Tajkunu Tedeschiju zbog pranja novca i utaje poreza u RH nije suđeno, dok se Mamiće progoni i za legalne transfere!

1
1368
Goran Stanzl/PIXSELL

Omiljeni tajkun i DJ Zorana Milanovića milijune iz Atlantic Tradea transferirao je preko fiktivnih na privatne račune sebe i sestre Lade u Erste banci u Beču * Fiktivne poslove i novčane transfere za Tedeschije obavljali su profesionalni talijanski perači love iz Monaca obitelj Castagna - Bizzio koji su u nizu europskih zemalja istraživani za teška kaznena djela u rasponu od sumnje na ubojstvo, lažiranja stečajeva, afere s radioaktivnim otpadom, međunarodne upletenosti u šverc zlata i droge * Tedeschijeve se teretilo da su počinili zlouporabe u gospodarskom poslovanju, izdavali lažne fakture, umanjivali osnovice za obračun poreza s ciljem utaje poreza........

Ured za sprečavanje pranja novca koji djeluje pri Ministarstvu financija Hrvatske provjeravao je od 2002. godine milijunske financijske transakcije koje su se nekoliko godina odljevale iz Atlantic Tradea Emila Tedeschija. Zaključak ureda bio je utemeljana sumnja u vjerodostojnost faktura koje su tvrtke Northhbridga Ltd i US Brands Llc izdavali tvrtci Atlantic Trade. Utvrđen je nezakonit transfer kapitala iz Atlantic Tradea na račune inozemnih tvrtki u inozemstvu na temelju ispostavljenih faktura za stvarno neizvršene usluge ( konzalting, istraživanje tržišta i sl.) a radi izbjegavanja poreznih obveza u R.Hrvatskoj. Tvrtka Northbridge Ltd registrirana je u Cheyenneu u američkoj stočarskoj državi Wyoming a druga off shore tvrtka US Brands Ltd. povezana s ovim transakcijama ima sjedište u Englewood Cliffsu u New Yerseyu. Obje su ispostavljale Atlantic Tradeu fakture za stvarno neizvršene usluge. Novac je doznačivan na račun tvrtke Northbridge Ltd. otvoren kod Erste banke u Beču. Finalni dokaz da se radilo o nezakonitim transakcijama je da su ovlaštenici po računu bili ne američki agent koji je upisan kao direktor Northbridga nego brat i sestra, suvlasnici imperija Emil i Lada Tedeschi.

U istragu je uključena i obavijest Deviznog inspektorata Ministarstva financija iz koje se vidi da je Atlantic Trade imao visoka nerobna plaćanja s osnove lobiranja i dobivanja prava tvrtke na prodaju na hrvatskom tržištu proizvoda poznatih svjetskih robnih marki (Wrigley, Ferrero, Mars, Johnson Johnson, Duracell, Gillete i sl. Na račune Northbridge Ltd za razdoblje od 1996. do 2000. ukupno je uplaćeno 3.264.048 američkih dolara, a na račun Erste banke u Beču dok je tvrtka US Brands Llc od siječnja 2000. do kraja svibnja 2001.g. uplatila 1.388.644,86 otvoren kod Western Credit Discount Factoring Ltd. u New Yorku.
Prema podacima iz Amerike, tvrtka Northbridge prestala je s djelatnošću 2000. pa je njezine komercijalne poslove ( uključivo i prava s naslova potpisanih ugovora s trećima) preuzela tvrtka US Brands. Iz sklopljenih ugovora proizlazilo je da se radi o agentskoj (distributorskoj) proviziji u kojima su evidentirani kao potpisnici Atlantic Trade, Northbridge (US Brands) te principali.

Loading...

Dodatno sumnju u nezakonitosti i fiktivne poslove s ciljem isisavanja milijuna generirao je i podatak Deviznog inspektorata pribavljen preko Hrvatske gospodarske komore. Zatražen je podatak o bonitetu tvrtke US Brands. Hrvatska gospodarska komora 25. siječnja 2002.g. dostavila je podatak da tražena tvrtka nije pronađena na adresi navedenoj kao poslovna adresa u SAD-u. To znači da je tvrtka zapravo bila samo poštanski pretinac za isisavanje poreznih benefita.
Prema podacima o registraciji za US Brands Ltd prikupljenim od strane Deviznog inspektorata, US Brands je osnovao dvije tvrtke: Shelton Associates sa sjedištem u Houstonu u Teksasu i Shamrock & Sharmrock Overseas Ltd. u Jeruzalemu. U oba slučaja navedena je ista osoba – Massimo Fantechi koji je ujedno bio i direktor US Brandsa.

