Predsjednica ide u žestok obračun: Razjarila omiljenu Plenkovićevu ministricu

1
720
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković mjesecima su u zategnutim odnosima i po svemu sudeći niti jedna od zavađenih strana ne čini ništa kako bi se ta situacija stabilizirala. No, svojim posljednjim intervjuom za javnu televiziju, predsjednica ne samo da je razbjesnila premijera već i ministre iz njegove Vlade s obzirom na to da je opet kritički progovorila o gospodarskoj situaciji u zemlji.

Prozvanima se ponajviše osjetio ministar financija Zdravko Marić, ali i prva dama hrvatskog gospodarstva Martina Dalić, kojoj predsjednica i inače nije odveć simpatična. Ministri, suprotno tvrdnjama Grabar-Kitarović, drže da su ekonomski pokazatelji dobri, ali i da kritike na njihov račun ne stižu osobno od predsjednice, već od njezinih suradnika. Oni su pak suprotnog mišljenja te se iz izvora bliskih predsjednici može čuti kako je njezina dužnost upozoravati na činjenice, što, uostalom, građani od nje i traže.

Loading...

I kroz ovaj predsjedničin posljednji istup u kojem se obratila javnosti kritizirajući Vladu, sagledati se može podjela unutar HDZ-a koja je sve intenzivnija. Oni bliski premijeru Plenkoviću drže kako joj to nije trebalo te još uvijek propitkuju hoće li na predsjedničkim izborima stati iza nje, dok drugi dio stranke, koji predsjedniku nije previše sklon smatra kako je upozoravanje na naše zaostajanje posve primjereno i korisno.

Nezadovoljstvo ekonomskim stanjem, osjeća se i unutar stranke za koju je dobro što oporba ne postoji, ali kako tvrdi naš izvor iz vladajuće stranke, rezultati anketa nisu im naklonjeni, a stranke poput Mosta i Živog zida polako, ali sigurno stasaju u relevantne političke protivnike bez kojih iduću Vladu neće biti moguće sastaviti.

Svjesni su oni kadrovi unutar HDZ-a koji su lojalni predsjednici da su njezine riječi tek dio folklora, odnosno kampanje te da kroz njih pokušava osvojiti drugi mandat. Jednako tako, i Grabar-Kitarović vrlo dobro zna u kakvoj je poziciji. S jedne strane, čelni ljudi stranke iz koje je protekla nisu joj naklonjeni, a s druge pak strane, objektivno gledano boljeg kandidata za predsjednika ne mogu izbaciti. I baš zato pozicija joj je zacementirana i nedodirljiva, a svi napadi na vladajuće idu joj u prilog, jer njima učvršćuje poziciju najpopularnije političarke u državi, ali jednako tako i proširuje glasačko tijelo kako bi dobila potporu onih birača koji nisu skloni HDZ-u, što će biti izrazito veliki izazov.

Upravo zato, od izvora bliskih predsjednici, može se čuti kako šefica države sprema još žešće i još intenzivnije napade na vladajuće, a da je to doista solidan smjer pokazuju i posljednje ankete prema kojima joj se rejting oporavlja, dok je Plenković istodobno najnegativniji političar u zemlji pa je jedino pitanje koje ostaje bez odgovora ono do kada će premijer spokojno promatrati napade ovog tipa.

  • Beate Dunn

    pretjerala je…..zar samo radi ponovnog izbora…ili…?