Referendumsko je pitanje poznato: Inicijativa protiv Istanbulske kreće u prikupljanje potpisa!

0
452
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulsku konvenciju)?

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” sastavljena od 30-tak udruga, najavila je prije nekoliko tjedana referendum o Istanbulskoj konvenciji u slučaju da ju Hrvatski sabor ratificira.

Sada, uoči rasprave u Saboru, objavili su i konkretno referendumsko pitanje koje će glasiti:

Loading...

Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulsku konvenciju)?

“Pitanje je jasno i jednostavno, te pravno najsigurnije, što je potvrdio naš stručni pravni tim.

Potpisi će se prikupljati od nedjelje 13. do nedjelje 27. svibnja.

Prema članku 80 same Konvencije svaka država koja ju je ratificirala može ju i otkazati u bilo kojem trenutku. S druge strane, međunarodni ugovor može se otkazati na temelju volje naroda izražene na referendumu, kao što je recimo bilo u primjeru Brexita.

S obzirom da se vladajući oglušuju i marginaliziraju mišljenje vlastitih birača i okreću leđa narodu, preostaje referendum kao najdemokratskiji način izjašnjavanja volje građana. Pa neka na referendumu hrvatski narod pokaže želi li Hrvatsku kao suverenu zemlju koja je sama u stanju donositi zakone i provoditi ih, koja će isticati vrijednost braka i obitelji i poticati rađanje i zdrav razvoj djece i mladih, ili ćemo relativizirati te vrijednosti i ići u smjeru genderizma i transrodnosti, zbunjivati djecu i mlade, uvesti roditelja 1 i 2 umjesto mame i tate, te biti nečija igračka i ideološka kolonija zbog parcijalnih interesa određenih moćnika.

Naša građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” ovom prilikom poziva hrvatsku javnost da se pridruži prosvjedu pod nazivom “Split protiv Istanbulske konvencije” na splitskoj Rivi ovaj četvrtak u 18h”, dodaje se u priopćenju Inicijative.