Rada Borić drakonski o Crkvi. Pročitajte što je poručila

0
1064
Patrik Macek/PIXSELL

Pozivajući na donošenje Istanbulske konvencije za koju se bez zadrške ionako bori Rada Borić u intervjuu za Express dotakla se i Crkve te poručila da Crkva već desetljećima pokušava žene vratiti u njihove tradicionalne uloge. ”Dodatno je svoje nakane “razotkrila” nedavnom izjavom bivšeg dekana Katoličko-bogoslovnog fakulteta Tončija Matulića koji smatra da će “norme i vrijednosti zdrave humane i kršćanske etike”, a ne “učinkovitost pravnog dokumenta” spriječiti nasilje. Matulić time direktno negira ulogu pravosuđa, dakle, sekularnih institucija i vraća nasilje nad ženama i ono u obitelji u privatni prostor i pod ingerenciju crkvenih zakona”, poručila je Borić. Inače, riječ je o jednoj od osnivačica Centra za ženske studije i uzdanici Nove ljevice, stranke kojom presjeda povjesničar Markovina. Feministička je aktivističa i članica brojnih ženskih mreža i inicijativa.

Riječ je inače o dami rođenoj u Zagrebu, koja je diplomirala hrvatski jezik i književnost te komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Na istom je fakultetu okončala i poslijediplomski studij književnosti. Godinama je bila lektorica hrvatskog jezika, književnosti i kulture na Sveučilištu u Helsinkiju gdje je predavala kulturnu povijest Balkana. Predavala je i u SAD-u na sveučilištu Indiana, autorica je prvog finsko-hrvatskog i hrvatsko-finskog rječnika. A nakon višegodišnjeg boravka u Helsinkiju, vratila se u Zagreb gdje je od 1993. radila sa ženama izbjeglicama u Centru za žene žrtve rata.

Loading...

Godine 1995. postaje jedna od osnivačica Centra za ženske studije u kojemu je vodila kolegije o feminističkoj kritici jezika, ali i razne druge projekte. Sudirektorica je poslijediplomskog seminara pri IUC-u u Dubrovniku. Feminizmi u transnacionalnoj perspektivi (Feminism in Transnational perspective), te je od studenog 2010. Članica Upravnog odbora Europskog ženskog lobija. Ujedno, javno je dala potporu bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću u utrci za još jedan mandat napominjući da Hrvatsku ugrožavaju Crkva i desne stranke. Kao potpredsjednica Nove ljevice na osnivačkoj skupštini temeljni postulat stranke sažela je riječima: ”Dovoljno je zabrinutosti koju svakodnevno živimo, ne želimo se više bojati. Bit ćemo ustrajni i odlučni u tome da pokažemo da je u Hrvatskoj moguć drugačiji politički i govor i drugačije političko djelovanje, da pokažemo da u Hrvatskoj možemo i moramo svi živjeti dostojanstvenim životom, i radnici i nezaposleni i oni koji žive od svojih mirovina… svi zaslužujemo živjeti bez straha i da se poštuju ljudska prava svih, svih nas različitih, za bolju Hrvatsku”, rekla je.

Nedugo potom sukobila se s Igorom Peternelom zbog fotografije na koju podsjećamo. “Potpuno isto kao i Bujanec s ustaškom kapom! (Direktiva komisije EU)”, tako je komentirao Igor Peternel, potpredsjednik HHO-a, fotografiju koju je na Facebooku objavila Rada Borić – potpredsjednica Nove ljevice, feministica i komentatorica emisije Peti dan na HRT-u.