JE LI VIŠE ZLA DONIJELA PETOKRAKA ILI ZDS? U srijedu istječe rok za odluku!

0
614

Zanimljivo je da se odluka donosi samo jedan dan uoči istjecanja roka koji je Vlada dala ovom Vijeću.

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, u srijedu će donijeti konačni pravorijek o tome treba li i na koji način dopustiti isticanje simbola totalitarnih režima. Pritom se posebno misli na pozdrav “Za dom spremni” iz vremena Nezavisne Države Hrvatske te na zvijezdu petokraku.

Vijeće za sada ne otkriva puno, osim da će u svojim smjernicama biti što preciznije kako bi se dilema, smiju li se takvi simboli koristiti ili ne, nakon više desetljeća bila otklonjena.

Loading...

Čekali do zadnjeg trenutka?

Zanimljivo je, međutim, da se odluka donosi samo jedan dan uoči istjecanja roka koji je Vlada dala ovom Vijeću. Kupovanje vremena je, očigledno, bilo izuzetno važno za Vladu koja s ovim pitanjima vrluda od samog početka, nema jasan stav i pokušava ugoditi svima. Pitanje simbola totalitarnih režima koje je u ostalim zemljama svijeta već odavno postalo pitanje folklora, u Hrvatskoj se pokazalo vodećim problemom koji je pretekao čak i velike afere, poput one s Agrokorom.

Sasvim je jasno da dugogodišnje diskutiranje o tome je li više zla nanijela petokraka ili ZDS, nesposobnim političarima daje odličan alibi za skrivanje realnih i gorućih problema, a velike afere bacaju u drugi plan. Pojednostavljeno, dok se naš narod bavi prošlošću, političari se bave upropaštavanjem naše budućnosti.

Što je pokazala anketa?

U istraživanju provedenom na tisuću ispitanika, prošle je godine dokazano kako 45 posto ispitanika pozdrav “Za dom spremni” – 45 posto smatra kažnjivim, 44 posto da ne treba, a 10,5 posto ne zna.

Kada je u pitanju isticanje komunističkog znakovlja poput petokrake 61 posto ispitanih smatra da to treba kažnjavati. Drugim riječima, značajno više ispitanih kažnjavalo bi isticanje crvene zvijezde nego izvikivanje ustaškog pozdrava.

Ili će oboje odobriti, ili će oboje zabraniti

No, čini se kako su svi rokovi istekli, pa ćemo u srijedu konačno doznati odluku koja će, ma kakva bila, izazvati duboku podijeljenost u narodu. Eventualan mir mogla bi donijeti jedino odluka koja će zakonski, ili zabraniti, ili odobriti i pozdrav i petokraku.

Svaka druga odluka, izazvat će revolt i nezadovoljstvo u građanima RH, a najizglednije je da će se upravo to dogoditi jer je ideološki posvađan narod ono što naša Vlada treba kako bi se neprimjetno koprcala u vlastitim problemima. Pretpostavka je, dakle, da će se Vijeće odlučiti na ozakonjenje ili jednog – ili drugog. Hoće li im pritom biti milija petokraka, ili pozdrav „za dom spremni” koji HOS-ovi vojnici imaju na grbu, a koji će morati mijenjati bude li se zabranio – doznajemo u srijedu.