Vučić Srbiju uvalio u neprilike! Amerika i Rusija stežu neugodan obruč oko susjedne zemlje

0
935
screenshot

Srbija je od SAD-a dobila milijardu dolara bespovratne financijske pomoći

Nakon potpisanog sporazuma o ovoj donaciji, američki ambasador u Srbiji Kyle Randolph Scott naglasio je da su “SAD od 2001. godine pomogle u Srbiji asfaltiranju ulica, obnovi škola, socijalnih ustanova, spomenika kulture i drugih reformi za dobrobit građana, a druga vrsta pomoći je rad s vladinim i nevladinim organizacijama na reformama važnim za demokratski ekonomski razvoj i dobrobit građana”:

Ova američka pomoć dokaz je posvećenosti da Srbija postane članica EU i da Srbiju bude demokratska i napredna”, izjavio je američki ambasador ne skrivajući pravi motiv donacije kojom bi se Srbiju trebalo zadržati u želji da postane članicom EU, što bi značio definitivan raskid bliskih veza s Rusijom.

Loading...

S druge strane, odnosi Rusije i Srbije čvršći su nego ikad. Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu njihov tradicionalno dobar odnos od iznimne je važnosti, a to je i pokazao pozivanjem Aleksandra Vučića na inauguraciju pri čemu su vodili više nego zanimljive razgovore.

Srbija će čuvati svoju nezavisnost, vojnu neutralnost i neće postati članica NATO-a, ni bilo kog drugog vojnog saveza”, poručio je predsjednik Srbije ruskom šefu države s kojim održava zavidnu ekonomsku i vojno-tehničku suradnju i dodao:

Srbija se pokazala kao vrlo pouzdan partner Ruske Federacije a posebno u trenucima koji nisu uvijek bili laki za Rusiju. Nikada nismo išli protivno interesima Rusije i ruskog naroda”, kazao je Vučić nakon čega s sa zapada počele pljuštati milijarde na račun države Srbije.

Vučić se svojom dvoličnom politikom pri čemu ulaže sve napore da kao „proeuropski orjentiran” političar svoju zemlju učini članicom Europske unije, uvalio u prilične nevolje njegujući i dalje tradicionalno dobre odnose s Rusijom. Sasvim je jasno da će na taj način moći funkcionirati samo do trenutka potpisa pristupnih pregovora pri čemu se završni čin ulaska Srbije u EU sve više dovodi u pitanje. Putin je s Vučićem bio otvoren i jasan: Ili mi, ili oni. Srbijanskog predsjednika čiju zemlju Rusija zdušno podupire na svim poljima i koja Srbiju ima kao jedinu „savezničku” zemlju na ulasku u Europu, pred dan odluke kome će se prikloniti, hvata sve očiglednija nervoza.