Markovina osnovao Centar za studij demokracije: Predavači o (anti)fašizmu Klasić, Pusić, Josipović, Jakovina, Lalić…

2
566

U Centru bi trebali predavati profesori, znanstvenici i novinari poznati po ljevičarskim stavovima i veličanju jugokomunističkog antifašizma

U suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, splitski povjesničar Dragan Markovina osmislio je program rada Centra za studij demokracije i ljudskih prava koji bi trebao zaživjeti u studenome, javlja Forum.tm.

U Centru bi trebali predavati profesori, znanstvenici i novinari poznati po ljevičarskim stavovima i veličanju jugokomunističkog antifašizma poput spomenutog Markovine, Zorana Pusića, Vjerana Pavlakovića, Hrvoja Klasića, Snježane Koren, Vuka Perišića, Ivane Dragičević, Borisa Pavelića i Ive Josipovića.

“Tim više što je sustavnim iznošenjem frizirane ili otvoreno lažne slike prošlosti i falsificiranjem karaktera ustaške države, ali i antifašističke borbe, taj diskurs do te mjere prodro u javnost, zadobivši potporu čak i nekih najviših dužnosnika vlasti, da ga je moguće zaustaviti isključivo sistematičnim i kvalitetnim obrazovnim radom”, objašnjava Markovina razloge za osnivanje Centra.

Forum.tm donosi predavače i kolegije na dva modula:

Modul: Historijski antifašizam i temelji hrvatske države, stvaranje neovisne Hrvatske

Dragan Markovina Uspon i karakter fašizma u Europi i u Hrvatskoj

Zoran Pusić Intelektualni temelji fašizma

Dražen Lalić Koncept i zbilja suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj

Vjeran Pavlaković Španjolski građanski rat i kultura sjećanja

Tvrtko Jakovina Antifašizam u međunarodnoj politici

Hrvoje Klasić Činjenice i kontroverze oko antifašističkog ustanka u Hrvatskoj / Jugoslaviji

Snježana Koren Politike povijesti nakon 1945.

Vuk Perišić Konzervativizam, nacionalizam, komunizam

Boris Pavelić Uloga medija u demokratizaciji društva

Ivo Josipović Antifašizam kao dio ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske

Modul: Antifašizam danas i borba za demokraciju i ljudska prava

Vuk Perišić Modeli uspona fašizma nekad i sad

Hrvoje Klasić Suvremeni hrvatski povijesni revizionizam

Boris Pavelić Uloga medija u afirmaciji revizionizma

Zoran Pusić Stanje ljudskih prava i odnosa prema manjinama

Dražen Lalić Politički i društveni kontekst borbe za demokraciju i ljudska prava u Hrvatskoj

Tvrtko Jakovina Svijet budućnosti s ili bez antifašizma

Dragan Markovina Antifašizam danas: Nove prakse otpora

Ivana Dragičević Populizam i kriza Europske Unije

Snježana Koren Antifašizam u nastavi povijesti

Vjeran Pavlaković Odnos prema partizanskoj spomeničkoj baštini

Aleksandra Zhelez Očuvanje povijesnih sjećanja i odnos prema antifašističkoj baštini u suvremenoj Rusiji

Markovina: “Ja danas kad čujem Lijepu našu molim Boga da Hrvatska izgubi. Meni Hrvatska ništa ne predstavlja”

Dragan Markovina je predsjednik stranke Nova ljevica koja ima jednu zastupnicu u zagrebačkoj gradskoj skupštini, Radojku Borić.

Markovina je odrastao u miješanoj hrvatsko-srpskoj obitelji. Djed je bio pukovnik u JNA. Početak rata dočekao je u Mostaru, ali je predložio ostatku obitelji da mogu otići u Beograd jer će tamo biti sigurno. S majkom i bratom odlazi u izbjeglištvo u Lumbardu na otoku Korčuli te tamo završava osnovnu i srednju školu. Jednom je prilikom istaknuo kako su se 1991. otac i on izjašnjavali kao Hrvati, a brat i majka kao Jugoslaveni, ali danas je on “žešći Jugoslaven od ikoga”. Istom je prilikom priznao, “Ja danas kad čujem Lijepu našu molim Boga da Hrvatska izgubi. Meni Hrvatska ništa ne predstavlja”.

Izjave iz Nedjeljom u dva

Jedan od njegovih zapaženijih skandala jest kada je javno rekao kako za Dalmatince kaže da su “maliciozno podli ljudi”, a Splićane hercegovačkog podrijetla nazvao je “hercegovačkim šljamom”.

Osobito su ostale zapamćene Markovinine šokantne izjave u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 krajem 2014. kada je izjavio:

„Da Tuđman nije bio predsjednik, da je bio netko drugi, uvjeren sam da se ljaga na moralnom, svjetonazorskom poimanju Hrvatske ne bi dogodila. Ne bi bilo izbacivanja iz stanova niti ubojstava civila druge nacionalnosti da je bila neka druga vlast koja je bila iole civiliziranija od njegove.“

Mišljenja je da će kako će jugoslavenstvo kao ideja nadići nacionalizme nad ovim prostorima, jer će zagovarati suradnju među narodima koja je neminovna i ta će ideja – nada se on – uvijek egzistirati.

 

Loading...
  • slavko

    a tko će te cuclače hrvatskog novca financirati ZNA SE HDZ a to što će laprdati na tim predavanjima ionako svi ti predavaći laprdaju svakodnevno u tiskovinama “HTV” na komemoracijama izmišljenih žrtava na predavanjima na postojećim faksovima i svugdije gdje mogu beknuti glavno je da ubiru lovu koju im nemilice namiruje anemićni i njegovi ministri

  • Slavkec Josipović

    Koliko i kakve li smrdljive komunističke nelustrirane đubradi na okupu, nevjerovatno ! Ali ovakvi derneci bi bili usporedivi kao da su ustaše u vrijeme Jugoslavije osnivale nekakve svoje “demokratske” centre, s time da po ovoj YU đubradi demokracije u Hrvatskoj nikada ne bi ni bilo !