DUGOROČNA PROGNOZA: Početak jeseni bit će topliji od prosjeka, a od listopada kreću obilne kiše i oluje

0
1857

I  u većem dijelu sljedećeg tjedna bit će sunčano i vruće te će  ponegdje postojati opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Samo će rijetko gdje biti mogući kratkotrajni pljuskovi, a češći i izraženiji vjerojatno će biti potkraj tjedna, javlja HRT.

Od utorka ponovno postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, uglavnom u istočnim i gorskim krajevima. Prema kraju tjedna oblaka će vjerojatno biti sve više uz mogućnost za češću kišu i grmljavinu te pad temperature.

Loading...

Kakva će nam biti jesen?

Accuweather je objavio sezonsku prognozu za jesen prema kojoj nas od listopada očekuju turbulentni meteorološki događaji, javlja Istramet.

Nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Europe, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni. Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se u našem dijelu Sredozemlja kako jesen bude odmicala predviđaju sve češće oborine.

Prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci.  Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u studenome.

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u rujnu. U listopadu i studenome slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu. Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka.