Država zbog uhljeba uvodi ocjenjivanje službenika

0
516
screenshot

Duje Bonacci, viši stručni savjetnik u Ministarstvu obrazovanja, sam se javno proglasio uhljebom

Slijedi li konačno reforma i digitalizacija javne uprave? Kako odstraniti uhljebe iz javne uprave koji primaju plaće i ništa ne rade? Kako nagraditi one koji rade dobro? Pitanja su postavljena u srijedu u HRT-ovoj emisiji Otvoreno na dan nakon što je objavljeno najnovije izvješće Europske komisije, koje kritizira Hrvatsku zbog sporosti s reformama.

Ministar uprave Lovro Kuščević smatra kako taj izraz nije primjeren za državne službenike, već se radi o neradnicima.

Loading...

“Novim sustavom plaća i novim zakonom omogućit ćemo da se rad nagrađuje i nerad sankcionira.  Naslijedili smo veliki nered, šumu koeficijenata i opisa radnih mjesta i treba u to uvesti red. Skloniji sam francuskom nego austro-ugarskom uzoru. Sva radna mjesta kojih je u javnom sektoru više od 400 treba svrstati u jedan od 12 razreda. Omogućit ćemo napredovanje ili nazadovanje po razredima i izvanredno nagrađivanje u iznosu od 50 i 100 posto neto plaće. To ćemo riješiti Uredbom o načinu ocjenjivanja, koji će se temeljiti na objektivnim podacima, a ne diskrecijskoj ocjeni pretpostavljenoga”, naglasio je Kuščević.

Duje Bonacci, viši stručni savjetnik u Ministarstvu obrazovanja, sam se javno proglasio uhljebom. Inače, postao je poznat nakon što je za državnu tajnicu Janicu Kostelić, na svom Facebook profilu, napisao da je “polupismena i beskorisna državna tajnica”, zbog čega je protiv njega pokrenut postupak.

“Već 10 godina nemam posla i iako sam tražio sporazumni raskid ugovora o radu s dva termina, nisam dobio nikakav odgovor. Umjesto toga dobio sam termin i prijavu u DORH-u”, kazao je Bonacci. „Broj uhljeba je eksplodirao. Ljude koji nisu kvalificirani stavlja se na više koeficijente i veće plaće. Ima puno i vanjskih suradnika na ugovore o djelu”, ističe Bonacci, te dodaje kako je potrebno uvesti i ocjenjivanje menadžmenta.

Voditelj je dodao kako su iz ministarstva poručili kako je DORH-u prijavljen jer nije predao izvješće o jednom projektu koji je vodio sedam godina.

“Ministri i prije ministrice Divjak nisu imali nikakve primjedbe, a imali su izvješća. Ono što je sporno je da je Maro Alavanja objavio u medijima da se vodi istraga protiv mene jer ima nekih nepravilnosti, a to je podloga da ga tužim za klevetu”, rekao je Bonacci i dodao kako sve teče od par kolegica koje žele voditi njegov projekt i kako se tu radi o mobbingu. Alavanja je, inače, savjetnik ministrice Blaženke Divjak.

Milan Račić, konzultant, smatra da je to dugoročni problem u Hrvatskoj, koji nije počeo samo s vladom Zorana Milanovića. “Svaka država treba od pet do osam ministarstava, sve iznad je luksuz. Mi imamo 21 ministarstvo i tu ima prostora za čišćenje”, zaključuje Račić.

EU je sada potvrdila da se kod nas samo priča o reformama, dodaje.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, smatra pak da ljude koji su u sustav ušli na temelju javnog natječaja, kakav god on bio, ne zaslužuju da ih se naziva uhljebima.