Tjednik 7dnevno prije pola godine otkrio zašto kupujemo baš izraelske avione! Pravi razlog su ‘viši (osobni) interesi’

1
1937
wikimedia commons

Vijeće za obranu prihvatilo je u utorak navečer mišljenje stručnog tima Ministarstva obrane da je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni zrakoplov ponuda Države Izrael i dalo preporuku Vladi za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Tjednik 7dnevno još je u studenom prošle godine objavio upravo ovaj scenarij. Kako smo tada pisali, ključan razlog zašto smo zapeli za “izraelce” leži u “višim interesima” – na servisiranju ovih zrakoplova “godinama se može uzimati dobra provizija!”, kako je nehotimice (snimljen je od strane jedne strane službe) otkrio jedan visoki vladin dužnosnik.

Loading...

Više pročitajte u izvornom članku:

“Uzet’ ćemo izraelske polovne F-16 jer se na njihovom servisiranju godinama može uzimati dobra provizija!”

Ministarstvu obrane RH poslali smo i upit o detaljima nabavke višenamjenskih borbenih zrakoplova od Izraela.

Pročitajte njihov odgovor u cijelosti:

Vijeće za obranu na svojoj sjednici 27. ožujka 2018. godine jednoglasno je podržalo preporuku i prihvatilo mišljenje Stručnog tima Ministarstva obrane kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda Države Izrael.

Članovi Vijeća, predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade RH, ministar obrane, ministrica vanjskih i europskih poslova, ministar financija, načelnik Glavnog stožera OS RH, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora i savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za poslove obrane dali su jednoglasno pozitivno mišljenje na projekt opremanja Oružanih snaga višenamjenskim borbenim avionom i dali preporuku da Vlada Republike Hrvatske donese Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.

Ovom odlukom i uvođenjem u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Republika Hrvatska zadržat će suverenost u nacionalnom zračnom prostoru. Oružane snage RH zadržat će postojeće sposobnosti ali i razvijati nove a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u svom sastavu dobit će još jednu sastavnicu za uspostavljanje kvalitetnog NATO integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane ujedno zadržavajući tradiciju borbenog zrakoplovstva. Moguće je da će RH na taj način postati regionalni jamac sigurnosti zračnih prostora zemalja u regiji koje same nemaju ovu sposobnost.

Ponuda Države Izrael za višenamjenski borbeni avion nudi stratešku suradnju između vlada dviju država sklapanjem Government to Government ugovora za dugoročno strateško partnerstvo. Nabavom aviona od Izraela pruža se prilika korištenja naprednih tehnologija, mogućnost razvoja domaće, prije svega zrakoplovne industrije i mogućnosti razvoja sposobnosti koja će povećati sigurnost građana Republike Hrvatske.

Izraelski avioni F-16 C/D Block 30 BARAK predstavljaju veliki iskorak i u tehnološkom smislu. Ponuđeni avioni proizvedeni su 1987. godine i na njima su provedene višestruke nadogradnje i modernizacije sustava i strukture aviona, što osigurava da su avioni bez obzira na godinu proizvodnje na visokoj tehnološkoj razini.

Iako rabljeni, izraelski avioni su modernizirani i potpuno NATO kompatibilni, kao što je bilo i zatraženo u Zahtjevu za ponudu (RFP).

Uz to, Zahtjevom za ponudu (RFP) definirani su bili kvantitativni i kvalitativni zahtjevi temeljeni na Taktičko-tehničkoj studiji, uključujući između ostalog tzv. “Total Package“ za 100 sati letenja godišnje po avionu / 1200 sati godišnje ukupno koji čini: isporuku 12 aviona (10 jednosjeda i 2 dvosjeda), simulator letenja, obuku osoblja, inicijalni paket naoružanja, pričuvne dijelove, usluge tehničke potpore, alat i opremu za potporu letenja, prilagodbu infrastrukture te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu.

Ključni parametri u odabiru između četiri ponude zemalja kojima su bili upućeni Zahtjevi za dostavom ponude, bili su karakteristike i sposobnosti aviona, međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje.

Proces validacije i evaluacije proveo je Stručni tim od 15 osoba iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Ministarstva obrane i koordinaciji s Ministarstvom financija, Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Uredom vijeća za nacionalnu sigurnost i Sigurnosno obavještajnom agencijom.

Odluka o zadržavanju sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora borbenim avionom jedna je od najvećih i najsloženijih strateških odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata. Iako je bila odgađana petnaestak godina, aktualna Vlada RH poduzela je početkom 2017. konkretne korake koji su rezultirali aktualnom odlukom o nabavi višenamjenskog borbenog aviona od Države Izrael..

 

  • Ivan Durman

    Naj bolje objašnjava Krstičević..formirane sve radne skupine..demokratski proces.. a onda..odliuka je donešena kad je Plenković posjetio Izrael..pa jesu li to kod nas svi klonirani..