VUČIĆ: ‘Nisam četnik!’ GRABAR KITAROVIĆ: ‘U mnogim se stvarima nismo složili!’

0
646
Photo: Igor Soban/PIXSELL

Srbijanski predsjednik dao hrvatskoj predsjednici popis dokumenata s područja Dvora.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu da je hrvatskim vlastima predao podatke o troje nestalih u ratu 1990-tih u Hrvatskoj.

“Donijeli smo tri imena za koja znamo gdje su stradali”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Loading...

Pojedinosti o identitetu, mjestu stradanja i nacionalnoj pripadnosti tih osoba nije naveo.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je prije toga da će učiniti sve što može da pomogne pronalaženju nestalih osoba.

Hrvatska predsjednica je na početku tiskovne konferencije kazala da je u razgovorima s Vučićem otvorila mnoga pitanja. “U mnogim se stvarima nismo složili, negdje smo se približili. Iznimno bitno je da smo se dogovorili da ćemo nastaviti razgovarati”, kazala je.

Vučić je rekao da je primijetio prosvjede koji su pratili njegov dolazak, ali se njima ne opterećuje.

Novinarka Pinka pitala je Vučića je li normalno da se organiziraju prosvjedi protiv državnika i je li normalno da Srbi 15 godina čekaju na struju.

Vučić je rekao kako je pročitao neke parole koje je vidio na ulicama, no poručio je kako ga je Kolinda Grabar-Kitarović ‘lijepo ugostila’.

– Ne znam koliko je prosvjeda bilo, vidio sam neke ljude usput. Pisalo je ‘Konju, ne laži, nešto oko izvinjenja… nisam se strašno uznemirio – rekao je Vučić.

Poručio je da nije četnik te da mu nitko nije bio u obitelji četnik.

Na pitanje o struji, rekao je da je na njima da brinu o hrvatskoj manjini u Srbiji i da mole da isto radi Hrvatska.

Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako ne može podržati govor mržnje i da se mišljenje mora izreći na dostojanstven način.

– Mi ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova spektra definiraju politiku – rekla je Grabar-Kitarović.

Rekla je i da je nedopustivo da u Hrvatskoj ima ljudi koji su bez struje i vode.

Vučić se na početku obraćanja zahvalio na pozivu.

– Ja dobro razumijem da to nije bio za vas nimalo lak potez zbog atmosfere koja je stvarana ne sam u Zagrebu nego i u cijeloj Hrvatskoj – rekao je Vučić i čestitao predsjednici na toj hrabrosti.

– Došao sam u Zagreb da razgovaram o otvorenim pitanjima kojih je puno – rekao je Vučić.

– Mislim da Srbija i Hrvatska će morati, žele li to svi u političkom sistemu, bolje odnose u budućnosti – rekao je Vučić i dodao da ćemo u budućnost ‘morati gledati drugačijim očima’.

Nakon toga govorio je o pitanju granice. Rekao je kako se Hrvatska poziva na katastarske knjige, a Srbija na ‘zakon koji je jači od katastarskih knjiga’.

– Razgovarali smo o nestalima i ja ću idućeg tjedna primiti predstavnike udruge nestalih – rekao je Vučić i dodao da su danas pomogli nekima.

Govorio je i o pitanjima hrvatske manjine u Srbiji te je otkrio kakvi su im planovi. Rekao je i kako od Hrvatske očekuje da Srbima omogući da se mogu izjašnjavati kao Srbi.

Rekao je kako će nastojati promijeniti atmosferu prema Hrvatskoj te da će zajedno s premijerkom Brnabić utjecati na sve srpske dužnosnike da ne potpiruju tenzije.

Rekao je kako će nastojati promijeniti atmosferu prema Hrvatskoj te da će zajedno s premijerkom Brnabić utjecati na sve srpske dužnosnike da ne potpiruju tenzije.

– Dužnosnici će paziti da nikoga ne uvrijede. Bit će to obaveza svih predstavnika Srbije – rekao je.

Rekao je i kako je bilo i govora o europskom putu Srbije. Zahvalio je na podršci na tom europskom putu.

Na kraju je predsjednici dao popis dokumenata s područja Dvora.

– Koristim prigodu pozdraviti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na početku konferencije.

Rekla je kako je ovaj susret htjela održati u drugačijim okolnostima te da su mjesecima pripremali sastanak, no nakon posljednje verbalne eskalacije odlučila je prekinuti to i pozvati ga u Hrvatsku.

– Naša je obveza kao predsjednika nalaziti se, razgovarati, rješavati ono što nas razdvaja – rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

U mnogim se stvarima se nismo složili, negdje smo se približili… Dogovorili smo se da ćemo nastaviti razgovarati. Složili smo se oko nekoliko otvorenih pitanja – rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

– Ohrabruje me ta odgovornost koju smo pokazali i volja i spremnost Vučića da spremno razgovara sa predstavnicima udruga – rekla je Grabar Kitarović govoreći o pitanju nestalih osoba.