(VIDEO) Kreće naseljavanje Sirijaca u Slavonskom Brodu i Zadru

2
1494
SBTV

Slavonski Brod je nakon tranzitnog centra dobio naredbu da mora primiti 36 osoba, od čega je prvih 16 iz triju obitelji već udomio. Riječ je o Sirijcima.

Vladin ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina odlučio se obrazložiti svoju odluku. “Iduće dvije godine trebaju se adaptirati, integrirati, naučiti jezik i zaposliti se te postati punopravni građani Slavonskog Broda, a do tada migrantima smještenim u Slavonskom Brodu država će plaćati stan, a stručnjaci iz društvenog i civilnog sektora pružati svu potrebnu pomoć kako bi taj proces prošao što bezbolnije”, prenosi SBPlus. Europski program premještaja i preseljenja državljana trećih zemalja Hrvatsku je obvezao na primanje 1583 osobe.

Loading...

Ključ zbrinjavanja je ravnomjerna raspodjela imigranata po Hrvatskoj, pošto ih je od početka najveći broj u Zagrebu. Obitelj s desetero djece smještena je u stan koji plaća država, no socijalna pomoć neće biti dovoljna za tako veliku obitelj navode aktivisti. “Iz Sirije smo otišli zbog rata, cijele situacije… U Turskoj smo proveli pet godina, gdje nam je život bio dosta težak. Bolestan muž i djeca bez osigurane budućnosti”, kaže Hamide Mustafa, azilantica iz Sirije koja se sa suprugom i dvojicom sinova nada boljem životu u Slavonskom Brodu za SBTV.

Obitelji nisu ilegalni imigranti već su azil tražili u Turskoj isključivo radi dolaska u Hrvatsku. Tako smo ipak donekle primamljiva lokacija za naseljavanje, unatoč svom dosadašnjem sarkazmu brojnih analitičara i aktivista.

  • Beate Dunn

    samo naivni su pali na tu foru – da RH “nije zanimljiva” imigrantima—-Problem je u njihovom visokom natalitetu i drukčijoj vjeri koji bi u budućnosti postali “konkurencija” domaćem kršćanskom stanovništvu koje izumire i odlazi u inozemstvo—-Tko to “ne vidi” ima pamet ispod prosjeka….a tako se ponašala EU “vrhuška” ( Merkel/Juncker(Schulz) 2015 godine…Izvorna obveza RH iznosila je 514 (kvota) osoba pa je Ranko Ostojić povisio na 1614 kao izraz “dobre volje” RH da primi i više imigranata nego što to “mora”—–Najnoviji broj imigranata koje RH prima bio je 2.500….Pitanje je koliki je točan broj jer vlada o tome ne daje izjave…Da ne bude zabune – normalno da treba pomagati ugroženima ali naseljavanje u RH je velika opasnost iz nekoliko razloga…..Oni se ne asimiliraju a malobrojna i demografski i socijalno ugrožena RH nema pameti nego je uvijek poslušna i podložna politici EU ..Ne mogu se primati na stalno useljavanje stranci ako nema sredstava za nabavu lijekova bolesnoj djeci i ako penzioneri kopaju po kantama bez obzira nas “propise i očekivanja EU” jer ta su očekivanja subjektivna i nametnuta volja troje navedenih ljudi iz vrha EU vlasti….Isti su nam na početku pokušali nametnuti arbitrarnu odluku da Sloveniji darujemo dio Savudrijske uvale..RH se mora zaštiti od onih koji joj sijeku korijenje

  • Ivan Juroš

    Naseliti ih Plenkoviću doma…