AMERIKA IMA NOVOG HEROJA! ‘Draža je spasio stotine naših pilota, želimo znati zašto je pogubljen’

0
1111

Ana Brnabić, premijerka Srbije koja je povodom stogodišnjice podizanja srpske zastave nad Bijelom kućom posjetila SAD, od američkih je vlasti primila više nego zanimljiv dopis.

Američki kongresmen Ted Poe, potpisnik je pisma u kojem izražava izniman interes za vođu četničkog pokret, Dražu Mihailovića. Točnije, Poe inzistira da Srbija objavi sve o Mihailovićevom suđenju i ubojstvu, a cijelo pismo je napisano u nevjerojatnom tonu slavljenja i veličanja ovoga mračnog povijesnog lika:

Loading...

U pismu koje je ekskluzivno objavio Telegraf.rs, Poe traži objavu svih dokumenata vezanih za slučaj pogubljenja Dragoljuba Draže Mihailovića.

Evo sadržaja pisma:

Draga premijerko,

Iskreno Vam zahvaljujem na Vašoj posjeti Washingtonu. U duhu prijateljstva između SAD i Republike Srbije, najljepše Vam upućujem zahtjev da objelodanite materijal koji se odnosi na suđenje i ubojstvo Draže Mihailovića.

General Mihailović igrao je ključnu ulogu u spašavanju stotine stranih pilota tijekom Drugog svjetskog rata, uključujući i američke službe. On i ljudi kojima je zapovijedao, pokazali su izuzetnu hrabrost u obrani naših pilota za vrijeme misije “Halyard”, tako da vjerujem kako bi u čast i uspomenu na njega okolnosti njegove smrti trebali učiniti javnim.

Amerikanci nikada neće zaboraviti hrabrost i prijateljstvo Srba, posebno Draže Mihailovića pokazanog tijekom Drugog svjetskog rata. Nadam se da ćemo zajedničkim radom uspjeti educirati buduće generacije Amerikanaca i Srba o našem dugom povijesnom prijateljstvu kako bi opstalo u godinama koje dolaze.”