Uključen i ured za pranje novca iz SAD-a

U razdoblju u kojem su prikupljani podaci, Atlantic Trade plaćao je mali porez u odnosu na prihod koji je ostvaren po žiro – računima jer je dobit ispočetka (od 1996. nadalje) bila oko 20 puta manja a od 2002. oko 25 puta manja.

U istrazi nezakonitosti odljeva milijuna iz Atlantic Tradea, odnosno poreznih utaja, hrvatski Ured za prečavanje pranja novca imao je dostupnost do podataka američkih kolega iz tamošnjeg ureda za sprečavanje pranja novca FinCEN-a. Provjerom u SAD-u tako je utvrđeno da je Northbridge imao dva registrirana agenta: Amerikanca Curtisa Buchhammera te Atlantic Tradea.
Po nalogu Atlantic Trade preko Raifesenbank Austria iz Zagreba na bankovni račun Wester Credit Discount and Factoring Ltd. koji je otvoren kod Citibank New Yorka u razdoblju od polovice siječnja 2002. do 03. svibnja 2003. doznačeno je 563.105 američki dolar. Citibank National iz New Yorka, dostavila je FinCEN-u obavijest da su jedini potpisnici po tom računu bili Diego Colombo i Carlo Gemignani. Nakon uplata od strane Atlantic Trade slijedili su transferi u korist tvrtke H H Hermes & Horace Ltd. u Švicarsku na račun otvoren kod BNP Paribas u Zurichu.
Kao korespodentna adresa za Western Credit Discount Factoring navedena je adresa njujorškog odvjetnika Massima Fantechija.
Da bi se istražili putevi zamračenih milijuna koji su otputovali iz Atlantic Tradea kontaktirana je i carinska uprava u Beču i američki imigracijski ured. Spomenute službe obavile su obavijesne razgovore s nizom osoba iz inozemstva involvirane u sumnjive transakcije Tedeschijevih.

Tako je informativni razgovor obavljen s Giulianom Castano (70), suprugom Nickolas Nicolom Bizzia. Ona je rođena u Milanu s prebivalištem u Monte Carlu. Formalno je bila vlasnica US Brandsa. Druga kontaktirana osoba bio je Paolo Bizzio ( sin Giuliane Castano i Nickolasa Bizzia, rođenim 1979. u Milanu, također s prebivalištem u Monaku. Obavljen je i razgovor s Kevinom Goldom, odvjetnikom US Brandsa te Talijanom Carlom Gemignanijem, zaposlenikom u tvrtci Colombo Associates čiji su vlasnici Paul Joseph i Diego Colombo. Ispitivan je i suprug poznate zagrebačke nutricionistice, dr. Lejle Kažotić Kreho, Suad Kreho, tada direktor predstavništva Gillettea za regiju te Slovenac Matjažom Marinšekom, regionalnim direktorom za Balkan tvrtke Wrigleyem. Ispitivan je i Jacobus Van Duinen, s prebivalištem u Sloveniji i na Floridi, generalni Wrigleyevim direktor za Balkan. Informativni razgovor zaključno je obavljen i s Roger Southworthom, regionalnim direktorom za Južnu Europu tvrtke Jonnson & Johnson.

