Plenkovićev kraj? Ako udovolji Europskoj uniji, Hrvati će masovno izaći na ulice

0
1188
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Europska komisija već u drugom izvještaju za redom primjećuje nelogičnosti u hrvatskim zakonima kao i nesrazmjere u mjerama prema hrvatskim ratnim vojnim i civilnim invalidima.

Aktualnoj Vladi zamjeraju da, unatoč katastrofalnoj ekonomskoj prilici pri čemu se dogodio masovan odljev hrvatskog stanovništva u inozemstvo, dopuštaju proširenje povlastica za branitelje. Komisija navodi da su njihove mirovine više nego dvostruko veće od običnih te da novi zakon ponovno otvara mogućnost registriranja statusa branitelja, smanjuje dob za njihov odlazak u mirovinu i proširuje prava članova njihovih obitelji da tu mirovinu naslijede.

Loading...

Prva ozbiljna nevolja

Premijer Andrej Plenković je, kako se čini, po prvi puta u ozbiljnoj nevolji. Točnije, situaciji da s odlukom o preinakama ili ukidanjima ovih zakona kao do sada, ne vrluda i ne zavlači, već da se jasno suoči s problemom. Poruka Europe je sasvim jasna – pod hitno ujednačiti prava, a obzirom na potpuno ispražnjen budžet, teško da će se mirovine izjednačiti povećanjem onih civilnih. Puno je izvjesnije kako će se mirovine ratnih invalida morati „rezati”. Obzirom da su upravo hrvatski branitelji premijeru i njegovoj Vladi zdušno davali prednost i pružali mu podršku, Andrej Plenković mogao bi se po prvi put naći pred zidom. Udovoljiti svojoj političkoj „logistici” ili Europi koja od njega ima velika očekivanja.

Europska komisija ima sasvim dobra predviđanja kada smatra da bi nas dopune starih i donošenje novih zakona mogli bespovratno povući na dno. Potpuno je nemoguće da do takvih zaključaka nije došla naša Vlada dajući blagoslov za njihovo provođenje, a zakon o hrvatskim branitelja samo je jedan od spornih. Zahvaljujući pojedinim stavkama tog zakona, u samo dva mjeseca 4000 branitelja zatražilo je status ratnog vojnog invalida, a to je tek početak.

Greške dolaze na naplatu

Otvoren je rok za sve bolesti i mogu samo reći da se donošenjem ovakvog zakona dogodio svjetski presedan. Ovako nešto nigdje i nikada nije zabilježeno. Mi sada imamo ovaj dokumentacijski kaos koji izluđuje liječnike. Svemu svakako doprinosi rezultat analize koju je provelo ministarstvo branitelja, a koja je pokazala da u Hrvatskoj imamo 83 tisuće nezaposlenih branitelja koji do sada nisu imali uvjete za mirovinu. Oni sada ovim putem pokušavaju doći do statusa ratnih vojnih invalida”, objasnio nam je jedan od članova skupine koji je sudjelovao u ovom postupku, a koji tvrdi da u ministarstvu nisu imali sluha za primjedbe struke koja je upozoravala na ovakav rasplet.

Bude li premijer odlučio mijenjati ovaj zakon, to će mu donijeti velike probleme… A odluči li se za promjene u zdravstvu i javnoj službi na koje je EU komisija također imala primjedbe, mogli bi se dogoditi problemi neslućenih razmjera koji će Hrvate kojima se dalo, pa oduzelo – natjerati na ulice.