(VIDEO) Rasema Handanović-Zolja: ‘Ubijala sam pripadnike HVO-a u Trusini, ni kokoš nije ostala živa’

0
843
screenshot

U odvojenim komemoracijama u ponedjeljak je obilježena 25. obljetnica ratnih zločina koje su u selu Trusina počinili pripadnici Armije BiH, a Hrvatsko vijeće obrane (HVO) u Ahmićima.

Zločini u Ahmićima i Trusini jedni su od onih koji su zbog užasnih svjedočanstava i video zapisa odjeknuli svijetom, osobito jer su žrtve većinom bile civilne.

Loading...

U Ahmićima ih je od strane pripadnika HVO-a na nemilosrdan način pobijeno čak 116, dok je u Trusini od bošnjačke ruke usmrćeno 22 civila i pripadnika HVO-a.

Za zločin u Ahmićima zatvorsku kaznu od 25 godina dobio je Dario Kordić, dok je Paško Ljubičić, ratni zapovjednik postrojbe vojne policije HVO čiji su pripadnici izravno počinili zločine, dobio 10 godina zatvora.

Za bešćutna ubojstva u Trusini odgovorni su bivši pripadnici Armije BiH: Edin Džeko koji je osuđen na 13-godišnju zatvorsku kaznu, Nedžad Hodžić dobio je 12, a Mensur Memić 10 godina.

Među osuđenima za ratni zločin ubijanja civila i zarobljenih vojnika HVO-a u Trusini, na 5,5 godina zatvora osuđena je i bivša pripadnica jedinice “Zulfikar”, Rasema Handanović ratnog nadimka „Zolja” koja je priznala zločin i zbog čijeg je svjedočenja prilagođena kazna.

Iako nije bila dužna govoriti o detaljima koji bi nju samu sumnjičili i dodatno kompromitirali, “Zolja” je otvoreno i poprilično smireno prepričala o ubojstvima civila, silovanjima, a priznala je i svoje sudjelovanje u ubojstvu “dječaka plave kose” te strijeljanju više pripadnika HVO-a, iznijevši pri tome cijeli niz potresnih situacija.