Kolindi ukradena putovnica ili je vrijedni dokument izgubila u Bruxellesu?

0
704
Miranda Cikotic/PIXSELL

Nestanak osobnog dokumenta svaka je osoba dužna prijaviti policiji. Na web stranici MUP-a piše kako je građanin dužan bez odgode prijaviti nestanak putne isprave ili njezino pronalaženje nadležnoj policijskoj upravi/postaji, ako je putna isprava nestala ili pronađena u RH. Ukoliko je putovnica nestala ili pronađena u inozemstvu, prijavljuje se najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu RH. Vlasnik dokumenta daje pisanu izjavu o okolnostima pod kojima je izgubio putovnicu ili mu je ukradena, a službena osoba na temelju te izjave u evidenciji putnih isprava ažurira status nevažeće putovnice te za njom raspisuje objavu.

Pojedinci dožive da su njihove ukradene putovnice budu zloupotrijebljene te posljedično mogu trpjeti goleme štete prilikom ulaska u države EU. To se događa ako je netko s ukradenim dokumentom počinio kakav prijestup na teritoriju EU, dovodeći pritom policijska i pravosudna tijela u zabludu u svezi svog identiteta, zbog čega nekome može biti čak onemogućen ulazak u države Schengenskog sporazuma. Također, žrtve krađe putovnice ili identiteta moraju pred stranim policijskim i pravosudnim tijelima dokazivati da nisu kršili propise na području EU, već da su to počinile nepoznate osobe služeći se krivotvorenim ili ukradenim ispravama?

Loading...

Nadamo se da takvih problema nije imala aktualna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kada je u sjedištu Europske Unije prijavila nestanak putovnice. O tome svjedoči oglas objavljen u Narodnim novinama u kojem piše kako je rješenjem Veleposlanstva RH u Bruxelllesu od 3. lipnja 2014. poništena njezina putovnica izdana od PU Zagrebačke. Hrvatska predsjednica tada je bila na dužnosti pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

S obzirom da je Kolinda već ranije, u prosincu 2005. oglasila gubitak osobne iskaznice, pretpostavimo da je putovnicu naprosto izgubila. No, nije isključeno niti da je ista otuđena. Komentar iz Ureda predsjednice na temu izgubljenih dokumenata nismo dobili. Predsjednica nije ništa odgovorila na upit jesu li dokumenti njoj ili članovima njezine najuže obitelji izgubljeni ili otuđeni.

Naime, prema podacima iz Narodnih novina proizlazi kako je predsjedničin suprug Jakov Kitarović u srpnju 2002. prijavio gubitak putovnice izdane od PU Primosko-goranske, a potom 5. siječnja 2007. gubitak i osobne iskaznice izdane od iste PU. Kitarović je i u veljači 2012. prijavio i gubitak zdravstvene iskaznice izdane od HZZO-a Zagreb. No, tu nevoljama s dokumentima obitelji hrvatske predjednice nije kraj. Naime, 13. kolovoza 2014. PU Zagrebačka poništila je osobne iskaznice izdane na ime Luke i Katarine Kitarović, dakle, predsjedničinog sina i kćeri.

Prva dama Pantovčaka osim putovnice izgubila je i osobnu, suprug Jakov Kitarović prijavio je nestanak osobne, putovnice i zdravstvene, a i djeca su ostala bez osobnih dokumenata

 

Zanimljivo je da smo hrvatsku predsjednicu tražili i komentar činjenice da hrvatski političari i dužnosnici masovno gube vrijedne osobne dokumente, ali se niti po tom pitanju nije oglasila. Također, nije željela komentirati niti podatak da se u Hrvatskoj gube i brojne diplomatske isprave. Posebno je intrigantno da se iz baze oglašenih nevažećih diplomatskih isprava u Narodnim novinama može doznati i za neka kontroverzna imena za koje javnost niti ne zna da su posjednici diplomatskih isprava, niti prema kojim kriterijima su im ista dodijeljena. Diplomatske isprave inače izdaje Ministarstvo vanjskih poslova. Budući je hrvatska predsjednica bila od veljače 2005. do siječnja 2008. ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, zanimalo nas je njezin stav kao bivše ministrice po tom pitanju. No, aktualna hrvatska predsjednica uskratila nam je odgovor. Zato nam preostaju samo pretpostavke: je li u slučaju obitelji Grabar-Kitarović gubitak dokumenata posljedica čestih selidbi, visokoodgovornih poslova ili se naprosto radi o nepažnji prilikom skrbi o osobnim dokumentima? Također, ne znamo zašto predsjednica ne želi komentirati ovu naizgled neeskplozivnu temu.

Zašto predsjednica šuti o izgubljenim dokumentima kao i fenomenu nestanka diplomatskih putovnica?

 

U nastavku ovog serijala doznat ćemo za puno drastičnije slučajeve nekih bivših ministara, bivših premijera, saborskih zastupnika, raznoraznih bivših ili aktualnih saborskih zastupnika kojima je pošlo za rukom pogubiti ne samo osobne dokumente nego i saborske iskaznice, plovidbene dozvole, oružne listove.
Na toj listi visoko kotiraju Mateša, Sanaderi, Račani, Milanovići. Popis je toliko dug da bi hrvatskim biračima mogao poslužiti kao svojevrsni orijentir. Naime, pretendenti na Banske dvore ili Pantovčak te raznorazne državne fotelje možda bi se mogli ubuduće selekcionirati i po kriteriju osobne zaboravljivosti. Logično se zapitati – ako neki XY hrvatski političar ili političarka nije u stanju sačuvati ni svoju lisnicu, pardon dokumente, koje jamstvo građani imaju da neće jednako tako nepažljivo pristupati dužnostima koje su im povjerene. Zato ćete u nastavku ovog serijala doznati ne samo za brojna imena gospodara hrvatske sudbine, poznatih ili VIP osoba, koji su popunili hrvatsku crnu rupu izgubljenih dokumenata nego ćete dokumentirano saznati i tko zaslužuje više poštovanja barem po ovom pitanju. Odnosno, tko od faca koje sjede u Saboru, Vladi, Pantovčaku ili onih koji samo jurišaju na te fotelje, nije nikada izgubio niti jedan, više ili manje vrijedan dokument. Te tko od osoba koje su izgubile dokumente bez zadrške odgovara na pitanja. Nažalost, samo rijetki bez dlake na jeziku progovaraju o ovoj temi.