Što se događa s Plenkovićem? Premijer proživljava najteže trenutke

0
679
Petar Glebov/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković zakuhao je prilično neukusnu kašu, koju sada ne samo da mora servirati sve nezadovoljnijoj javnosti i stranačkim kolegama, već je po svemu sudeći i sam mora kušati. Da mu doista nije nimalo jednostavno svjedoči sastanak kojega je odradio u Banskim dvorima, a na kojega su bili pozvani šefovi svih stranaka koje mu drže većinu.

Da nije riječ o protoklonarnom susretu i tek običnom druženju svjedoči kriza koja je zadesila njegovu Vladu, a o kojoj se sve intenzivnije progovara proteklih nekoliko tjedana. Plenković javnost baš i nije uvjerio da je sve u redu s brodom kojim kormilari, iako je suprotno glasinama odbio rekonstruirati svoju Vladu, jer poteškoća kao što je poznato ima i sa pronalaskom zamjene za Antu Ramljaka, jer je očigledno malo eksperata koji bi se uhvatili u koštac sa rješavanjem krize u Agrokoru.

Loading...

Dok Plenković gasi jedno zgarište, iskri mu i u stranci, ali i u suradnji s koalicijskim partnerima. Milorad Pupovac jasno je poslao zahtjev o tome da institucije sprske zajednice, osobito Srpsko narodno vijeće i Zajedničo  vijeće općina moraju dobiti status manjinskih samouprava.

Vruć je to krumpir za premijera, jer otkaže li poslušnost Pupovcu, ovaj će njemu otkazati potporu u Saboru, a podrži li pak ovu Pupovčevu inicijativu, mogao bi doista izazvati ogromne nemire u svojoj stranci, koja ionako puca po šavovima. S druge pak strane, ni odnosi sa koalicijskim partnerom HNS-om nisu ništa bolji.

A da i na tome polju uistinu škripi moglo se vidjeti prilikom glasanja o šefici Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa. Dok je HDZ s jedne strane podupirao svoju kandidatkinju Natašu Novaković, HNS se priklonio onima koji su se zalagali za Daliju Orešković. Jedan je to ozbiljnijih sukoba unutar ove ionako neprirodne koalicije, a premijer Plenković ne misli posustati, dok s druge strane i u HNS-u vjeruju kako treba ako ništa drugo pronaći osobu koja bi tim povjerenstvom ravnala bez hadezeova utjecaja te vjeruju kako je to priča na kojoj u javnosti mogu poentirati i pokazati da nisu pod utjecajem većeg člana koalicije.

Tenzije unutar vladajuće koalicije sve su intenzivnije, a u kuloarima se može čuti kako za potporu Novaković u HNS-u zahtijevaju da se na dnevni red stavi pitanje Istambulske konvencije. Jednako tako zahtijevaju i slobodu u odlučivanjima oko obrazovne reforme, što je za Plenkovića prilično nezavidna pozicija jer konzervativci unutar njegove stranke ne slažu se s tim idejama.

On sam sve je nervozniji, a sve ga više ljute i HNS-ovci koji svaki uspjeh vladajućih potpisuju kao svoj te sa time istupaju u javnost. Plenkovićevu nervozu izazvalo je i soliranje ministra Štromara koji je javno kazao kako njegova stranka samostalno radi na Ovršnom zakonu, iz čega ispada da Plenković i stručnjaci oko njega koji se tom temom mjesecima bave ne rade ništa relevantno po tome pitanju.  Nije ovo prvi put da se vladajući sukobljavaju, niti je ovo prva Vlada u kojoj HNS izaziva trzavice, a kako će se cijela priča okončati i je li Plenković uspio smiriti ih tek jednim sastankom ostaje za vidjeti.