Aco Stanković: ‘Kad srpsko selo ratuje protiv hrvatskog, to je građanski rat’

0
454
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

"Rat je bio agresija 80 posto, a građanski 20 posto", objašnjava Stanković

Voditelj HRT-ove emisije Nedjeljom u 2 Aleksandar Stanković bio je gost Pressinga na N1 televiziji gdje je objasnio svoju tezu da je u Hrvatskoj vođen građanski rat. 

Aleksandar Stanković osuđen za veleizdaju

Loading...

Podsjetimo, Stanković je nedavno ugostio hrvatskog branitelja i jednog od čelnika HKS-a Predraga Mišića-Peđu, povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara, i tom prilikom Domovinski rat doveo u vezu s ‘građanskim’. 

Izazvao je tada žestoke reakcije javnosti, a od njegove se izjave ogradio i HRT.

“Ja nisam davao intervjue, a dosta su me tražili, pogotovo nakon te priče o građanskom ratu. Htio sam da se smiri ta hajka koja je bila organizirana, a moram priznati da ne volim davati intervjue tiskanim medijima jer to prolazi kroz svojevrsnu autorizaciju i nisam slobodan pričati”, rekao je Stanković te opisao kako je došlo do spomenute afere.

Ima, kaže, ‘utakmica u nogama’ pa se nije iznenadio reakcijama, ali je žestinom.

“Ništa nije sporno, mislim da svatko tko je gledao tu emisiju i tko išta zna o definiciji građanskog rata, zna o čemu se radi. Ja sam imao preko puta sebe čovjeka koji je dijelio kuhinju sa svojim bratom, koji je kasnije otišao u Srbiju. Naravno da je to osjetljiva tema, moje pitanje je bilo potpuno logično i očekivano kada preko sebe imam osobu čija se obitelj podijelila i koji su ratovali jedan protiv drugog”, kazao je Stanković i dodao:

“U Hrvatskoj je u dijelu bio građanski rat, u manjem dijelu, ali je bio. Naime, kada srpsko selo ratuje protiv hrvatskog sela, to je građanski rat. Kada se napadao Dubrovnik i Vukovar, te kada su tenkovske jedinice iz Beograda išle prema Vukovaru to naravno nije građanski rat, to je čista agresija. Kada ratuje selo protiv sela, onda to ima elemente građanskog rata”.

“Ponavljam, ako se to može ikako izraziti u postocima, bila je 80 posto agresija, a 20 posto građanski rat”.

Nije isto, kaže Stanković, kada to on kaže “i kada kaže ministar Vulin koji kaže da se radi o ‘apsolutno građanskom ratu’ jer tako želi umanjiti učešće Srbije i JNA”.