Plenkovićev podli plan: Sprema se otkaz utjecajnoj HDZ-ovki

0
1726
screenshot

U hrvatskoj javnosti, jedno se vrijeme progovaralo o restrukturiranju Vlade, a kao prva na meti premijera Andreja Plenkovića spominjala se ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, o čijoj se smjeni zbog niza gafova uvelike raspravljalo. No, premda hrvatsku potresa i više nego ozbiljna demografska kriza, ministrica se u javnosti sve rijeđe viđa. Dok ministrica šuti, govore njeni bliski suradnici i zaposlenici ovoga resora. Prema njihovim riječima ministarstvo potresa niz afera, i to skandala koji traju od prvog dana aktualne vladajuće garniture.

Murganić je, reći će poznavatelji HDZ-ove političke zbilje, na čelo ovog krucijalnog resora dovedena spletom okolnosti, po naciju nesretnih po nju sretnih. Naime, vladajuća stranka svjesna je manjka kadrova u svojim redovima za obnašanje ove važne funkcije te je stoga Murganić nametnuta kao jedini mogući izbor.

Loading...

Ubrzo nakon početka obnašanja dužnosti ministrice Murganić, javnost je posvjedočila i prvim aferama pa se tako na meti našao njezin sporni Obiteljski zakon, priča je potom nastavljena humanitarnim paketićima iz europskih fondova koji su završili u privatnom vrtiću za kojeg se ispostavilo da ga pohađaju djeca državne tajnice Margarete Mađarić. A nedugo potom smijenjena je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić zbog čega su vladajući dobili packe od Europske komisije.

Nedugo potom, ministrica se nespretno izrazila govoreći o obiteljskom nasilju požeškog župana Alojza Tomaševića govoreći da su takve pojave normalne u braku, što je na noge diglo javnost. No, sve to nekako je preživjela, premijer pa i javnost progledali su joj kroz prste, a onda je na pozornicu stupio mladi Marin Strmota dajući ostavku i kritizirajući famozne demografske mjere od kojih realno Hrvatska danas nema previše. Strmota je, danas se može čuti po kuloarima Ministarstva, ovaj resor napustio jer je ministrica ignorirala njegove demografske mjere.

Je li točno da je njegov odlazak kulminirao sukobom s Mađerić i Marijanom Pletikosom, koje su mu prema navodima izvora iz ministarstva cijelo vrijeme podmetale – pitanje je na razini misterija. No, svakako ne bi bilo neobično da su točne glasine iz ministarstva koje govore o kadrovskim čistkama i protjerivanjima stručnih kadrova, kako bi se u resor ugurali HDZ-ovci koji s poslom u ovome sektoru nemaju pretjerane veze pa ni doticaja.

Primjer kojega se ističe jest odlazak samozatajne Dubravke Marušić, žene koja je podjednako surađivala kako s bivšom SDP-ovom ministricom Milankom Opačić, tako i s Karamarkovom odabranicom Bernardicom Juretić. Premijer je navodno upoznat s poražavajućim stanjem u ovom ministarstvu te sve više razmišlja o smjeni ministrice Murganić koja bi se mogla odviti već u rujnu, a u međuvremenu Plenković će pokušati iznaći kadar koji bi ovu utjecajnu HDZ-ovku mogao zamijeniti.