DORH taji imena srpskih zločinaca: U isto vrijeme, o uhićenim braniteljima pišu punim imenom i prezimenom

0
406
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Već dugi niz godina hrvatski branitelji ukazuju na medijsku nepravdu kojom im se čini izravna šteta. Pritom aludiraju na izvješća DORH-a koja u većini slučajeva u javnost izlaze s punim imenima i prezimenima hrvatskih branitelja koji su, npr. osumnjičeni i privedeni za ratni zločin, prekršaj ili bilo kakvo djelo koje je predmet istrage.

Dodatno ih frustrira činjenica da istovremeno identitet srpskih zločinaca protiv kojih se dižu optužnice (mahom za ratni zločin počinjen u Domovinskom ratu), ostaje gotovo u potpunosti skriven, iako je riječ o optužnicama koje se dižu u odsutnosti počinitelja koji su uglavnom nedostupni zbog nastanjenosti u Srbiji.

Loading...

U javnost s imenima i prezimenima, te datumima rođenja hrvatskih branitelja

Posljednji primjer je uhićenje trojice hrvatskih branitelja koji su zbog sumnje na ratni zločin završili u istražnom zatvoru Remetinec, a javnost je dobila na uvid puna imena i prezimena mogućih počinitelja, kao i datume rođenja.

Valja napomenuti kako je riječ o osobama nad kojima tek traje istraga i koji su za sada samo osumnjičeni, a krivci će biti onog trenutka kada se krivnja i dokaže. Upravo iz tog razloga, vrlo je neumjesno a i nepošteno, javnost informirati na taj način.

Gotovo istovremeno, od strane DORH-a obaviješteni smo o dizanju optužnice protiv pripadnika srpske nacionalne manjine koji su osumnjičeni za ratni zločin tijekom rata u Hrvatskoj. Izvještaj sa stranice DORH-a izgledao je ovako:

O počiniteljima zločina sa srpske strane, DORH ni slova…

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1961.) i osobe bez državljanstva (1963.) zbog počinjenja kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

Dakle, hrvatska je javnost uskraćena čak i za inicijale ljudi koji su moguće nad Hrvatima počinili zločin, iako niti objava punog identiteta ne bi značila puno, obzirom da su optuženi nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Na ovu nepravdu braniteljska populacija ukazuje godinama, no posljednji slučajevi pokazali su kako se baš ništa nije promijenilo. Dodatan problem su i mediji koji prenose izvješća sa stranice DORH-a, pa tako svjesno ili ne, dodatno pogoršavaju situaciju.

Što je razlog ovakvom tretmanu, jesu li uistinu dvostruka mjerila u pitanju i hoće li se to promijeniti, za sada nitko ne zna…