Džaferović, Komšić i Dodik pobjednici! Izetbegović: ‘Ovdje se radi po zakonu, a ne po Čovićevim željama’

0
501
RTL

Komšić je dobio glasove 153 tisuće birača, a Čović potporu njih 42 tisuće

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) objavilo je u ponoć između nedjelje i ponedjeljka preliminarne podatke koji potvrđuju kako su većinu glasova u izbornoj utrci za članove Predsjedništva BiH dobili Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda, Šefik Džaferović kao bošnjački kandidat te Milorad Dodik kao kandidat iz reda srpskog naroda, javlja RTL. 

Predsjednik SIP-a Branko Petrić kazao je kako se podaci odnose na  43,42 posto glasačkih mjesta, odnosno na glasove 741.599 glasača, koliko ih je do ponoći prebrojano i uneseno u službenu aplikaciju.

Loading...

Birači s područja Federacije BiH imali su priliku odlučiti hoće li glasovati za hrvatskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Među onima koji su odlučivali o hrvatskom članu državnog vrha njih 49,47 posto potporu je dalo Komšiću, za Čovića je glasovalo njih 38,66 posto, dok je kandidatkinja HDZ 1990. Diana Zelenika dobila potporu 6,92 posto birača. 

Među bošnjačkim kandidatima za Predsjedništvo BiH Šefik Džaferović iz Stranke demokratske akcije (SDA) osvojio je oko 38 posto glasova, Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije (SDP BiH) 33,40 posto, a medijski tajkun i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić dobio je 12,35 posto glasova. 

Prema službenim podacima SIP-a, novi srpski član Predsjedništva BiH ipak je Milorad Dodik koji je dobio potporu 55,15 posto birača, dok je dosadašnji član državnog vrha Mladen Ivanić osvojio naklonost 41,98 posto glasača čiji su glasovi prebrojani.

Nakon prebrojanih 627 tisuća listića

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u nedjelju nešto prije ponoći u Mostaru je neizravno priznao kako je doživio poraz u izbornoj utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH zbog velikog broja glasova što ih je dobio njegov protukandidat Željko Komšić, koji je istodobno u Sarajevu proglasio svoju nedvojbenu pobjedu, jednako kao i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA)  Bakir Izetbegović koji je proglasio pobjedu Šefika Džaferovića za glasove bošnjačkog biračkog tijela za Predsjedništvo BiH.

Nakon prebrojanih 627 tisuća od 900 tisuća glasačkih listića s područja Federacije BiH pokazalo se kako je Komšić dobio glasove 153 tisuće birača, a Čović potporu njih 42 tisuće.

Od nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača glasovalo je njih oko 53,26 posto što je približno na razini odaziva iz 2014. godine.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Branko Petrić na konferenciji za novinstvo održanoj u 21 sat kazao kako je glasovanje moralo biti produženo samo na nekoliko desetaka od gotovo 7800 biračkih mjesta. “Ovi su izbori bili iznimno fer i korektni”, kazao je Petrić odbacujući sve primjedbe o lošoj organizaciji glasovanja.

“Izvjesno je da smo novi članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) i ja, a za Republiku Srpsku ćemo još vidjeti jer je tamo neizvjesna utrka između Milorada Dodika i Mladena Ivanića”, kazao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Dodao je kako svim protukandidatima čestita na ostvarenom rezultatu, a građanima šalje istu poruku kao i 2006. i 2010. godine, kada je biran za člana Predsjedništva BiH.

“Želim služiti svim građanima BiH i svima im stojim na raspolaganju”, kazao je Komšić poručujući svim Hrvatima u cijeloj BiH kako ustavni ustroj BiH omogućuje njegovu poziciju u državnom vrhu, a oni sami nemaju nikakvog razloga za brigu zbog toga.

“Ja sam vaš predsjednik, glasovali vi za mene ili ne”, kazao je Komšić najavivši kako će se truditi da ne napravi niti jednu grešku i da opravda ukazano povjerenje.

Komšić dobio više glasova od Čovića

Nakon što su pristigli podaci kako je Komšić dobio glasove više od 150 tisuća birača što je brojka koja ga vodi ka konačnoj pobjedi, Čović je u izjavi novinarima istaknuo kako je zahvalan prije svega hrvatskom glasačkom tijelu i onima koji su podržali HDZ i Hrvatski narodni sabor (HNS).

“Ta potpora bila je iznad očekivanja”, kazao je Čović ističući kako je dobio potporu više od 80 posto hrvatskog biračkog tijela u BiH.

“Zahvaljujem se svima onima koji su prepoznali projekt kojega nudimo”, kazao je Čović ističući kako žali jer su Bošnjaci odlučili izabrati dva člana Predsjedništva BiH.

Dodao je kako su Bošnjaci trebali shvatiti da ne mogu Hrvatima birati predstavnike ni u Predsjedništvu BiH, niti u domovima naroda, jer je to je put nazadovanja i može izazvati “neviđenu krizu”.

Najavio je kako će u HDZ-u BiH znati na mudar i korektan način djelovati štiteći hrvatski narod na svakom djeliću BiH te da će sačekati konačne rezultate, a onda napraviti strategiju ponašanja.

Bakir Izetbegović kazao je kako je njegova stranka iznijela “briljantnu pobjedu” jer je Šefik Džaferović pobijedio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a Ramiz Salkić pobijedio je u utrci za potpredsjednika u Republici Srpskoj.

“SDA je najjača stranka u BiH i tako to treba biti”, kazao je Izetbegović.

Komentirajući upozorenja iz HDZ BIH Izetbegović je najavio kako će se u BiH “raditi po zakonu, a ne po željama Dragana Čovića”.

Iako do ponoći nije bilo jasno tko je novi srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je također proglasio svoju pobjedu. U Banjoj Luci je kazao kako kako je Mladena Ivanića pobijedio s razlikom koja nije manja od 70 tisuća glasova, a kazao je kako je pobjeda osigurana i za njegovu suradnicu Željku Cvijanović, koja je kandidatkinja za predsjednicu RS. 

“Moja je pobjeda čista kao suza”, kazao je Dodik najavljući kako će njegova politika u Predsjedništvu BiH biti “Republika Srpska prije svega”.