Admiral Lošo o Vučiću: ‘Ja ovo nisam mogao vjerovati…’

0
1199
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Geostrateg i geopolitičar Davor Domazet Lošo za portal dnevno.hr iznio je duboku analizu posjete srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, a koji se odvio na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Ne može se posjet gledati samo u kontekstu odnosa Hrvatske i Srbije, ako se ne stavi u širi politički kontekst i ne postavi pitanje zašto je uopće predsjednica Republike Hrvatske pozvala Vučića. A to je učinila zato jer se na ovim područjima jugoistočne Europe sučeljavaju četiri geopolitike: američka, ruska, turska i naravno jednim djelom i njemačka. U ovome trenutku njemačka politika kontinentalizma i turska politika islamizma izravno su protiv hrvatskih nacionalnih interesa i naše geopolitike. Ono što je Hrvatskoj korisno u ovim vremenima je američka geopolitika atlantizma. Međutim, kako se na globalnoj svjetskoj političkoj sceni promijenio poredak, Amerika više nije vodeća sila svijeta, već svoju moć mora dijeliti sa druga dva tabora- jedan je Rusija, a drugi Kina, koja je ušla i na ove europske prostore”, kaže Lošo te napominje da se Amerika sada fokusirala na jugoistok Europe da bi zaustavila što je više moguće ruski utjecaj pa se sada oživljava područje bivše Jugoslavije te se vodi politika zapadnog Balkana.

Loading...

Cilj je da Srbija što prije uđe u EU

Ulazak Srbije u EU znači da će ona postati lider za ono što je nekad bila Jugoslavija. Predsjednica je protagonist američke politike te je pristala i naglo povukla potez da pozove Vučića, jer to njihovoj politici odgovara. To ne znači da to odgovara i hrvatskoj politici. Nadalje, sustavno se vodi rat poslije rata. Napisan je Memorandum 2 srpske akademije i tamo jasno i glasno stoji da Srbija u miru treba ostvariti ono što nije uspjela u ratu. Jednako tako, stoji i da se mora promijeniti karakter rata, odnosno zagovarati tezu da se ovdje vodio građanski rat”, upozorava naš sugovornik te napominje kako se takva politika vodi i kroz hrvatske medije, istučući primjer voditelja javne televizije Aleksandra Stankovića koji je to nedavno izrekao.

Nema velikosrpske agresije, to je ideologija države Srbije na Hrvatsku. Nitko se neće pozvati na sud pravde u Haagu gdje je jednoglasno 11 sudaca reklo da su JNA i srpske paravojne postrojbe činile zločine u svrhu stvaranja velike Srbije. Jasno je definirano tko je napravio agresiju u ime Memoranduma srpske akademije nauka u sliku stvaranja homogene srpske države. Kako kod nas u Hrvatskoj od 2002. godine nema jasno definiranih nacionalnih interesa, već se radi ad hock od slučaja do slučaja i ne promišlja se unaprijed, mi se upuštamo u privjeske ove, ili one politike svjetskih moćnika, a to često bude protivno hrvatskim nacionalnim interesima. Nije bitno hoće li doći Vučić, ili neće doći Vučić, već koji je cilj njegova dolaska. Ja danas nisam mogao vjerovati, ljudi me zaustavljaju i pitaju admirale što je ovo, svakih deset metara policajci, ne može se proći, zaustavio se promet, a time se stvara slika kako je taj Vučić ugrožen u Hrvatskoj i ne samo on već i Srbi ovdje od ustaša. To je danas bilo strašno gledati. Posjet neće ništa promijeniti, to je malo glumatanja. Što to znači ako predsjednica kaže da je uspjeh ako kažu za jednog nestalog? Što je s ostalim nestalima? Oni neće naći ni jednog nestalog, jer bi to bilo priznanje Srbije da su počinili agresiju na Hrvatsku. Dakle, jedan potpuni košmar”, zaključuje Lošo i dodaje da je sve što se izgovorilo tijekom posjeta samo prazna floskula.