PLENKOVIĆ LAGAO HRVATSKOJ JAVNOSTI Grupa Borg mailove slala i Vladi

0
719
Goran Stanzl/PIXSELL

U novim mailovima ministrice Dalić otkrivaju se novi detalji.

Naime, samo nekoliko sati prije nego što će vlada usvojiti Lex Agrokor, Branimir Bricelj iz investicijsko-bankarske tvrtke Altera poslao je u ime Grupe Borg mail s naslovom “Zakon o izvanrednoj upravi” te tekstom: “U prilogu je jutrošnja verzija (almost final).”

Loading...

Kao uobičajni primatelji su uz Antu Ramljaka i Tomislava Matića iz Texo Managementa, Tonćija Korunića iz InterCapitala, Borisa Šavorića i Branimira Žarkovića iz odvjetničkog ureda Šavorić i Partneri te Zorana Besaka iz Zadruge za etično financiranje ovog su puta bile dodane još dvije adrese i to  Dubravke Vlašić Pleše, savjetnice predsjednika vlade Andreja Plenkovića, te Sanje Mišević, državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa.

Mailovi koji su izašli u javnost pokazuju da su mailove autora lex Agrokor dobivale i službene osobe u Vladi.

Novi mailovi otkrivaju zanimljive detalje, poput činjenice da je Petar Miladin s Pravnog fakulteta, zadužen za stav struke u pogledu Nacrta Lex Agrokora, slao je svoje primjedbe na adrese državne tajnice Mišević i Ante Ramljaka! U tom trenutku nije se znalo da će Ramljak biti novi povjerenik.

“Poštovani, U prilogu Vam šaljem zadnju verziju Zakona, pročišćenu prema Vašim komentarima od jučer. Molim Vas da još jednom pročitate tekst prije nego što ga uputimo u proceduru izglasavanja na Vladi RH.  Zahvaljujem se na Vašem konstruktivnom savjetu u ovako kratkom roku. Lijep pozdrav, Ante Ramljak”, stajalo je u mailu. Međutim, profesor Miladin ostao je dosljedan svom stavu o štetnosti zakona.

U novo objavljenim mailovima vidi se kako je i Dalić slala sama sebi poštu s hotmaila na vlada.hr i obrnuto.

Ministrica im je poslala članak s Indexa  “Ovo je 11 razloga zbog kojih Lex Todorić ne smije proći” tražeći savjetovanje

“Dolje u prilogu je tekst koji je izradila Jasnica Garasic. Molim Vas da u duhu našeg posla, svih naših razgovora, razloga zbog kojih sve ovo poduzimamo, upišite svoje komentare i argumente zbog čega profesorica nije u pravu. Ja osobno imam u glavi sto su i kakvi su argumenti, ali ima ovdje i drugih ljudi kojima to treba signalizirati… Unaprijed hvala”, napisala je Dalić.

Profesorica Garašić tada je za Index izjavila: ”Prema klasičnom pravilu građanskog i trgovačkog prava dužnik odgovara svojom cjelokupnom imovinom samo svojim vjerovnicima. S druge strane svaki vjerovnik ima se pravo namiriti iz cjelokupne imovine samo svog dužnika, a ne i osobe koja nije njegov dužnik i s kojim se ne nalazi ni u kakvoj pravnoj vezi. Prijedlog Zakona ovdje uvodi pomutnju jer predviđa da vjerovnici vladajućeg društva mogu osporavati tražbine vjerovnika ovisnih ili povezanih društava, premda se s tim vjerovnicima i ovisnim ili povezanim društvima ne nalaze ni u kakvoj pravnoj vezi (čl. 33. st. 1. u vezi s čl. 29. st. 1.). Time se dovodi u pitanje pravna predvidljivost i pravna sigurnost u vjerovničko-dužničkom odnosu u hrvatskom pravnom poretku.”

Bricelj će na to odgovoriti kako je komentar u principu točan, ali nemaju bolje rješenje.

“Komentar je u principu točan, ali nemamo boljih rješenja za ovako kompleksno restrukturiranje, s velikim brojem međusobnih pozajmica, jamstava i poveznica, za koje još ne znamo stvarno stanje. Ovo se veže na komentar broj 9, prema kojem bi ispravno bilo otvoriti posebne predstečajne postupke za svaku ovisnu ili povezanu kompaniju koja zadovoljava uvijete predstečaja, te da ih koordinira koordinator. Smatramo da je to u ovome slučaju neprovedivo”, napisao je Bricelj u jednom od komentara.

“Sad sam tek zaplakao, kužim kako veliki posao smo napravili”, napisao je Šavorić, nakon prihaćanja lex Agrokor.

“Dragi svi, u prilogu sugestije i pitanja na draft od noćas (nakon ovog mega pothvata, Boris i Toni i službeno ulaze u kategoriju Marvelovih superjunaka)”, stoji u dijelu maila od 29. ožujka koji je Borgovcima poslao Bricelj.