(VIDEO) Slažete li se? ‘Dr. Ivana Šretera treba proglasiti svetim’

0
669
screenshot

Miro Bulj, saborski zastupnik MOSTA, jučer je Hrvatskom saboru predložio da se 29. kolovoza proglasi Nacionalnim danom mirotvorstva i Danom sjećanja na dr. Ivana Šretera. Na taj je dan 1991., po svemu sudeći, mučki ubijen dr. Ivan Šreter koji je početkom domovinskog rata bio predsjednik kriznog štaba za zapadnoslavonsku regiju.

Imao sam čast o dr. Ivanu Šreteru sminiti dokumentarac “Časnik mirotvorac”. Film je javno prikazan tek nekoliko puta ali se uvijek oko projekcija dizala velika frka, iako ne znam zašto?! Film je kontroverzan, u to nema sumnje. Otvara mnoga pitanja a tome doprinose i razni ‘čudni’ likovi, pri čijem sam odabiru morao dobro razmisliti hoću li ih uvrstiti u film ili neću. Nisam se želio prepustiti emocijama i zato su svi oni tu, i ‘desni’ i ‘lijevi’, vjernici i ateisti… ali u jednome jedinstveni: dr. Ivan Šreter bio je genijalac! Tako smo dobili svehrvatski film i rijetko viđeni konsenzus, a sve oko lika i djela čovjeka koji je bio istinski mirotvorac. Sada već pokojni prof. Tomislav Ivančić i don Živko Kustić u filmu se slažu da ga pod hitno treba proglasiti blaženikom i svetim jer je to bio. Film još uvijek nije doživio TV premijeru. Ponudili smo ga HTV-u, što je samo po sebi logično, ali odgovor koji smo od njih dobili prije mjesec dana, a nakon pola godine čekanja, bio je: ‘Za ovaj sadržaj ne postoji interes.’ Dakle, odgovor nije bio: Film je loš ili da produkcijski ne zadovoljava već: Ne postoji interes. Pitam se u čijem je interesu da se taj film ne prikaže? Interes naroda sigurno postoji, dvorane u kojima smo prikazivali film bile su pune!
Bilo kako bilo, pozdravljam Buljev prijedlog upućen Hrvatskom Saboru da se 29. 08. proglasi Nacionalnim danom mirotvorstva i Danom sjećanja na dr. Ivana Šretera. Hoće li biti interesa? Sve je moguće pa i to da se HDZ odrekne svog najvećeg mirotvorca i mučenika. Dr. Ivan Šreter je, naime, bio HDZ-ovac”, kazao je autor filma,
Dražen Bušić.

Uloga Milorada Pupovca kroz oči Slavka Degoricije

Slavko Degoricija u knjizi “Nije bilo uzalud”, opisuje sve načine kojima su pokušali osloboditi dr. Šretera koji je bio utamničen u Bučju ili Kusonjama gdje je prolazio neviđenu torturu. Nesretnog liječnika pokušali su izvući i preko međunarodnih čimbenika. Sve je, međutim, bilo neuspješno. A onda se tračak nade pojavio u liku Milorada Pupovca.

Evo ulomka iz knjige:

Meni u kabinet pojavio se Milorad Pupovac. Došao je, kako on zna, snužden, silno zabrinut za dvojicu srpskih liječnika koja su uhapšena i zatvorena. Tražio je od mene da interveniram kod Đure Brodarca. Tada sam mu dao prijedlog: ‘Dobro, pokušajmo nešto učiniti nas dvojica. Ti ćeš otići u Pakrac kod pobunjenih Srba i neka oni oslobode Šretera, a ja ću s Brodarcem pokušati dogovoriti puštanje srpskih liječnika u Sisku.’ Iznenadio sam se i obradovao njegovoj brzoj reakciji: ‘Dobro, idemo u akciju odmah!’- odgovorio je. Nije se ni zapitao kako će on do pobunjenig Srba u Pakracu. Znao sam da mu to ne predstavlja nikakav problem i da on zna kako će do njih doći”, dio je ispovijesti Slavka Degoricije čiji je nastavak i više nego šokantan. Vrlo detaljno opisuje kako je sa Đurom Brodarcem odmah ispunio svoj dio dogovora, te pustio privedene srpske liječnike koji su bili uhićeni zbog punih torbi lijekova koje su nosili pobunjenim Srbima. Degoricija je bio zadovoljan jer sve ide po planu, a onda je pričekao da Pupovac odradi svoj dio dogovora.

Sada više nisam siguran jeli prošao dan ili dva, dolazi Pupovac, navodno iz Pakraca. Rekao je: ‘Ti si obavio svoj dio posla, a ja zasad nisam.’ Pitao sam ga: ‘Zašto?’ ‘Ne daju ga jer im treba liječnik, oni nemaju doktora. Čim dobiju doktora, puštaju Šretera”.

Prvog dana mu polomili ruke, pa ga ubili

A onda Slavko Degoricija otkriva nešto uistinu šokantno. Milorad Pupovac je, tvrdi, lagao:

Nije od toga prošlo nekoliko dana, doznajem od UNPROFOR-a da je Šreter mrtav, lividiran već više od mjesec dana! Doznajem i to da ga Srbi ni jednog dana nisu koristili kao liječnika, već su ga od prvog dana uhićenja premlaćivali tako da su mu polomili obje ruke. Pupovac nikad nije imao potrebu ispričati mi se za ovu laž”, piše Degoricija u svojoj knjizi koja je izdana prije 10 godina, a Pupovčeve isprike još nema…

Pogledajte trailer filma za koji HRT nije “pokazao interes”: