(FOTO) Kolindina savjetnica kupila luksuzni apartman na Manhattanu

0
1660
Robert Anic/PIXSELL

Polovicom siječnja ove godine Zadarski list pompozno je najavio priču o moćnoj Zadranki. “Kolindu dovela na Pantovčak, Kineze na Pelješki most”, tim je riječima opisana uloga Jadranke Jureško-Kero, bivše Kolindine savjetnice. Uvodno je istaknuto kako je Zadar napustila početkom devedesetih godina kada je sa suprugom Bibinjcem Domagojem Kerom preselila u Ameriku. “Uspješno je 2015. odradila izbornu kampanju Kolinde Grabar-Kitarović, a sada je Kinezima pomogla da dobiju posao izgradnje Pelješkog mosta”, ‘piarovski’ se opisuje uloga moćne Zadranke. U tekstu se opisuje kako je njen suprug prošao put od ogranka u zadarskom HDZ-u preko diplomatske službe, odnosno funkcije generalnog konzula u New Yorku pa do zastupnika jedne hrvatske tvrtke. Premda se u tekstu ne navodi, spomenut ćemo kako se radi o zastupstvu Podravke za SAD i Kanadu.

Glorifikacijama Jureško-Kero u članku nema kraja. Tako se opisuje kako je nakon ustoličenja Grabar-Kitarović na Pantovčaku neko vrijeme radila za nju kao savjetnica, ali da se potom posvetila lobiranju. “Dolazak tvrtke China Road and Bridge Corporation u Hrvatsku predstavlja prvi slučaj u povijesti da se jedna kineska kompanija javila na natječaj u zemlji članici Europske unije. Njihov izbor Jadranke Jureško Kero za savjetnicu, uz Stjepka Bobana, bivšeg predsjednika uprave Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta, zasigurno im je olakšao put do ovog velikog poslovnog uspjeha za koji su bile zainteresirane i druge građevinske korporacije sa svjetskom reputacijom”, navodi se u Zadarskom listu.

Loading...

Portal Dnevno objavio je kako je moćna žena iz Kolindine sjene sa suprugom Domagojem postala vlasnica luksuznog apartmana na Manhattanu.

O tome svjedoči zemljišni registar države New York. Apartman je plaćen nešto više od pola milijuna dolara, točnije 575.000 USD i to potkraj travnja 2013. Luksuzni apartman nalazi se na adresi 343 East 74th Street. Taj se rezidencijalni kondominium kompleks naziva The Forum i nalazi se na lokaciji Lenox Hill te pripada mondenoj četvrti Upper East Side.

Prije kupnje vlastitog apartmana, obitelj Jureško Kero s obitelji živjela je u iznajmljenom apartmanu na Manhattanu na adresi: 155 East 31st Street. Za kupnju apartmana podignuli su i kredit kod Wells Fargo pa je logično kako je, uz skup život na  Manhattanu te skupo školovanje trebaju vrlo unosne poslove na relaciji SAD – Hrvatska kako bi to sve isfinancirali.

Sjedište  Podravka International USA nalazi se na adresi 420 Lexington Avenue u New Yorku, odnosno u središnjem dijelu Manhattana.  To znači da bivši hrvatski konzul Kero ne mora do radnog mjesta putovati daleko. Bivša savjetnica predsjednice Grabar-Kitarović pak dopisničke poslove za jedan hrvatski dnevnik te vrlo unosne lobističke poslove vjerojatno može obavljati i iz stana korištenjem telefona i interneta. Obitelj Jureško-Kero još je jedan živi dokaz da je itekako unosno biti dijelom hrvatske diplomacije u SAD-u. Kao što je poznato, prvi stanovnik Amerike nakon okončanja veleposlaničke funkcije bio je Miomir Žužul, koji je u Washingtonu kupio najprije apartman, a potom vilu u nizu i to na otmjenoj adresi. Bivša hrvatska veleposlanica u SAD-u vinula se do Pantovčaka, a “nema zime” ni za njezinu prijateljicu i bivšu savjetnicu Jureško-Kero.

Zgrada u New Yorku kojoj se nalazi luksuzni apartman obitelji Jureško-Kero

Sve dok je hrvatske diplomacije, Podravke i netransparentne politike sretnici iz Hrvatske ne moraju trbuhom za kruhom nego se mogu vinuti u materijalne visine lakšim putevima.