USKOK sve karte bacio na dva suda u Hrvatskoj, svi ostali pod sumnjom…

0
1086
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

SOA je izradila popis oko 20-ak korumpiranih sudaca, ali hrvatsko pravosuđe, zasad, nije zbog toga ozbiljno uzdrmano radom Dorha i Uskoka, iako je taj popis sudaca označen - kao direktna prijetnja Republici Hrvatskoj!

U posljednjoj antikorupcijskoj akciji Uskoka, predmet obrade i uhićenja bili su dijelovi hrvatskog pravosuđa, konkretnije sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu, Vesna Malenica. Uhićenje nikog ozbiljnog u Hrvatskoj nije iznenadilo s obzirom da su zagrebački Trgovački sud, ali i Visoki trgovački sud (VTS), već odavno označeni kao mjesta najveće korupcije u Lijepoj našoj….

Međutim, hrvatskoj javnosti je uskraćen podatak da je na Trgovačkom, odnosno na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, pod obradom Uskoka još barem 3-4 predmeta u čijem središtu istrage se nalaze suci tih sudova. Dakle, za očekivati je da naslovnice hrvatskog tiska i ostalih medija uskoro budu prepune uvaženih članova našeg društva iz domene pravosuđa.

Loading...

Sudstvo kao sigurnosna prijetnja RH

Pravno-formalno, nadzor nad sudstvom u RH ima SOA, čija je ustavna dužnost – kontrolirati taj segment vlasti naše zemlje. Međutim, u praksi to baš i nije tako. Stoga nije bez razloga Republika Hrvatska proglašena jednom od najkorumpiranijih zemalja svijeta. Prema neslužbenim informacijama, SOA je izradila popis oko 20-ak korumpiranih sudaca, ali hrvatsko pravosuđe, zasad, nije ozbiljno uzdrmano radom Dorha i Uskoka, iako je SOA taj popis sudaca označila kao direktnu prijetnju Republici Hrvatskoj. Naš list i portal već su već ranije imali tu temu na dnevnom redu, ali službeno još uvijek nije ništa poduzeto… Da podsjetimo, riječ je o jednoj od uvaženih pripadnica sudstva pri Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu.

USKOK ante portas

Iako se nedavnom slučaju „sinkope“ sa suđenjem poduzetniku Horvatinčiću i sudske protagonistice tog sudskog predmeta, gospođe Maje Šupe, daje veliki medijski publicitet, on to zapravo i nije, jer prema neslužbenim podacima koje posjeduje naša redakcija, u Hrvatskoj ima i većih „kapitalaca“ koji zaslužuju obradu Uskoka i kojima se, sasvim izvjesno, već „smješkaju“ rešetke Remetinca. Riječ je o Općinskom i Županijskom sudu u Karlovcu, a kako neslužbeno saznajemo, sve upućuje na predsjednike tih sudova i nekoliko sudaca pojedinaca koji su se zbog mogućeg trgovanja utjecajem, dakle koruptivnih radnji, našli pod povećalom Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala RH.

Kome vjerovati?

U svom dosadašnjem postupanju, Uskok je sve karte bacio na dva suda u Hrvatskoj. I to onog u Osijeku i u Rijeci. Svi ostali su pod sumnjom u pogodovanje, uključujući i onaj najveći i najvažniji – Županijski sud u Zagrebu, na čijem je čelu Ivan Turudić. Stoga se mnogi danas u Hrvatskoj pitaju, kada će i kako biti okončano suđenje Nadanu Vidoševiću ili crvenoj barunici iz Siska, gospođi Marini Lovrić-Merzel?