JEDAN OD NAJVAŽNIJIH DALIĆEVIH LJUDI: Djeluje iz pozadine, a njegove informacije presudne su u donošenju odluka

0
782

MARK ROCHON: Moja je uloga iznimno važna za trenere jer im produciram informacije koje im pomažu da donesu najbolje moguće odluke, priča čovjek koji je radio i za Tottenham

Svjetsko prvenstvo u Francuskoj prije 20 godina zadnje je koje je vidjela škotska nogometna reprezentacija. Njihovi navijači, nama vjerojatno najprijateljskiji, otada sanjaju povratak na veliku scenu, a san im se nije ostvario ni u protekloj kampanji za Rusiju, gdje su ostali kratki iza mrskih im Engleza te Slovaka.

No, jedan Škot ipak je stigao u Rusiju. Štoviše, ima iznimno važnu ulogu u stožeru našeg izbornika Zlatka Dalića. Riječ je o Marcu Rochonu, videoanalitičaru koji je s Dalićem radio još u Al Ainu, a ovaj ga se sjetio kad je u listopadu prošle godine dobio zadatak da vadi “vatreno” kestenje iz vatre i pozvao ga u pomoć za odlučujući susret s Ukrajinom, što se automatski produljilo i na dodatne kvalifikacije protiv Grčke. Nakon što je ovjerena viza za Rusiju, Dalić je tražio da Rochon dobije status stalnog člana stožera. Otada je angažiran u svim akcijama reprezentacije, pa je bilo logično da uz njih bude i u Rusiji.

Loading...

Daliću je Rochon iznimno važan suradnik jer se školovao i u međuvremenu stekao iznimno iskustvo u videosnimanju i kompjutorskoj analizi trkačkih, taktičkih i drugih performansi kako naših, tako i suparničkih igrača, odnosno cijelih momčadi. Rochon je na svakom treningu, pri čemu prije početka rada igračima podijeli specijalne prsluke koji sadrže senzore za bilježenje brojnih podataka, poput prijeđene udaljenosti, brzine, dinamičkog opterećenja, čak mjere i metabolizam. Sve te informacije GPS sustavom odlaze u glavni software koji je pod Rochonovim nadzorom i koji usput videokamerom snima svaki trening i svaku vježbu. Poslije treninga Rochon dobivene informacije sublimira kako bi ih mogao podijeliti sa stožerom i izbornikom, pri čemu ih upozorava na učinak svakog igrača ponaosob.

– Moja je uloga iznimno važna za trenere jer im produciram informacije koje im pomažu da donesu najbolje moguće odluke. Zadatak mi je također da treneru pružim identične informacije i o igračima suparničke momčadi – rekao je Rochon nedavno u razgovoru za škotske novine John O’Groat Journal.

Pripreme za Svjetsko prvenstvo počele su istoga trena kad su ždrijebane skupine i kada se doznalo da Hrvatsku čekaju okršaji s Nigerijom, Argentinom i Islandom. Škot se odmah dao u prikupljanje svih informacija o performansama suparničkih igrača i njihovo analiziranje, što je Daliću, uz skautiranje Ognjena Vukojevića i Nikole Jerkana, vjerojatno dalo i neke od presudnih informacija u pripremi svake utakmice pojedinačno.

Rochon je u razgovoru za škotski list istaknuo i da su hrvatski reprezentativci iznimni profesionalci koji razumiju važnost njegovih analiza, jer im to pomaže da poprave eventualne greške kako bi već u sljedećoj utakmici bili bolji. Njegova suradnja s nogometnim klubovima počela je još dok je na Sveučilištu Solent u Southamptonu studirao sportsku znanost, pa je imao priliku sastati se s analitičkim timom tamošnjeg istoimenog premierligaša. U svom životopisu ima upisan i rad za Tottenham Hotspur te Portsmouth, a posljednjih mjeseci vjerojatno je na najuzbudljivijem i najizazovnijem zadatku u karijeri.Hrvatsko tajno škotsko oružje, kako su ga okarakterizirali neki mediji, zapravo i nije baš tajno jer se za njega zna, ali djeluje iz pozadine, pri čemu donosi neke od ključnih informacija čak i za vrijeme utakmica. Naime, FIFA koja je od Rusije odlučila dati ulaznu vizu na teren modernim tehnologijama za vrijeme samih utakmica, osim VAR-a, dopustila je stručnim stožerima da na klupi imaju i laptope te izravnu vezu s analitičarem koji je negdje na tribini. Dalićev čovjek za vezu s Rochonom je pomoćni trener Dražen Ladić, koji od Škota prima sve informacije, pa čak i kratke videozapise i fotografije koje ljudima na klupi mogu pomoći u ispravljanju nekih taktičkih grešaka u igri “vatrenih”, ali i u ukazivanju na prostore i koridore koji se nude kod suparnika. Uglavnom, veza Rochon – Dalić zasad daje odlične rezultate