Lucian Vukelić – iz vile u Opatiji u fotelju ravnatelja HZZO-a!

0
1821
Sandra Simunovic/PIXSELL

Otkrivamo tko je, zapravo, Lucian Vukelić, novi ravnatelj HZZ-a, rođeni Beograđanin, dragovoljac Domovinskog rata bez svjedoka koji bi ga ikada vidjeli na ličkom ratištu, vlasnik impozantnih nekretnina vrijednih 10 milijuna eura, šef riječkog HDZ-a i liječnik koji ne ispunjava uvjete za posao ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo!?

Biografija novoimenovanog ravnatelja HZZO-a, dr. Luciana Vukelića, već je prvog dana njegovog sjedanja u fotelju na novom radnom mjestu, izazvala brojne prijepore u medijima i među strukom. Tvrdilo se kako Lucian Vukelić ne ispunjava formalne uvjete za to mjesto, jer nema minimalno pet godina upravljačkog iskustva na rukovodećim mjestima. To je bio i razlog zašto ga je HDZ imenovao tek vršiteljem dužnosti, no taj djelić njegove biografije, zapravo, je tek vrh sante ledenog brijega, koji otkriva kakva će osoba godišnje upravljati milijardama kuna našega novca. Pa krenimo redom….

Iz šture biografije objavljene na stranicama HZZO-a, vidljivo je kako se Lucian Vukelić rodio 1963. godine. No, gdje se rodio, u kojem gradu i u kojoj zemlji – o tome nema ni slova!? Poprilično neuobičajeno odsustvo osnovne informacije o mjestu rođenja, pa nas je zaintrigiralo – zašto riječki HDZ-ovac ne otkriva taj podatak u svojoj bigrafiji? U čemu je problem?

Loading...

Branitelji ga ne poznaju…

Zašto novi ravnatelj Vukelić skriva da se, zapravo, rodio u Beogradu, u Jugoslaviji, i da je  tamo pohađao osnovnu školu? Nije jasno ni zašto se ne ponosi svojim ocem, koji je u Beogradu završio Medicinski fakultet? Tim više, što su HDZ-ovcima posebno dragi oni koji su preko noći otkrili svoje hrvatstvo, te ga kasnije debelo naplatili ovom napaćenom, hrvatskom narodu. Odnosno, Beograd i Srbija bili su im sasvim dobri u Jugoslaviji, a raspadom SFRJ, brže bolje su uzeli HDZ-ove članske iskaznice i vratili partijske. Ili ih – spremili u ladicu…

U toj istoj biografiji Vukelić je naveo kako je bio dragovoljac Domovinskoga rata i da je godine proveo na ličkom ratištu. Međutim, u razgovoru s nekoliko desetaka dragovoljaca 111. brigade, nismo uspjeli doznati gdje je on točno bio kada se ratovalo u Lici i na kojoj je točno crti bojišnice bio. Nitko ga, naime, na ličkom ratištu nije nikada vidio, pa stoga ni ne može reći gdje je bio stacioniran. Misleći kako je kao liječnik pristupio dragovoljačkim postrojbama, pokušali smo pronaći neke od njegovih pacijenata s ratišta, međutim, ni tu nismo imali prevelikog uspjeha. Niti jedan ratni vojni invalid s kojim smo razgovarali, ne sjeća se liječnika Luciana Vukelića, niti ga je vidio da liječi ranjenike po Lici.

Imovinska kartica Luciana Vukelića, pak, otkriva kako je s plaćom liječnika uspio skupiti impozantnu imovinu, od koje se posebno ističe vila u Opatiji, na Novoj cesti, površine 1126 četvornih metara. Vilu je od obitelji Čović kupio njegov otac za 700 tisuća eura i to bez kredita, za cash, a kasnije je prenesena na djecu. Odakle skromnom liječniku 700 tisuća eura za kupnju tog velebnog zdanja i zašto Porezna ispostava u Rijeci nikada nije istraživala porijeklo imovine obitelji Vukelić – također je pitanje na koje nema odgovora.

Istodobno, Lucian Vukelić, uz luksuzni motor marke Harley Davidson vozi i najnoviji mercedes vrijedan, kako tvrdi, 300 tisuća kuna. Kako je riječ o vozilu starom godinu i pol dana, nije jasno što točno radi predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa i zašto ne provjerava ove sulude navode iz imovinskih kartica, jer nismo uspjeli pronaći niti jedan model automobila marke mercedes koji se može kupiti za tu cijenu na hrvatskom tržištu…

Pitanja DORH-u, ali i Plenkoviću…

Osim stana u Rijeci od 116 kvadrata, Vukelić posjeduje i stan u Senju od 77 kvadrata. Stambenih kredita nema, pa nije jasno odakle mu novac za sve te nekretnine i pokretnine, a kao šlag – na kraju otkriva i kako je ljubitelj skupocjenih satova marke  Rolex i Chopard. Tako je s prosječnom plaćom od 15-ak tisuća kuna, Lucian Vukelić među bogatijim HDZ-ovcima u Rijeci. To i nije sporno, ako imamo na umu kako su upravo članovi te stranke poznati po pozamašnom bogatstvu kojeg prijavljuju u imovinskim karticama, bacajući tako prašinu u oči stotinama tisuća blokiranih građana, koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Valjda misle da smo svi mi glupi i da novac raste na drveću, te da se nekretnine od po 5 milijuna kuna kupuju preko vikenda s torbom punom novca…

Upitajmo: što rade DORH i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, te u konačnici i sam premijer, Andrej Plenković? Je li uopće upućen u bogatstvo i krajnje sumnjivu biografiju novoimenovanog šefa HZZO-a, ili je, zapravo, imenovao takvu osobu na to mjesto, svjestan svih njegovih mogućnosti i zavidne spretnosti snalaženja u životu?