ELIMINACIJA HASANBEGOVIĆA I BRANITELJA? Evo s kim će Plenković to učiniti

0
838
screenshot

Informacija, koju je objavio novinar Velimir Bujanec, potvrđena je i od strane drugih neovisnih izvora. Radi stabilizacije Vlade, premijer Andrej Plenković, ponudio je Milanu Bandiću participaciju u izvršnoj vlasti, i to na državnom nivou, uz samo jedan uvjet- mora prekinuti svaku suradnju s Hasanbegovićem i Neovisnima za Hrvatsku.

Novi uzlet Milana Bandića i šup karta za Hasanbegovića

Loading...

Taj uvjet, Milanu Bandiću neće teško pasti, jer mu Hasanbegović već dulje vrijeme ide na živce. U političkom smislu, ovdje nema nevinih. Projekt „NZH“, koji je trebao okupiti sve domoljubne snage u zemlji, i pritom integrirati veći broj nacionalno osviještenih članova HDZ-a, nije ispunio, niti najmanja očekivanja. Hasanbegović se razotkrio kao selektivni domoljub, nesposoban za konstruktivno domoljublje, a redovito je zaobilazio i sva sporna pitanja s Bosnom i Hercegovinom, što je kod dijela desnice dovelo u pitanje njegov stvaran politički identitet i lojalnost hrvatskom narodu. Uz sve navedeno, tu je i pitanje političke trgovine i suradnje s Milanom Bandićem. Hasanbegoviću nisu smetale stotine kaznenih prijava, brojne istrage, suđenja, Bandićevi kumovi i očiti sukob interesa. Ne, Hasanbegoviću i Esih, nije smetao stvaran sadržaj Bandićeve politike, nego njena forma.

U tome i jest ključan problem Neovisnih za Hrvatsku. Uvijek, a pogotovo u mirnodopskim uvjetima, nacionalni interesi moraju biti jednaki općem javnom interesu. Na žalost, Zlatko Hasanbegović je mentalni komunist, koji usprkos solidnim oratorskim vještinama, ne posjeduje nikakvu karizmu kao političar.

Selektivno domoljublje „Neovisnih za Hrvatsku“

Zapravo, Hasanbegović je podkapacitiran za bilo kakvu važniju javnu funkciju. Na Brunu Esih, ne treba trošiti previše riječi. Sve skupa, to cijelo društvo, sastavljeno je od krajnje neozbiljnih, neostvarenih, frustriranih individua, klasičnih makijavelista, kojima cilj uvijek opravdava sredstvo.

General Glasnović, i kad govori istinu, i kad pretjeruje, tužna je pojava u Hrvatskom Saboru. Ukratko, to nisu ljudi koji bi htjeli, ili mogli, razmontirati, a potom i reformirati ovu državu i društvo. Sve mane, za koje prozivaju političke oponente, imaju i sami. Skloni su mutnim dogovorima, kompromisima i dvostrukim standardima, uobičajenom političkom licemjerju. Zato ne treba plakati za „Neovisnima“, nakon što im Plenković i Bandić uruče „šup kartu“ s političke pozornice.

Dio branitelja, prodao se Bandiću i Plenkoviću

S druge strane, ono što nas treba zabrinjavati su branitelji, umirovljeni generali i visoki časnici Hrvatske vojske koje su Plenković i Bandić kupili udobnim foteljama i raznim sinekurama. Miodrag Demo, Stjepan Sučić, , Miro Laco, Mirko Ljubičić Šveps, Ante Tandara, Josip Klemm, koji vodi zaštitarsku tvrtku u Zagrebu, pa i drugi poznati branitelji, šute o sramotnoj posjeti Dragana Markovića Palme Zagrebu.

Nema sumnje, kada dio branitelja, koji su domoljublje zamijenili koristoljubljem, ne bi imao koristi od Milana Bandića, brzo bi postavili šatore ispred gradske uprave. Da stvar bude gora, ruski predsjednik, Vladimir Putin, odlikovao je Milana Bandića ordenom prijateljstva. S ovih prostora, taj orden su dobili još Ivica Dačić, Emir Kusturica i Tomislav Nikolić, sve veliki prijatelji Hrvatske. Ako se složimo, da nije bitna forma, nego sadržaj, onda to i nije najstrašnije u cijeloj ovoj priči. Tragedija se krije u strateškom pozicioniranju Hrvatske.

Stabilna vlast s jakom pozadinom

Andrej Plenković, kao poslušni sluga politike Bruxellesa, veliki dio vlasti mora dijeliti s eksponentima ruske gospodarske politike. Petrokemiju je predao u ruke PPD-u koji ima toliko novca, da bez ikakve jasne strategije i poslovnog plana, kupuje hotele, stambene zgrade, a preuzeli su i trgovački lanac „Pevec“. Kako sada stvari stoje, PPD će uskoro postati najmoćnija kompanija u regiji, no veliko pitanje je kakve će koristi Hrvatska imati od toga. U tom šarolikom društvu, bitan faktor je i nezaobilazni Milijan Brkić, koji predstavlja važnu poveznicu između HDZ-a i PPD-a. Stvorena je tako jedna široka interesna koalicija, s jakom međunarodnom pozadinom i potporom. Naravno, tu je i Milorad Pupovac, vrhunski provokator, uvijek spreman da povremenim izjavama antagonizira i mobilizira braniteljsku populaciju. Na granice nam navaljuju i migranti, koji bi zbrisali negdje drugdje  glavom bez obzira, kada bi samo znali, kako ovdje stvari stoje. Uglavnom, pozornica je spremna za sljedeći čin predstave, trijumvirati prividne vlasti Plenkovića, Pupovca i Bandića. Jedini problem je sve praznija dvorana. Nezadovoljni scenarijom, režijom i glumcima, većina gledatelja, mogla bi pobjeći na neku bolju predstavu, u Irsku, ili Njemačku.