‘Škrtac’ Arsen Bauk s djevojkom Novu godinu dočekao u Londonu

0
2448
Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski političari nisu oni za koje se može reći da su šparni, ali zato im Bauk spašava obraz.

Nerijetko zlobnici ljude sklone pretjeranoj štednji znaju okarakterizirati kao škrte. Premda se hrvatska politika teško može povezati s bilo kakvim oblikom štednje, u moru rastrošnih, posljednjih nekoliko godina odskače SDP-ov Bračanin i bivši ministar uprave Arsen Bauk.

Koliko je Bauk šparan svjedoče kuloarske priče po Partiji da je jedne zgode kada ga je stranačka kolegica, znajući da mu obitelj uzgaja masline, zamolila bocu ulja ovaj doslovce ispoštovao njezinu molbu te joj donio točno litru maslinova ulja, u plastičnoj boci od litre i pol, tvrdeći da je to napravio zbog umjetničkog izričaja. Jednako tako, priča se kako je jedno ljeto od gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela posudio japanke za godišnji odmor, koje je doduše naknadno pošteno vratio. A kada su pak porezni inspektori bili na nekom seminaru u zgradi ministarstva uprave pet dana su posjećivali čajnu kuhinju u tome resoru, a tek posljednjeg dana pokazali su značke te napisali prijavu jer nisu dobili fiskalni račun.

Loading...

Nakon toga, u Ministarstvu uprave pisan je prigovor jer porezna nije bila nadležna za taj oblik poslovanja, Bauk je pak izdahnuo tek nakon što je utvrđeno da bi novčanu kaznu trebao platiti glavni tajnik ministarstva, a ne ministar osobno.

Oni koji aktivno prate Baukovu političku putanju, čisto ljudski mogli bi se zapitati kako li je tek njegovoj dugogodišnjoj djevojci Zorani Rubeši živjeti s Bračaninom koji je po struci matematičar, a kojemu je po svemu sudeći glavna opsesija štednja. No, čini se kako je u ovoj vezi šefica upravo Zorana, kojoj se navodno Bauk obraća za sva pitanja koja ga muče, pa je tako baš ona zaslužna za to što je nedavno odriješio kesu i platio dugove svojeg nekadašnjeg šefa Zorana Milanovića spram Partiji. A proteklih tjedana Bauk se po svemu sudeći malo i opustio po pitanju potrošnje pa je tako kako ekskluzivno saznajemo novogodišnje blagdane proveo u britanskoj prijestolnici Londonu. Zlobnici bi rekli da je Bauk do Londona skoknuo kako bi se podružio s Ivicom Todorićem, ali priča o njemu mnogo je drugačija.

Naime, u britansku metropolu Bauk se zaputio zahvaljujući ponudi na Crnom jajetu, a ondje je pak odsjeo u skromnom hotelu te se stopio s običnim smrtnicima, s kojima je pokušavao ostvariti kontakt hineći da je i on čovjek od krvi i mesa. I u Londonu je Bauk pokazao svoj štedljivi karakter, pa je tako tvrde gosti koji su s njime proveli nekoliko dana, zbrajao cijene piva, marljivo kalkulirao što će učiniti sa svakom kunom, dok je istodobno Zorana negodovala zbog toga što nisu uspjeli ništa kupiti. Njemu to pak nije predstavljalo problem, jer čovjeku očito nije jasno zašto bi i trebali kupovati. Baukovi kolege iz hotela prepričavaju kako je uistinu riječ o pomalo osebujnom, hladnom i nadasve proračunatom tipu, za razliku od djevojke Zorane koja je prilično simpatična i strahovito druželjubiva.

Inače sama Zorana od javnosti je prilično skrivena, pa je se tako rijetko s Baukom viđalo po medijskim stupcima čak i u ona vremena kada je on vodio Ministarstvo uprave, Njenu biografiju na internet prostranstvu gotovo je nemoguće pronaći, znade se tek da je riječ o zagrebačkoj odvjetnici i kćerki Tihomira Rubeše, koji je u gradskim i političkim kuloarima izrazito poznata ličnost i to možda ponajviše zahvaljujući bivšem Sanaderovom glasnogovorniku Ratku Mačeku, koji ga je uzeo za svojega odvjetnika i tako učinio poznatim.