Međunarodna istraga nezakonitosti Tedeschijevih

U istrazi je Giuliana Castano izjavila da je tvrtka US Brands bila plaćena za obavljanje usluge posredovanja prilikom upoznavanja različitih tvrtki te je zauzvrat primala proviziju i postotak od prodaje. Ista je izjavila da je redovito od tvrtke Colombo Associates iz Švicarske, koja inače obavlja poslove za US Brands, na svoj račun primala depozite. Također je izjavila da je njen navodno preminuli dr. Nickolas Bizzio uglavnom rukovodio većinom poslova. Castano je izjavila da se nikada nije susrela niti s jednom osobom iz tvrtki: Johnson & Johnson, Gillete, Wrigley, Mars ili Duracell te da se u ljeto 2003.g. susrela sa predstavnicima Atlantic Trade ali se ne sjeća predmeta sastanka. Kevin Gold ( odvjetnik US Brands-a ) izjavio je da je jedini vlasnik tvrtke Northbridge Ltd čije je kasnije poslove preuzela tvrtka US Brands bio otac Giuliane Castano. Gold je rekao da je US Brands Ltd uglavnom upravljao poslovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Monaku, Lichtensteinu te Irskoj a da je Castano direktorica u istima. Izjavio da je Castano 100-postotna vlasnica tvrtke Shelton Associates iz Teksasa i tvrtke i Shamrock & Sharmock Overseas. Gold je izjavio da tvrtka Colombo Associates obavlja poslove za tvrtku US Brands Ltd.

Carlo Gemignani izjavio je da tvrtka Colombo Associates u vlasništvu Paula Josepha i Diega Colomba te da ista obavlja računovodstvene poslove. Izjavio je da je kontaktirao s predstavnicima Atlantic Tradea Nevenom Vranković te Emilom i Ladom Tedeschi. Također je izjavio da je Atlantic Trade plaćala US Brandsu na način da su se sredstva doznačavala na račun US Brandsa kod Citibank u New Yorku a korisnik po istom računu bila je tvrtka Western Credit Discount and Factoring Ltd. koja je inače podružnica tvrtke Colombo Associates iz Švicarske. Potom je novac doznačen tvrtci Colombo Associates u Švicarsku. Odgovor na pitanje da li se dio isplaćivao Guiliani Casano, Gemignani je izbjegavao. Suad Kreho je izjavio da nema nikakva saznanja o US Brandsu te da mu nisu poznati detalji oko razloga uključivanja US Brandsa u ugovor.
Matjaž Marinšek je izjavio da je Atlantic Trade distributer Wrigley proizvoda od početka 1990. te da nije upoznat s poslovanjem US Brandsa, da je ista poslovala sa Wrigleyem ili distribuirala proizvode u Hrvatskoj. Također je izjavio da, koliko se sjeća, između Wrigley i Atlantic Trade nema potpisanog ugovora te da iste posluju iz godine u godinu na temelju usmenog dogovora. Marinšek je istakao i to da mu nisu poznati detalji komercijalnog odnosa US Brandsa i Atlantic Tradea u Hrvatskoj.

Jacobus Van Duinen je izjavio da se 1992. susreo u Zagrebu sa Emilom Tedeschijem koji je u to vrijeme poslovao sa malom tvrtkom papira pod nazivom Meteor Paper. Emilu Tedeschi je odobreno da distribuira Wrigley proizvode u Hrvatskoj ali da između Wrigley i Atlantic Trade, prema njegovim saznanjima ne postoji formalno potpisani ugovor ili ekskluzivni ugovor, iako je isti dat u privitku. Van Duinenu je bila poznata tvrtka pod nazivom US Brands. Izjavio je da se na kratko susreo sa Scottom Fergusonom iz US Brandsa te da nije upoznat s nikakvim provizijama od prodaje Wrigley proizvoda koje je Atlantic Trade plaćala US Brandsu.

Roger Southworth je izjavio da Atlantic Trade od 1999. distribuira Johnson proizvode u Hrvatskoj i da su s Atlantic Tradeom potpisali ugovor. Kad su pisali ugovor Atlantic Trade je zahtijevao da se u članku 11. navede plaćanje provizije US Brandsu. Za tvrtku US Brands je mislio da obavlja određene usluge za Atlantic Trade u SAD-u a kad se jednom susreo sa Scotom Fergusonom mislio je da isti direktor US Brands.

Nastavlja se: U sljedećem nastavku pročitajte kako su Braco i Seka Tedeschi izbjegli sudski postupak za pranje love u Hrvatskoj i zašto se takvima prašta sve a braći Mamić čak ni legalni transferi

  • Rudolf Mišić

    Emil Tedeschi treba da dokaže kako je stekao kapital kao komunista i komunističo
    dijete, drugovi udbaši plaćkaši kriminalci vi bih trebali biti iza rešetaka u Remetincu.