izlazi neokrznuta leži u tome kako je Sunčana još jedna od onih koja ima jak politički background i to onaj koji je stvorio brojne političarke poput Sunčane Glavak ili primjerice državne tajnice u Ministarstvu demografije, mladih, obitelji i socijalne politike, Margarete Mađerić. Riječ je o bivšem ministru kulture, Boži Biškupiću.
I Glavak i Mađerić, tvrde dobri poznavatelji njihovog političkog puta, bile su miljenice ovog moćnog političara za kojeg se nemalo puta tvrdilo kako posjeduje umjetnička djela i umjetnine u vrijednosti iza kojih se one Sanaderove i Vidoševićeve mogu sakriti. Obje dame u danima kada su bile još daleko od očiju javnosti i saborskih klupa, bile su poznate po oskudnim odjevnim kombinacijama. S obzirom na to kako je upravo ministarstvo kulture nadležno ministarstvo medijima, jasno je kojim putem je bivša novinarka Sunčana Glavak došla u kontakt tada s jednim od najmoćnijih ljudi hrvatske političke scene.

Karijeru započela u ministarstvu kulture

Sunčana Glavak diplomirana je novinarka rodom iz Čakovca, a već za vrijeme studiranja započinje novinarsku karijeru na Hrvatskom radiju kao voditeljica i urednica brojnih emisija. Veliki korak u njezinoj karijeri zasigurno je bilo odlikovanje spomenicom Domovinskog rata koje ju je uvelike približilo vrhu HDZ-a i otvorilo put u politiku. Karijeru nastavlja na Hrvatskoj televiziji otvaranjem Trećeg programa, radila je u dopisništva Čakovca i Varaždina, a bila je i suradnica u sportskoj redakciji Hrvatskog radija. U novinarskoj karijeri ističe joj se još i rad na Varaždinskoj televiziji.
Međutim apetiti ove ambiciozne novinarke s godinama su rasli pa tako i službeno ulazi u politiku 2004. godine kada počinje raditi u Ministarstvu kulture kao glasnogovornica, ustrojavajući i vodeći odjel Odnosa s javnošću.
Upravo u vrijeme obnašanja dužnosti glasnogovornice ministarstva kulture, Glavak stječe povjerenje tadašnjeg ministra Bože Biškupića i postaje njegovom štićenicom koja od tada pa sve do danas na ovaj ili onaj način, sudjeluje i obnaša dužnosti u samom vrhu politike, ali i HDZ-a. Božo Biškupić bio je jedan od najbližih suradnika Ive Sanadera, a afera uz koju ga se vezalo je ona po kojima je HAC za arheološka istraživanja na trasama autocesta trebao platiti oko pola milijarde kuna.
Podsjetimo, od 2004. do 2010. godine Ministarstvo je s HAC-om sklopilo ugovore na ukupno 401.2 milijuna kuna, od čega je bilo realizirano 294.3 milijuna kuna. Biškupić je tada rekao da se ne boji istrage i da je dobro da je tadašnji ministar prometa Božidar Kalmeta od HAC-a zatražio izvješće o tim arheološkim radovima i istaknuo kako supruga Ive Sanadera, Mirjana Sanader nije vodila niti jedno istraživanje, već kako je sudjelovala na jednom lokalitetu u Dalmaciji kao dio ekipe. Demantirao je da je Ministarstvo kulture financiralo prijevode njezinih knjiga sa 600 tisuća kuna te istaknuo da mu, kao ministru s trećim mandatom, nije trebao tutor. Biškupiću su suradnici zamjerali manjak vizije, pretjerano favoriziranje pojedinih sektora, a spočitavali su mu i sporna kadroviranja u institucijama nad kojima ima nadležnost, kao i favoriziranje određenih suradnika među kojima je i aktualna glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, ali i aktualna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Unatoč svim tim potresima u Ministarstvu kulture, Glavak postaje 2007. godine saborskom zastupnicom, a svoj saborski mandat stavlja u mirovanje postajući zamjenicom glasnogovornika Vlade RH. Također je imenovana i Povjerenicom za informiranje Vlade RH, a iste godine postaje glasnogovornica HDZ-a na kojoj se dužnosti nalazi sve do srpnja 2012. Sudjelovala je kao članica Stožera HDZ-a na parlamentarnim izborima 2011. godine, bila je voditeljica medijskog tima te glasnogovornica kampanje i članica stožera Andrije Hebranga za predsjedničke izbore 2009. godine, a surađivala je i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović za vrijeme predizborne kampanje.

Njezina imovinska kartica također je zanimljiva. Nekretnina nema, a od pokretnina vlasnica je osobnog automobila marke BMW X1, proizvedenog 2011. godine te kupljenog na leasing (u trenutku podnošenja izvješća procijenjenog na 150.000 kuna kao i umjetnina u vrijednosti od 74.000 kuna. Udjela u tvrtkama, dionica, vrijednosnih papira, a niti ušteđevine također nema. Tajnovito baš kao i sama glasnogovornica koju su njezini politički mentori naučili kako u politici opstaju oni u sjeni, uvijek blizu vrhu, ali vrlo, vrlo tihi…