Vrlo važni detalji o Martini Dalić

0
656
Jurica Galoic/PIXSELL

Možda sudbina ministrice gospodarstva Martine Dalić i nije upitna onoliko koliko bi se to moglo učiniti promatračima aktivnosti unutar ujedinjene oporbe, ali jedno je sigurno rijetki su oni političari, koji bi toliku salvu kritika tako stoički podnijeli kao što to ona čini.

Stranke parlamentarne opozicije prošli su tjedan dogovorile konačan tekst ‘Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić’ te najavili prikupljanje potpisa, nakon kojih bi trebao uslijediti zahtjev za opoziv šefice hrvatskog gospodarstva.

Loading...

”Od danas ovo nije inicijativa Mosta nego oporbe u koju su uključeni svi oporbeni klubovi i nezavisni zastupnici, i svi o toj temi mogu govoriti kao o njihovoj inicijativi”, rekao je prošli tjedan Mostov Nikola Grmoja. Uistinu, niz je kontroverzi koje se godinama vrte oko Dalić, ali niti jedna prozivka nije je ozbiljno okrznulo kako na političkom, tako niti na poslovnom polju.

Kao što je već poznato, u politici se Dalić angažirala još 2010.godine na poziv tadašnje premijerke Jadranke Kosor preuzela je ministarstvo financija. Na parlamentarnim izborima koncem 2011. godine postaje saborska zastupnica, a založila se i za uvođenje reda u javnu upravu putem ocjenjivanja državnih službenika. Njezin Zakon u Saboru nije prošao, a ona nezadovoljna položajem u koaliciji koju je vodio Tomislav Karamarko napušta stranku 2014.godine. Godinu dana kasnije mediji su se raspisali o donaciji ministrice Dalić stranci Pametno, iza koje stoji bračni par Puljak, a jednako tako intrigantna je i spoznaja da je zajedno s ministricomObuljen na zagrebačkim lokalnim izborima podupirala Sandru Švaljek.

U fokusu je Dalić bila i zbog supruga Nike Dalića člana uprave Ine, čime se bavilo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, jer je ona kao ministrica bila sudionik priče o otkupu MOL-ovog udjela u našoj naftnoj kompaniji. Dalić je inače uživala veliko povjerenje premijera Plenkovića, koji ju je u Vladu mimo plana doveo na nagovor zajedničkog prijatelja Davora Božinovića.

Koliko veliko povjerenje u nju ima, govori i činjenica da joj je premijer dopustio da samostalno radi na stvaranju famoznog ‘lex agrokora’. A da to baš i nije bio pretjerano mudar potez govori sudbina Ante Ramljaka, čovjeka izrazito bliskog ministrici gospodarstva koji je do unazad nekoliko tjedana imao njezino neupitno povjerenje jer kako je tvrdila procesi u Agrokoru vode se sukladno zakonu. Nekoliko dana nakon te konstatacije premijer prihvaća Ramljakovu ostavku, a nedodirljiva Dalić ostaje u Vladi.

Uistinu i oni koji privatno vrlo dobro poznaju ministricu Dalić kažu kako je riječ o ženi čvrstog stava, koja se voli inatiti i koja se ne libi prkositi niti moćnijima od nje, pa je stoga niti ova hajka oporbe ne pogađa previše. Upućeni u zbivanja u Vladi govore kako Plenković ministricu ne poznaje dovoljno dobro, ali doveo ju je u Vladu jer dobro poznaje Božinovića kojemu silno vjeruje. Jer da mu doista ne vjeruje taj u Vladi s obzirom na stotinjak osvojenih preferencijalnih glasova nikada ne bi sjedio. Dalić se premijeru prije svega dopala zbog svojeg karaktera jer je nagla i inatljiva, kapriciozna i svojeglava, te nije nemoguće da Vladu napusti jednako naglo i neočekivano kao što je to učinio sami Ramljak.

A da prostora za to uistinu i ima svjedoče izvori iz Vlade koji kazuju da se Plenković uhvatio u koštac s ‘lex Agrokorom’ kojega je doduše nekoliko mjeseci prekasno počeo propitkivati te uviđa kako je zakon prepun rupa. Tako se primjerice prema famoznom zakonu ne sprječava angažman bivših tvrtki, u njemu se ne spominje sukob interesa, a ovo su tek neke od nelogičnosti koje su zgrozile premijera, osobito nakon spoznaja o milijunu kojeg je Ramljak u kratkom roku uzeo.

Dodatne spoznaje koje su prekasno doprle do premijera jesu i one da se u lex Agrokoru ne spominju roll-up krediti, niti je isti prema tvrdnjama pravnih stručnjaka usklađen s Ustavom. Je li doista točna glasina da premijer sumnja kako je u pisanju spornog zakona sudjelovao politički otac ministrice Dalić, Borislav Škegro, pitanje je na koje vjerojatno javnost nikada neće saznati odgovor.

Ali znakovito je da tijekom pisanja zakona o kojem se u javnosti ne zna previše nije konzultirano previše pravnih eksperata, a ukoliko se pokaže da je isti protuustavan, problem bi uistinu mogao postati veći nego li se trenutno čini, a baš na tome polju trenutno djeluje oporba. Kako god da se rasplela sudbina ministrice Dalić jedno je sigurno premijer je u ovoj krizi pokazao da je političar koji nema jasno artikuliran stav.

Dalić ga je uvalila u ozbiljne probleme zajedno sa suradnicima, što se reflektiralo i na njegov rejting, a on sam ne smije joj, ili ne može ništa pa sada oporba pokušava ubrati jeftine poene na potezu kojega je Plenković morao konkretnije odraditi. Glasovanje o povjerenju moglo bi biti uistinu nategnuto, jer saborska većina nije stabilna, a ni sama Dalić ne namjerava se nikome umiliti. Otegotna okolnost po nju je sasvim sigurno i ta da je ne podnose niti unutar HDZ-a, osobito sve jača struja oko Milijana Brkića. Kako god da na koncu završila saga oko ministrice gospodarstva, jedno je sigurno, Plenković je na ovome ozbiljno poljuljao vlastiti status.