U političkim kuloarima, pričalo se tada o Rubešinoj povezanosti s Baukom, a u odvjetničkim kuloarima gov orilo se o tome da je riječ o bivšem okružnom tužitelju koji je jedne prigode ustvrdio kako je Vladimir Šeks htio zaštititi merčepovce od istrage za ubojstvo u Pakračkoj poljani. Kako je sudski proces protiv Mačeka vođen velikim dijelom i u SDP-ovo vrijeme, Rubešu je dio javnosti promatrao i u tom kontekstu. Kako je ranije pisao upravo naš tjednik poveznica između ovog ideološki posve suprostavljenog dvojca itekako postoji, i veća je nego li bi je prosječan građanin mogao zamisliti. Vezuje ih, korumpirana javno-politička scena premrežena svim oblicima koruptivnog i kriminalnog djelovanja. Daleko od očiju javnosti, Sanaderov nekadašnji glasnogovornik i jedan od ključnih perača zamračenih marketinških milijuna iz njegova vremena, jedan od ključnih odvjetnika svih nelegalnih građevinskih poslova Milana Bandića i Slobodana Ljubića Kikaša- Pero Lozica, Blaž Petrović znan iz optužnice za nedokazano zločinačko udruženje te jedan od Bandićevih operativaca Gzim Redžepi, duboko su povezani.

U kolovozu 2015.godine, naš je tjednik objavio članak koji je povezao Mačeka, zagrebačkog gradonačelnika i HDZ-ova Ivana Šukera.

–Gzim Redžepi, zamjenik gradske pročelnice za zdravstvo, u studenom prošle godine posjetio je akademkinju Vidu Demarin, kao Bandićev osobni kurir. Ime Gzima Redžepija, inače vlasnika poznate slastičarnice Zagreb u Masarykovoj ulici, našlo se u žiži medijskog interesa kada su mediji svojedobno otkrili da je dotični gospodio bio i član NO Croatia osiguranja, čiji je predsjednik bio Ivan Šuker, a njegov zamjenik Andrija Hebrang. U to vrijeme CO je bio i glavni sponzor tvrtke bivše supruge nekadašnjeg Sanaderova spin doktora I glasnogovornika HDZ-a I Vlade RH-Ratka Mačeka’’, pisao je 7dnevno tada, a u međuvremenu Redžepi je sudjelovao u niz upitnih aktivnosti, bez da mu se išta posebno dogodilo.
Štoviše, od tada do danas uspio je priširiti terasu obiteljske slastičarnice u samom središtu Zagreba. Pitate se sada kakve veze sa svime time ima Baukov tast? Naime, zgrada u Masarykovoj u kojoj se nalazi Redžepijev ugostiteljski odnos raskrinkava realno lice hrvatske političko-odvjetničke elite. Iz zemljišnih knjiga za pojedine etaže razvidno je kako je Baukov tast ujedno partner Peri Lozici, odnosno da je Rubeša ujedno partner osumnjičenom Petroviću. Šuškalo se jedno vrijeme, doduše bez pretjeranog interesa istražitelja da se u dokumentima tvrtke Mas 4 koja posluje na istoj lokaciji gdje i Redžepi kriju tajne o milijunskoj konekciji Baukova tasta s kontroverznim Mačekom, Petrovićem i Lozicom. Vlasnik i direktor spomenute tvrtke jest Rubeša, a prethodni vlasnik iste od svibnja do listopada 2015.godine bio je Lozica. Zemljišne pak knjige kazuju kako je Mas 4 u poslovno-kreditnom odnosu s Petrovićevom tvrtkom Talon Gradnjom, a iz zemljišnih knjiga može se vidjeti i da je jedna od etaža u zgradi u suvlasništvu obitelji Redžepi u kojoj je po odlasku iz Sanaderovih odaja ured svoje tvrtke MPR otvorio i Maček. ‘’Primarno je pitanje nakon uvida u transakcije, kako je tast SDP-ova ministra Bauka i temeljem kojih novčanih iznosa postao vlasnik tvrtke Mas 4, koja baštini vrijedne nekretnine u središtu Zagreba, odnosno suvlasnička prava preuzeta od Blaža Petrovića’’, pitali smo se u 7dnevnom prije nekoliko godina.

Inače, Zorana Rubeša posluje u Palmotivćevoj 64, gdje i njezin otac ima odvjetnički ured, a prijatelji je opisuju kao mladu i ambicioznu ženu, vedrog duha, što ne paše pretjerano uz imidž njezinog odabranika Bauka, ali ljubav je očito slijepa i ne bira.