Švicarci na referendumu odlučuju o ukidanju televizijske pristojbe. Trebamo li i mi?

0
410
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Niti jedna politička stranka nema hrabrosti izglasati ukidanje pretplate jer su kukavice i plaše se osvete moćnika s Prisavlja.

Švicarci se u nedjelju izjašnjavaju na referendumu o ukidanju televizijske pristojbe što bi moglo dovesti do nestanka jedine nacionalne radiotelevizije (SSR) koja emitira na četiri jezika.
Većina je Švicaraca o toj popularnoj inicijativi koju je pokrenula mladež Liberalno-radikalne stranke već glasala dopisnim putem.
Televizijska pristojba u Švicarskoj, zemlji koja broji 8,4 milijuna stanovnika, jedna je od najskupljih u Europi i iznosi 392 eura.
I Hrvati nezadovoljni plaćanjem pristojbe HRT-u
I u Hrvatskoj se u posljednje vrijeme sve više ljudi izražava snažno nezadovoljstvo radom HRT-a kao državne televizije koja se financira novcem građana, a ponaša se kao privatna televizija političara i moćnika koja služi za zbrinjavanje uhljeba i lezilebovića.
Iako su mnogi najavljivali niti jedna politička snaga nije smogla hrabrosti za takav jedan potez plašeći se osvete moćnika s Prisavlja.
Naime, 80 kuna mjesečno, ili 960 kuna godišnje iznosi zakonska obaveza plaćanja televizijske pristojbe u Hrvatskoj.
U nekim europskim zemljama, poput Španjolske, ona ne postoji, dok je u drugima poput Nizozemske ukinuta ili je pred potpunim nestankom, kao u Belgiji.
Glasanje o pristojbi pomno će se pratiti u sjedištu federalne vlade jer se SSR, koji emitira na četiri službena švicarska jezika, financira u visini 75 posto pretplatom. Koriste je također i dvadeset i jedna radijska postaja i 13 regionalnih televizija koje ispunjavaju uvjete javnog servisa.
Ukupno 13.500 izravnih i neizravnih radnih mjesta dovedeno je ovim referendumom u pitanje, tvrde savezne vlasti.
“SSR će morati brzo prekinuti svoje aktivnosti ako glasači odluče ukinuti pristojbu”, kazao je glasnogovornik Daniel Steiner.
“Bilo bi nemoguće bez pretplate u maloj četverojezičnoj zemlji poput Švicarske imati audiovizualnu ponudu koja bi makar djelomično ispunjavala uvjete javnog servisa kao sada”, rekao je.
Iza inicijative stoje “milenijalci”
Oni koji su za ukidanje naglašavaju da će novac koji će građani uštedjeti omogućiti oslobađanje “goleme kupovne moći” koja će se nanovo investirati u ekonomiju.
Ta je perspektiva oduševila glavnu stranku u Švicarskoj, Demokratski savez centra, jedinu koja je pružila podršku inicijativi.
Iza referendumske inicijative stoji naraštaj ”’milenijalaca” odrastao uz internet i njegove video platforme, koji ne mari mnogo za tradicionalnu televiziju.
Međutim, ako je suditi prema anketama, u svojoj namjeri ukidanja pretplate neće uspjeti. U obranu televizije stali su mnogi poznati političari, sportaši, filmaši, čak i bankari.